Plenul Camerelor reunite ale Parlamentului a aprobat ieri cu o majoritate covarsitoare, 277 de voturi "pentru" si numai patru "impotriva", candidatii propusi de Presedintie, Guvern si partidele politice parlamentare pentru noul Colegiu al Consiliulu
Plenul Camerelor reunite ale Parlamentului a aprobat ieri cu o majoritate covarsitoare, 277 de voturi "pentru" si numai patru "impotriva", candidatii propusi de Presedintie, Guvern si partidele politice parlamentare pentru noul Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Astfel, au primit votul senatorilor si deputatilor: Dragos Petrescu, propus de Presedintie, Constantin Ticu Dumitrescu, candidat din partea Guvernului, Corneliu Turianu si Dan Lazea, propusi de PD, Claudiu Secasiu si Mircea Dinescu, desemnati de PNL, Florian Chiritescu, Cazimir Ionescu si Laurentiu Tanase, din partea PSD, precum si Constantin Buchet, propus de PRM si Ladislau Csendes, din partea UDMR. Imediat dupa vot, noua conducere a Colegiului a depus juramantul in fata Parlamentului. Plenul a oferit unda verde candidatilor dupa ce, miercuri seara, acestia primisera votul de incredere din partea Comisiilor Juridice reunite ale Parlamentului. Dezbaterile din plen au fost intesate de certuri intre Putere si Opozitie, candidatul propus de Executiv, Ticu Dumitrescu, fiind atacat in mod permanent de parlamentarii PRM si PSD. Atacurile deliberate la persoana au coborat nivelul dezbaterilor, atitudinea ostila a opozitiei fiind taxata de reprezentantii Coalitiei majoritare.
Merce, mandru de trecutul comunist
Cunoscutul nomenclaturist PCR, peremistul Ilie Merce, a gasit de cuviinta sa spuna ca Ticu Dumitrescu nu este potrivit pentru conducerea CNSAS, deoarece taranistul nu ar avea un CV la dosar. Merce si-a permis chiar sa faca un elogiu regimului comunist de trista amintire spunand cu mana pe inima, de la tribuna Parlamentului, ca este "foarte mandru" de functiile pe care le-a ocupat in PCR. Declaratia lui Merce, sustinuta cu mandrie si patos la 16 ani de la Revolutia din '89, a starnit stupoare in sala de sedinta. "Am ajuns la limita ridicolului, Ticu Dumitrescu sa isi prezinte cv-ul unor colonei de Securitate care au ajuns in Parlament! Rusine!", a declarat uluit liberalul Ioan Ghise. La randul lui, Puiu Hasoti (PNL) a catalogat drept "penibile" interventiile peremistilor. "Cunoasteti dosarul lui Ticu Dumitrescu de acum 20 sau 30 de ani", i-a atras atentia senatorul lui Merce, facand trimitere la activitatea peremistului in structurile opresive ale Securitatii lui Ceausescu. Peremistii au cerut in mod repetat suspendarea dezbaterilor si retrimiterea la Comisiile Juridice. In cardasie cu PRM s-au inrolat si o parte dintre parlamentarii PSD. De exemplu, Rodica Stanoiu a apreciat ca persoanele nominalizate pentru conducerea Consiliului nu au fost verificate in conformitate cu legea in vigoare. "Cui ii este frica de Ticu Dumitrescu?", a intrebat retoric, punand punctul pe "I", liberalul Gheorghe Gabor. "Toate tunurile au fost indreptate, atat in comisii, cat si in plen impotriva lui Ticu Dumitrescu. Este intamplator?", a mai intrebat el mentionand ca unora dintre parlamentari, din cauza tangentelor avute cu PCR, le este teama de fruntasul taranist.
Discutarea candidaturilor, neregulamentara
De altfel, dezbaterile referitoare la candidaturile celor nominalizati nu mai aveau nici un sens in conditiile in care, Comisiile Juridice oferisera deja votul de incredere aspirantilor. "Voturile comisiilor au fost deja date. Or cei din comisii nu au reprezentat grupurile parlamentare, ori grupurile parlamentare au ale pozitii azi. Discutarea candidaturilor este in afara Regulamentului. Restul defularilor, cu alte ocazii", a fost mesajul Monei Musca adresat parlamentarilor Opozitiei. Dovada ca atacurile PRM si PSD aveau drept scop doar haituirea unora dintre candidati, in principal Ticu Dumitrescu si Mircea Dinescu, la votarea structurii de conducere a CNSAS au fost inregistrate doar patru voturi impotriva. "In sala de plen erau oameni care trebuiau sa iasa din viata politica. La CNSAS sunt hotarat sa schimb absolut totul, de la relatiile cu serviciile secrete pana la reformarea institutiei in sine", a declarat dupa vot Ticu Dumitrescu. El si-a manifestat convingerea ca va fi ales presedinte al Consiliului, dar a spus ca important este sa isi aplice programul. Taranistul a reiterat faptul ca va cere serviciilor secrete si institutiilor detinatoare de arhive predarea tuturor dosarelor catre CNSAS si a promis "transparenta totala" a Consiliului. "Relatia cu SRI va fi piesa principala. Vom vedea daca directorul Serviciului, Radu Timofte, va fi de acord ca discutiile pe care le voi purta cu dansul sa aiba loc in prezenta presei", a conchis Ticu Dumitrescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.