"Fiecare zi ar trebui sa fie considerata Ziua Mondiala a Teatrului, pentru ca de-a lungul ultimelor 20 de secole, flacara teatrului a ars constant intr-unul din colturile lumii", crede dramaturgul mexican Victor Hugo Rascon Banda (foto) in mesajul in
"Fiecare zi ar trebui sa fie considerata Ziua Mondiala a Teatrului, pentru ca de-a lungul ultimelor 20 de secole, flacara teatrului a ars constant intr-unul din colturile lumii", crede dramaturgul mexican Victor Hugo Rascon Banda (foto) in mesajul international dedicat Zilei Mondiale a Teatrului (27 martie) pe care-l semneaza. Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata in 1961 de Institutul International de Teatru (ITI) si este sarbatorita in fiecare an pe 27 martie de toate centrele nationale ale ITI si de comunitatea teatrala mondiala. Cu acest prilej, se organizeaza numeroase manifestari teatrale. Una dintre cele mai importante este difuzarea Mesajului International redactat de obicei de o personalitate a lumii teatrale de renume. Jean Cocteau, dramaturg francez, a fost autorul primului mesaj, difuzat in anul 1962. "Zeii si oamenii obisnuiau sa-si vorbeasca pe scena, dar acum oamenii vorbesc cu alti oameni. Astfel, teatrul trebuie sa fie mai grandios si mai bun decat insasi viata. Teatrul este un act de incredere in valoarea unui cuvant intelept intr-o lume nebuna. Este dovada increderii in fiinte umane care sunt responsabile pentru propriul lor destin. Trebuie sa traim experienta teatrului pentru a putea intelege ce ni se intampla, pentru a transmite durerea si suferinta care sunt in jurul nostru, dar si pentru a zari o raza de speranta in haosul si cosmarul vietilor noastre", mai spune Hugo in mesajul sau.
Victor Hugo Rascon Banda s-a nascut in 1948 in Uruachic, un oras minier in regiunea Chihuahua din nordul Mexicului. Conform traditiei din familie, ar fi trebuit sa se dedice mineritului, dar... "Prin numele pe care mama mi l-a dat, m-a condamnat sa devin scriitor - explica dramaturgul -, iar tinand cont de copilaria pe care am avut-o, nu as fi putut fi decat dramaturg". Casa familiei sale servea si drept tribunal, asa ca inca din copilarie s-a obisnuit sa asculte marturiile celor care se prezentau in fata judecatorului, bunicul sau. Acest univers in care sufletele acuzatilor erau dezvelite a fost atat de puternic, incat Hugo a devenit el insusi nu numai un remarcabil avocat, dar mai ales o figura foarte importanta in dramaturgia mexicana. Intreaga sa opera, formata din peste 50 de piese, reprezinta un spectru important descriind complexitatea fiintei umane si relatiile sale cu mediul social; conform lui, societatea din vremea sa se exprima prin dramaturg. Hugo a scris si cateva scenarii de film. Este presedintele SOGEM, Consultant al Consiliului National pentru Cultura si Arte, Trezorier al Academiei de Arte si Stiinte Cinematografice, presedinte al Societatilor Autorilor si vicepresedinte al Confederatiei Internationale a Uniunilor de Autori si Compozitori.
Trecut-au anii...
UNITER a marcat Ziua Mondiala a Teatrului cu o noua editie a Campaniei Nationale "Artistii pentru artisti" si un spectacol de caritate. Ieri seara, la Teatrul National I.L. Caragiale" din Bucuresti, sala Amfiteatru, a avut loc o reprezentatie a spectacolului "Trecut-au anii..." dupa Eminescu, cu Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru si Aurelian Octav Popa (la clarinet).
Campania "Artistii pentru artisti" a fost initiata, in 2002, cu scopul sensibilizarii opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme de sanatate si existenta din toata tara. Campania are loc anual, in intervalul martie - aprilie, definit ca o perioada a solidaritatii teatrale, datorita Zilei Mondiale. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.