De la 1 iulie, Romania se va confrunta cu un nou val de scumpiri, avand in vedere ca accizele se vor majora conform calendarului convenit cu Uniunea Europeana. Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70%, iar in cazul b
De la 1 iulie, Romania se va confrunta cu un nou val de scumpiri, avand in vedere ca accizele se vor majora conform calendarului convenit cu Uniunea Europeana. Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14%, potrivit proiectului Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul Fiscal referitor la accizele armonizate. In cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,14 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial (populatiei) va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh. Acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (421,19 euro/1.000 litri). Pentru pacura aceasta taxa va urca de la 6,81 euro/1.000 kg la 13 euro/1.000 kg. Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor incepe sa fie accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire (comerciale si necomerciale), valoarea taxei urmand sa fie de 0,15 euro/Gigajoule. Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigajoule la 2,6 euro/gigajoule. Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali. Carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, nivelul fiind dublu (0,30 euro/gigajoule) in cazul utilizarii in scopuri necomerciale. Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramane la nivelul actual. Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc in lista produselor accizate, iar petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice va ramane neaccizat.
Accize dupa nevoi
Acciza pentru tigarete va creste, de la 1 iulie, cu aproximativ 25%, potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor de armonizare a accizelor cu legislatia Uniunii Europene. In acest moment, acciza pentru 1000 de tigarete este de 9,10 euro (aciza fixa) plus 30% din pretul maximal de vanzare (acciza ad valorem), dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete, care reprezinta acciza minima. In plus, Guvernul poate modifica acciza minima astfel incat aceasta sa reprezinte pana la 90% din acciza tigaretelor din categoria de pret cea mai bine vanduta.
De la 1 iulie, acciza pentru 1000 de tigarete creste la 11,47 euro plus 29% din pretul maximal de vanzare. Proiectul mentionat prevede ca valoarea minima a accizei este egala cu suma incasata din acciza pentru categoria de pret cea mai bine vanduta si va fi calculata trimestrial si nu mai contine un nivel minim exprimat printr-o valoare fixa.Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete, taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram. Ministerul Finantelor Publice va stabili trimestrial valoarea accizei minime, care va sta la baza determinarii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul.
Conform datelor prezentate recent Philip Morris International, nivelul accizei totale in Romania reprezinta 49% din pretul de vanzare cu amanuntul al celei mai bine vandute categorii de tigari. Potrivit calendarului de tranzitie stabilit cu UE, ponderea accizei in pret trebuie sa ajunga la 57% pana in 2010, dar nu mai putin de 60 de euro/1.000 de tigarete. Daca acciza depaseste 95 de euro/ 1.000 de tigarete, nu mai trebuie respectata limita de 57%.
Cat priveste accizele pentru produsele din tutun si bauturile alcoolice cumparate din UE de catre persoane fizice din Romania, aceste taxe vor fi incasate in tara de achizitie sau cea de consum, in functie de cantitatile procurate. Produsele cumparate in limita anumitor cantitati sunt considerate pentru nevoi proprii, iar accizele sunt datorate in statul membru in care au fost achizitionate. "Se considera achizitionate pentru nevoi proprii (...) urmatoarele limite cantitative: tigarete - 800 de bucati; tigari - 400 de bucati; tigari de foi - 200 de bucati; tutun de fumat - 1 kilogram; bauturi spirtoase - 10 litri; produse intermediare - 20 de litri; vinuri - 90 litri, din care maximum 60 litri vin spumos; bere - 110 litri", se mentioneaza in proiect. Daca sunt depasite aceste cantitati, achizitia este considerata in scopuri comerciale si in acest caz acciza se datoreaza in statul membru unde se consuma produsele.
Tuica cu taxa
Si acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, de la 1 iulie, iar pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri. Ce depaseste aceasta cantitate va suporta o acciza de 550 euro/hl.
In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa urmand sa fie majorata la 550 euro/hectolitru alcool pur (de 100 grade), cat reprezinta nivelul minim al accizei in Uniunea Europeana. Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, valoarea accizei va fi la jumatate, de 275 euro/ hectolitru alcool pur. Vor beneficia de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si vor indeplini conditiile care vor fi prevazute de norme.
Tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate in prezent de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri pe an cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala, indiferent de locul in care este realizata aceasta productie. In proiectul Finantelor se arata ca aceste produse se accizeaza prin aplicarea unei taxe de 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, in limita unei cantitati de cel mult 50 de litri. Accizele pentru bere, vinuri, alte bauturi fermentate si produse intermediare vor fi mentinute la nivelul actual. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.