Ministerul Apararii Nationale are un comandament de criza, prin ordin al ministrului, ca urmare a avertismentelor privind riscul de producere a inundatiilor in vestul si nord-vestul tarii, in luna aprilie, a anuntat, ieri, ministrul Teodor Atanasiu,
Ministerul Apararii Nationale are un comandament de criza, prin ordin al ministrului, ca urmare a avertismentelor privind riscul de producere a inundatiilor in vestul si nord-vestul tarii, in luna aprilie, a anuntat, ieri, ministrul Teodor Atanasiu, informeaza Mediafax. Cresterea capacitatii de interventie in cazul producerii de urgente civile este unul dintre obiectivele mentionate de Atanasiu pentru anul 2006. "Este foarte important ca armata romana sa-si continue prezenta, la fel ca anul trecut", a spus ministrul, referindu-se la interventiile militarilor in cazul inundatiilor din 2005. Atanasiu a precizat ca, desi armata nu a avut rolul de a gestiona interventia, acesta revenind autoritatilor locale, sprijinul oferit de MApN a fost esential in cazul evenimentelor din vara anului 2005. El a mai precizat ca avertismentul de inundatii se refera la regiunea de vest si nord-vest a tarii, unde, din motive de restructurare a prezentei militare, nu mai exista foarte multe unitati, prin urmare fiind nevoie de reconfigurarea efectivelor in perspectiva inundatiilor anuntate pentru luna aprilie. "Speram ca, in 2006, daca va fi cazul si cand va fi cazul, armata Romaniei sa fie prompta", a subliniat Atanasiu. In urma cu o luna, cu ocazia bilantului MApN, seful statului, Traian Basescu, a atras atentia asupra inzestrarii armatei in poduri de pontoane. Cu acea ocazie, presedintele a cerut ca programul de dotari sa tina cont si de faptul ca Armata dispune de un numar mic de poduri de pontoane necesare in situatiile de calamitate naturala, cum sunt inundatiile, care vor afecta tot mai mult Romania.
Se surpa pamantul
Traficul rutier intre localitatile Odorheiu Secuiesc si Corund, din judetul Harghita, se desfasura ieri, pe un singur fir, dupa ce o parte din acostamentul DN13A s-a surpat din cauza topirii zapezii. Reprezentantii Prefecturii Harghita au informat ca acostamentul drumului a slabit din cauza cantitatii mari de apa provenita din topirea zapezii, acest fapt ducand la surparea unei parti din marginea soselei, pe o distanta de zece metri. Din acelasi motiv, a fost distrus si un zid de sprijin, de 12 metri. Potrivit sursei citate, lucratorii Sectiei de Drumuri Nationale au montat placute cu atentionari de restrictionare a circulatiei pe aceasta portiune si urmeaza sa fie facute lucrari de consolidare a zidului si de reparare a drumului.
In judetul Prahova, o familie formata din sase persoane, printre care doi copii, a fost evacuata, ieri, dupa ce casa in care locuia a fost distrusa din cauza alunecarilor de teren de pe muntele de sare "Grota miresei" din Slanic. O alta casa este in pericol de a fi distrusa din cauza alunecarilor de teren, iar familia care locuieste acolo a inceput sa evacueze, preventiv, lucrurile din imobil.
Zece gospodarii din doua localitati din judetul Mehedinti au fost si ele afectate de alunecarile de teren produse in noaptea de luni spre marti. Alunecarile din satele Ghelmegioaia si Fantana Domneasca din comuna Prunisor au fost provocate de panza freatica ajunsa la suprafata solului. Cu aceste doua sate, numarul localitatilor mehedintene afectate in perioada 13-27 martie se ridica la 63. Alunecarile de teren au afectat 106 case de locuit si 40 de anexe gospodaresti. Acelasi fenomen a condus la distrugerea a 23 de drumuri comunale, noua drumuri judetene si cinci surse de apa.
La pescuit pe tarla
Nivelul ridicat al apelor Dunarii din ultimele zile a creat situatii mai putin obisnuite pentru tulcenii din doua localitati, informeaza Rompres. Astfel, la Tudor Vladimirescu, suburbie a municipiului resedinta de judet, tulcenii stau cu barcile in fata curtilor, fiind mereu pregatiti sa iasa din case daca nivelul Dunarii va creste in continuare. La Bestepe, unde digul s-a spart pe o portiune de 40 de metri, iar apa a inundat circa 200 ha, oamenii au iesit la pescuit pe fostele terenuri agricole. "Oamenii sunt vanati de organele de ordine si se plang ca nu pot pescui la undita pe terenurile lor", s-a aratat nemultumit primarul comunei Bestepe, Dumitru Tipirigan. Potrivit declaratiei directorului SGA, distrugerea digului a fost cauzata de faptul ca in structura constructiei de aparare impotriva inundatiilor a intrat si un plaur care a putrezit si care pune astfel in pericol intregul dig. (C.P., L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.