Peste numai zece zile, poloul romanesc va intra in focurile turneului de calificare pentru Campionatul European, intreceri care se vor desfasura in aceasta toamna, in capitala Serbiei&Muntenegru, tricolorii pregatiti de Vlad Hagiu aspirand la un
Peste numai zece zile, poloul romanesc va intra in focurile turneului de calificare pentru Campionatul European, intreceri care se vor desfasura in aceasta toamna, in capitala Serbiei&Muntenegru, tricolorii pregatiti de Vlad Hagiu aspirand la un loc fruntas in elita continentala. Din pacate, desi FR Polo a realizat in 2005 cele mai valoroase performante la nivelul sporturilor masculine de echipa (n.n. - la feminin, reprezentativa de handbal a cucerit medaliile de argint la Mondialele din Rusia), seniorii ocupand locul sase la Mondialele din Canada iar juniorii locul 7 la Europenele din Bulgaria, conducerea ANS n-a acordat un gir important acestui sport si i-a alocat un buget de doar zece miliarde de lei vechi, insuficient pentru o pregatire adecvata a tricolorilor si participarea la toate competitiile majore din 2006. Iar daca analizam repartizarea bugetului ANS pentru acest an, putem observa cu usurinta ca, in comparatie cu FRP, alte federatii sportive au primit sume cu mult mai mari, desi rezultatele nu recomandau o astfel de discrepanta. Sau poate ca pentru cei din str. Vasile Conta interesele primeaza in fata performantelor? Cum altfel putem cataloga diferenta uriasa fata de bugetul alocat FR Rugby, care se ridica la 21,1 miliarde de lei vechi (n.n. - FRR este sprijinita substantial si de forul international), desi sportul cu balonul oval n-a avut in ultimii ani rezultate mai valoroase decat FR Polo. Sau diferenta fata de bugetul alocat FR Schi si Biatlon, in valoare de 14,2 miliarde de lei, sau "egalitatea" cu bugetul FR Bob si Sanie, care a primit tot zece miliarde de lei vechi, desi participarile romanesti la competitiile internationale au bifat rezultate modeste, cum a fost si la recentele JO de iarna, unde n-am reusit sa punctam un singur rezultat in primii 12! Oare nu merita si FR Polo un buget pe masura performantelor din 2005, asa cum a primit FR Handbal (n.n. - 32,2 miliarde de lei vechi)? Mai ales ca reprezentativele tricolore din bazin se chinuie de ani buni sa tina steagul sus in lume, in ciuda faptului ca baza materiala din Romania este de rasul Europei, in Capitala neexistand un bazin olimpic, in vreme ce Budapesta numara peste 40 de piscine la standarde FINA.
Speriati de faptul ca nu vor putea participa la Cupa Mondiala, taxa de inscriere fiind de un miliard de lei vechi, si ca nu vor putea acoperi cheltuielile pentru pregatirea Europenelor, atat la seniori cat si la juniori (n.n. - la Oradea se vor organiza, in premiera, intrecerile continentale de juniori), oficialii FRP au mers cu jalba la staff-ul ANS, unde au obtinut o promisiune de suplimentare substantiala la rectificarea bugetara. Pana atunci, insa, cei de pe marginea bazinului isi amintesc de faptul ca majoritatea celor care au condus sportul romanesc dupa evenimentele din decembrie '89 au facut mai multe promisiuni poloistilor, printre care si aceea ca vor construi un bazin olimpic ultraperformant in Capitala. O promisiune neonorata pana in prezent, nici de ANS, dar nici de reprezentantii autoritatilor locale sau de cei ai Guvernului, Capitala ramanand cu un singur bazin acoperit, cel din complexul Floreasca, catalogat pe buna dreptate de antrenorul Vlad Hagiu drept "un lighean".
Si daca tot am amintit de legendarul Bazin Floreasca, sa mentionam ca, de exact trei luni, acesta a fost inchis din cauza unor defectiuni majore la centrala termica, cazanul fisurandu-se in decembrie 2005. De atunci, FR Polo a pierdut aproximativ un miliard de lei vechi la veniturile proprii, iar specialistii care s-au ocupat de remedierea defectiunii au tot aruncat vina dintr-o "curte" in alta, secretarul general al FRP, Anatolie Grintescu (foto stanga) fiind plimbat de la Buderus la SC LPV Consult si Eurochim. Interesati de repunerea cat mai rapida in functiune a centralei si implicit a bazinului si a Salii "Lucian Grigorescu", arena administrata de FR Handbal neputand fi folosita din cauza temperaturii scazute, la Complexul Sportiv Floreasca s-au perindat pe rand conducatorii ANS, seful Cancelariei Guvernului, Aleodor Francu, iar de curand consilierul prezidential Octavian Belu. Ultimul avand, se pare, ceva mai multi sorti de izbanda cu specialistii, care au promis prin vocea consilierului Eurochim, Eugen Cristescu, ca vor solutiona problema pana la inceputul saptamanii viitoare. Numai ca, acelasi Cristescu atentioneaza ca, daca lucrarile nu vor fi terminate si nu se vor incadra in prescriptiile ISCIR (PTC 9?2003 art. 4.2.2) va sigila si inchide cazanul buclucas! Trecand peste faptul ca este inadmisibil ca in 2006 singurul bazin acoperit folosit de poloisti in Capitala sa stea inchis vreme de trei luni din cauza unei centrale termice, bulversand pregatirea reprezentativelor si a echipelor bucurestene, nu ne ramane decat sa asteptam inceputul saptamanii viitoare, atunci cand consilierul prezidential Octavian Belu a anuntat ca va reveni pentru a vedea din nou apa in bazin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.