Sute de muncitori de la uzina brasoveana Tractorul au intrerupt lucrul ieri si au protestat in curtea unitatii, nemultumiti ca nu si-au primit la timp salariile. Inca de saptamana trecuta, de cand au fost anuntati de catre conducerea societatii ca nu
Sute de muncitori de la uzina brasoveana Tractorul au intrerupt lucrul ieri si au protestat in curtea unitatii, nemultumiti ca nu si-au primit la timp salariile. Inca de saptamana trecuta, de cand au fost anuntati de catre conducerea societatii ca nu exista bani pentru acordarea salariilor, muncitorii le-au cerut liderilor sindicali sa obtina aprobarile pentru pichetarea sediului Prefecturii Brasov, in perioada 27 martie-7 aprilie. Aprobarile au fost obtinute, dar muncitorii au renuntat la protestele anuntate pentru luni. "Majoritatea oamenilor au sperat ca primesc banii, dar degeaba. Exista promisiuni ca miercuri (n.r. - astazi), in sedinta de Guvern, va fi discutat proiectul de modificare a Legii 137, pe care l-am elaborat saptamana trecuta. Daca acesta va fi aprobat, vor putea fi deblocate sumele din TVA, insumand 51 de miliarde de lei vechi, bani care vor putea fi folositi pentru plata utilitatilor si a salariilor", a declarat, ieri, Gheorghe Apostu, liderul Uniunii Sindicale Tractorul.
AVAS negociaza, din toamna anului trecut, cu firma indiana Mahindra&Mahindra preluarea pachetului majoritar de actiuni de la uzina brasoveana.
Si muncitorii de la ARO Campulung au protestat ieri, pe platoul din fata uzinei constructoare de autoturisme de teren. Salariatii sunt nemultumiti de modul in care s-a privatizat uzina, dar si de refuzul autoritatilor de a se implica in rezolvarea problemelor economice si sociale generate in urma achizitionarii pachetului de actiuni majoritar al ARO de catre firma americana "Cross Lander". "Problema nu este nici de competenta Prefecturii, nici a Guvernului pana cand instanta nu da un verdict", a precizat prefectul judetului Arges, Ion Carstoiu.
AVAS: Cei care au privatizat ARO sa dea explicatii
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) afirma, insa, ca Guvernul nu poate acorda plati compensatorii decat companiilor de stat, iar salariatii de la Aro, societate privatizata in toamna anului 2003 isi pot recupera restantele numai de la actualul proprietar, firma Cross Lander. Potrivit unui comunicat al AVAS, salariatii ARO au beneficiat deja, in acest an, de la Guvern, de o serie de ajutoare sociale cu caracter de urgenta, in valoare totala de 2,3 miliarde de lei vechi, acestea fiind distribuite prin Consiliul Local. "Cei care au afirmat ca privatizarea ARO a fost un succes si un moment de referinta pentru procesul de privatizare din Romania, au de dat niste explicatii muncitorilor care sunt acum in aceasta situatie", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.
Pe de alta parte, Autoritatea reaminteste faptul ca a dat in judecata investitorul de la societatea din Campulung, solicitand acestuia penalitati in valoare de cel putin 2,7 milioane de euro, ca urmare a nerespectarii unor clauze din contractul de privatizare prin vanzarea unor active ale ARO. Termenul de judecare al acestui proces este 13 aprilie. "Mentionam ca firma Cross Lander a fost chemata in judecata si de catre salariatii ARO si o parte din creditori, care au cerut declansarea procedurii de faliment, termenul acestui proces fiind 27 aprilie. (C.P.; A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.