Intalnirea dintre premierul Tariceanu, ministrul Justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu, precum si declaratiile anumitor politicieni referitoare la aceasta, "au fost de natura sa influenteze in mod indirect procurorii si judecatorii care au instr

Intalnirea dintre premierul Tariceanu, ministrul Justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu, precum si declaratiile anumitor politicieni referitoare la aceasta, "au fost de natura sa influenteze in mod indirect procurorii si judecatorii care au instrumentat ori au pronuntat anumite hotarari in dosarul nr. 111/P/2004". Aceasta este concluzia inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii care au efectuat verificari privind efectele pe care le-ar fi avut intalnirea asupra sistemului judiciar.
Potrivit comunicatului remis ieri presei de catre CSM, obiectul examinarii a fost acela de a stabili daca asupra procurorilor care instrumenteaza dosarul privindu-l pe Dan Costache Patriciu s-au facut presiuni ori s-au comis fapte si acte de natura a fi percepute drept presiuni si de catre cine.
Verificarile, demarate in urma numeroaselor referiri in mass-media, au vizat intalnirea dintre Calin Popescu Tariceanu, Monica Macovei si Dinu Patriciu - consumata in luna iunie a anului trecut la Guvern, declaratiile publice ale unor politicieni si membri ai Executivului cu privire la modul de instrumentare a cauzei Patriciu si modul de informare a opiniei publice de catre mass-media.
In urma acestora, inspectorii au constatat ca atmosfera in care s-a derulat ancheta a fost caracterizata, in unanimitate, de procurorii implicati "ca fiind una negativa, perturbatoare, marcata de un pronuntat sentiment de presiune indirecta exercitata asupra lor prin diverse modalitati".
Concret, procurorii care instrumenteaza cazul le-au spus inspectorilor ca declaratiile politicienilor au fost de natura sa le creeze un "disconfort psihic".
Astfel, concluzia inspectorilor a fost aceea ca "s-au depasit limitele libertatii de exprimare, atunci cand s-au exprimat opinii cu privire la existenta ori inexistenta faptelor pentru care se efectuau cercetarile, a vinovatiei persoanelor cercetate, la temeinicia probelor administrate, precum si la respectarea normelor procedurale de catre procurori si judecatori cu ocazia luarii unor masuri procesuale".
Totodata, s-a stabilit ca desi nu au existat interventii in desfasurarea procedurilor judiciare, intalnirea, luarile de pozitie ale politicienilor, precum si modul in care acestea s-au reflectat in mass-media au fost de natura sa "influenteze in mod indirect procurorii si judecatorii care au instrumentat ori au pronuntat anumite hotarari in dosarul nr. 111/P/2004".

Motivul intalnirii, inteles gresit din cauza secretarei

Intalnirea care a avut loc la Palatul Victoria, in luna iunie a anului trecut, intre premier, Macovei si Patriciu a fost puternic mediatizata in urma declaratiilor contradictorii ale celor implicati.
La sfarsitul lunii ianuarie a.c., Monica Macovei nega, prin doua comunicate de presa, ca ar fi avut cunostinta despre motivul sau persoanele cu care urma sa se intalneasca, dar premierul sustinea, prin vocea purtatorului de cuvant al Guvernului, ca ministrul ar fi fost informat asupra ambelor aspecte.
La un moment dat, Macovei ajunge sa se indoiasca de memoria premierului, afirmand ca nu stie "ce isi aminteste domnul Tariceanu", dar repeta ca nu a fost informata "despre prezenta domnului Patriciu la acea intalnire". In replica, premierul revine asupra declaratiilor initiale si sustine ca secretara e de vina pentru ca nu i-a indeplinit dispozitiile.
Variante diferite au fost si in privinta temei intalnirii, Tariceanu sustinand ca s-a discutat despre problemele companiei Rompetrol (pe care e normal sa le asculti avand in vedere ca este cel mai mare contributor la bugetul de stat prin plata taxelor si impozitelor), iar Dinu Patriciu ca s-a vorbit despre reforma Justitiei. Insa Macovei nu a fost de acord cu afirmatiile celor doi, declarand public ca discutiile s-au purtat pe tema nemultumirilor presedintelui Rompetrol in legatura cu drepturile care i-au fost incalcate in timpul anchetei.
Una peste alta, in cadrul unei conferinte de presa, seful DNA Daniel Morar refuza sa comenteze "evenimentul", dar precizeaza ca s-ar mai gandi daca ar fi vorba despre o astfel de intalnire la care ar participa o persoana anchetata de DNA.
Intre timp, PSD (pus deja la zid de societatea civila) iese la rampa cerand fie demisia premierului, fie a Monicai Macovei, fie a amandurora. Seful statului ii incrimineaza ironic pe toti, anuntand ca, in astfel de cazuri, el prefera "corespondenta scrisa".
"Guvernul are conduita lui. Si mie mi-a solicitat Dinu Patriciu public audienta. Am preferat corespondenta scrisa cu domnia sa. Fiecare institutie isi stabileste standardele", a afirmat atunci Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.