Consiliul Concurentei a decis sa nu intervina in cazul preluarii controlului Erste Bank asupra Bancii Comerciale Romane (BCR), considerand ca operatiunea de concentrare economica nu intra sub incidenta legii concurentei, potrivit unui comunicat al au
Consiliul Concurentei a decis sa nu intervina in cazul preluarii controlului Erste Bank asupra Bancii Comerciale Romane (BCR), considerand ca operatiunea de concentrare economica nu intra sub incidenta legii concurentei, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta. "Conform informatiilor transmise prin Formularul de notificare, cu completarile ulterioare, Erste Bank a realizat in anul anterior efectuarii acestei operatiuni (2004), pe teritoriul Romaniei, o cifra de afaceri sub 4 milioane de euro. In aceasta situatie, operatiunea de concentrare economica nu intra sub incidenta legii concurentei", se spune in comunicat. In consecinta, Consiliul a emis o decizie de neinterventie in acest caz. Conform legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, numai concentrarile economice in care cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati depaseste echivalentul in lei a 10 milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 milioane de euro. In Romania, Erste Bank este prezenta pe piata de leasing prin societatea Immorent Romania si prin creditele acordate unor banci sau societati comerciale, mentioneaza Consiliul Concurentei. Institutia de concurenta trebuie sa se pronunte si asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex. Institutia in faliment a fost preluata de BCR, iar statul si-a asumat, prin contractul de privatizare a BCR, obligatia despagubirilor in litigiile legate de Bancorex. Erste Bank a castigat la finele anului trecut licitatia de preluare a BCR, cea mai mare banca din Romania, oferind un pret de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din actiuni. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.