Aniversarea a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania din 27 martie 1918 nu a fost luata in seama de autoritatile centrale de la Bucuresti. In schimb, multumita romanilor din diaspora, primarul orasului Atlanta a declarat ziua de 25 martie ca fi
Aniversarea a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania din 27 martie 1918 nu a fost luata in seama de autoritatile centrale de la Bucuresti. In schimb, multumita romanilor din diaspora, primarul orasului Atlanta a declarat ziua de 25 martie ca fiind "Ziua identitatii si culturii romanesti" in semn de omagiu fata de Unirea Basarabiei cu Romania din 1918. In Romania doar autoritatile locale din Arges si Constanta au marcat aceasta zi prin manifestari culturale.
La Bucuresti, Asociatia Civic Media impreuna cu Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti au organizat ieri conferinta "Basarabia 88/66", cu prilejul implinirii a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si a 66 de ani de la ocuparea provinciei romanesti de catre trupele Armatei Rosii ale URSS. Conferinta a cuprins urmatoarele teme: Republica Moldova azi intre Est si Vest; Relatiile Romaniei cu Republica Moldova in spatiul euro-atlantic si perspective de integrare in Uniunea Europeana; Mitropolia Basarabiei - de la victoria CEDO la realitatea din teren; chestiunea redobandirii cetateniei romane; securitatea frontierelor NATO si UE si provocarile Transnistriei. La conferinta au participat reprezentanti ai mediului academic, prof. univ. dr. Florin Constantiniu iar din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si consilierul patriarhal Florin Serbanescu.
Asociatia culturala "Pro Basarabia si Bucovina" a organizat ieri la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, un simpozion si un spectacol cu prilejul implinirii a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, transmite Rompres. Directorul adjunct al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, dr Gabriel Custurea, a declarat ca la manifestari participa, alaturi de autoritatile locale, personalitati ale vietii cultural - stiintifice din Romania si de peste Prut, precum si elevi si studenti din Constanta. "Din delegatia sosita ieri seara la Constanta fac parte Gheorghe Palade, profesor la Universitatea de Stat din Chisinau, Ion Negrei, redactor-sef la revista <<Cugetul>>, Ludmila Osipov, presedinta Asociatiei culturale <<Pro Basarabia si Bucovina>> din Chisinau si un grup de elevi si profesori de la Liceul <<Mihai Eminescu>> din orasul basarabean Causeni, oaspeti care aduc mesajul de prietenie al fratilor de peste Prut", a declarat Gabriel Custurea.
O serie de manifestari cultural-artistice si omagiale dedicate implinirii a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, eveniment ce a pregatit cel mai important act istoric al poporului roman, faurirea Romaniei mari, s-au desfasurat ieri la Pitesti, mai informeaza Rompres.
La statuia ridicata in memoria cantautorilor Doina si Ion Aldea Teodorovici a fost savarsita o slujba de pomenire, s-au intonat Imnul de Stat si Imnul Eroilor si au fost depuse coroane de flori de catre prefectul judetului Arges, Ion Carstoiu, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, primarul Municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, precum si de reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, ai Armatei, Politiei, Jandarmeriei si SRI. Manifestarile omagiale au continuat, la Casa Sindicatelor, cu o expunere pe tema semnificatiei actului istoric petrecut in urma cu 88 de ani, urmata de un program muzical sustinut de formatii din Chisinau, Bucuresti si Pitesti. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.