Care organizator de concerte si/ sau festivaluri nu s-ar fi mandrit s-o poata aduce in Romania pe Dee Dee Bridgewater?
Care fan de jazz din Romania nu si-ar dori s-o asculte pe viu pe Dee Dee?
Ei bine, iata ca acest vis frumos le si ne va
Care organizator de concerte si/ sau festivaluri nu s-ar fi mandrit s-o poata aduce in Romania pe Dee Dee Bridgewater?
Care fan de jazz din Romania nu si-ar dori s-o asculte pe viu pe Dee Dee?
Ei bine, iata ca acest vis frumos le si ne va fi implinit de catre Ambasada Frantei la Bucuresti si Institutul Francez. Evenimentul este prilejuit de sarbatoarea francofona - Anul Francofoniei. Dee Dee este prima artista de origine americana primita in Haut Conseil de la Francophonie si detine prestigioasa recompensa nationala pentru arte si litere.
Fiica a trompetistului Mattew Garett, Denis "Dee Dee" Bridgewater s-a nascut in Memphis, SUA; a debutat in 1966 in diverse cluburi; ca studenta la Universitatea din Illinois il cunoaste, canta si se casatoreste cu trompetistul Cecil Bridgewater, cu care se stabileste la New York. (Apropo, cine isi mai aminteste ca acesta a cantat si in Romania, prin 1970, impreuna cu Orchestra de jazz a Universitatii respective?) Dee Dee este repede remarcata si invitata sa colaboreze cu celebritati ale jazz-ului, printre care Big Band-ul Thad Jones/ Mel Lewis, D. Gilespie, D. Gordon, M. Roach, Ph. Sanders, R. Kirk, N. Adderley, Ch. Corea, Ray Brawn Trio. Realizeaza albumele "The Great One", "Afro Blue", "Bad For Me", "Just Family", "Keeping Tradition"; participa la numeroase concerte, festivaluri si turnee in SUA, Europa si Japonia. In 1975 obtine un mare succes pe Brodway in comedia muzicala "The Wiz", pentru care prestigioasa revista "Down Beat" ii acorda titlul de New Star. Rolul urmator din "Glinda, The Good Witch" ii aduce Premiul Tony "Best Featured Actress", iar muzicalul primeste in 1976 un Grammy "Best musical show album".
La doi ani dupa turneul din 1984 cu "Sophisticated Ladies" se stabileste la Paris, unde incepe o noua etapa importanta a carierei sale. Detine roluri diferite in productii dintre cele mai variate. Pentru rolul Billie Holliday din piesa "Lady Day" este nominalizata la prestigiosul Premiu "Laurence Olivier". Participa la numeroase concerte, turnee, inregistrari, cand in Europa, cand in SUA. In 1998 este rasplatita cu doua Premii Grammy: pentru Cea mai buna evolutie vocala de jazz si pentru Cel mai bun aranjament orchestral cu acompaniament vocal - in piesa "Dear Ella" de pe albumul cu acelasi titlu, un omagiu adus, desigur, celebrei Ella Fitzgerald.
"Clasa, exuberanta si prospetime", iata trei dintre atributele ce o caracterizeaza pe Dee Dee in ochii criticilor de jazz si nu numai, ei plasand-o intr-o frumoasa traditie, alaturi de legendarele Sarah Vaughan, Carmen McRae, Dinah Waschington si Ella Fitzgerald.
Recitalul de la Bucuresti (Teatrul National, astazi, cu incepere de la orele 19.00) va fi dominat de piesele de pe albumul "J'ai deux amours", un omagiu plin de culoare si sensibilitate adus cantecului francez.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.