Performantele Romaniei in plan economic, social si politic nu sunt stralucite, insa orice luna de amanare a aderarii, dupa 1 ianuarie 2007, poate duce la scaderea dramatica a sanselor acestei tari de a se europeniza, se precizeaza intr-un raport insu
Performantele Romaniei in plan economic, social si politic nu sunt stralucite, insa orice luna de amanare a aderarii, dupa 1 ianuarie 2007, poate duce la scaderea dramatica a sanselor acestei tari de a se europeniza, se precizeaza intr-un raport insusit de socialistii europeni. Documentul a fost elaborat de un grup de experti romani, la sugestia unor lideri socialisti din Parlamentul European, intre care Josep Borell - presedintele PE si Pierre Moscovici - vicepresedintele aceluiasi for. Raportul a fost prezentat ieri, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, de doi dintre autori - fostul premier Petre Roman si politologul Daniel Barbu. Conform studiului, realizat pe baza indicatorilor economici sociali si politici din 2005, societatea romaneasca isi europenizeaza atitudinile si comportamentele intr-un ritm mai rapid decat al institutiilor politice administrative si economice. "Elitele acestor institutii apar ca fiind mai putin modernizate si dinamice decat numeroasele sectoare intermediare ale societatii. Societatea este mai dinamica decat institutiile ei", apreciaza Daniel Barbu. El considera ca unul dintre fenomenele care au influentat aceasta dinamica il reprezinta "migratia sezoniera in masa". "Plecarea in strainatate are printre consecinte si schimbarea mentalitatii in sens pro-capitalist si pro-democratic", noteaza raportul.
Peronismul presedintelui
"Europenizarea" intalnita in societate nu se regaseste la nivelul institutiilor, inclusiv al celor politice. Autorii raportului critica prestatia lui Traian Basescu, care "are tendinta de a arde elitele intermediare". "Evocarea insistenta a recursului la referendum, ca si formule de tipul <<eu am mandatul direct de la popor si nu datorez nimanui nimic>> sau <<deasupra mea nu e decat Dumnezeu>> - ce revin mereu in discursurile, pregatite sau improvizate, ale lui Traian Basescu - sunt semne incontestabile ale unor tendinte cezariste-peroniste, ce refuza Parlamentului rolul de intrupare a suveranitatii nationale si de unic reprezentant al vointei cetatenilor, insistand asupra misiunii istorice a sefului charismatic apropiat de armata si preocupat excesiv de chestiuni legate de gestiunea, apropierea si controlul serviciilor secrete", se subliniaza in document. Potrivit profesorului Daniel Barbu, cezarismul presupune un sef care, fara sa incalce legile, incearca sa le exploateze. Barbu a mentionat ca peronismul, identificat si el in discursurile lui Basescu, presupune tendinta de a trece peste elitele intermediare, adica "intre mine, generalul Peron si popor nu exista intermediari". (Ovidiu BANCHES)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.