Simpozionul international "Rezistenta anticomunista - cercetare stiintifica si valorificare muzeala" isi deschide astazi lucrarile la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Manifestarea este organizata de Fundatia "Negru Voda" Fagaras sub patro
Simpozionul international "Rezistenta anticomunista - cercetare stiintifica si valorificare muzeala" isi deschide astazi lucrarile la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Manifestarea este organizata de Fundatia "Negru Voda" Fagaras sub patronajul Arhiepiscopiei Sibiului si Mitropoliei Ardealului, Consiliului Judetean Brasov Primariei Municipiului Fagaras Consiliului Local al Municipiului Fagaras.
Cu acest prilej va fi inaugurat Muzeul Rezistentei Anticomuniste din tara Fagarasului din Fagaras.
Muzeul este destinat recuperarii pentru memoria colectiva a unei secvente istorice putin cunoscute publicului larg, in special pentru tinerele generatii si omagierea victimelor represiunii comuniste, sutele de morti din Cetatea Fagarasului, din muntii si din satele fagarasene, sutele de localnici intemnitati in lagare si inchisori, cu tot ce a reprezentat suferinta pentru ei si familiile lor. Muzeul preconizat va fi cel de-al doilea de acest gen din tara dupa Memorialul Victimelor Rezistentei si Comunismului de la Sighetu Marmatiei.
Acest proiect isi propune restituirea pentru constiinta publica a perioadei instalarii regimului comunist in Romania si impresionanta opozitie a fagarasenilor in fata totalitarismului comunist - perioada scurta in timp -, dar atat de dramatica in desfasurare si de tragica in consecinte, care a marcat profund atat societatea in ansamblul ei, cat si destinele individuale ca parti ale intregului. Memoriei tragediilor petrecute in amplul amfiteatru fagarasean ii va fi inchinat acest "Muzeu Memorial" al durerii si sperantei, ca recunostinta a celor de azi, dar si a nevoii de a fi un imbold recuperator al valorilor democratice in constiinta individuala civica pentru apararea drepturilor si libertatilor individuale si colective.
Distrugerea societatii traditionale
Prima tema a acestui muzeu urmareste conturarea complexului proces de comunizare a Romaniei si a violentei deturnari a evolutiei firesti a societatii romanesti prin ocupatia sovietica si dictatura comunista. Aceasta tema generala isi doreste o redare a imaginii tarii Fagarasului si a contextului distrugerii structurilor sale traditionale prin instalarea noului regim politic - comunismul. Planul tematic are in vedere teme generale, precum instalarea regimului politic comunist si rezistenta la acest fenomen, colectivizarea agriculturii, industrializarea, urbanizarea, transformarea sistemului de invatamant, biserica etc., dar si efectele lor asupra comunitatilor fagarasene si a mediului ambient. Ilustrarea acestora va fi realizata si prin evolutia unor destine individuale, de tarani, muncitori industriali, meseriasi, intelectuali, romani, germani, maghiari, evrei, tigani.
Rezistenta armata in fata comunismului
A doua tema va ilustra rezistenta armata din Muntii Fagarasului, unul dintre cele mai reprezentative capitole ale rezistentei la comunizarea la nivelul intregii tari.
Fenomenul, prin datele sale esentiale: cea mai lunga durata a manifestarii si cu cea mai consistenta mobilizare de forte ale Securitatii, a cunoscut si cea mai larga sustinere din partea comunitatilor tinutului, sute dintre sprijinitorii luptatorilor din munti luand drumul lagarelor si temnitelor regimului comunist. Acest important capitol de istorie contemporana a Romaniei s-a bucurat de sansa supravietuirii conducatorului grupului de luptatori, ing. Ion Gavrila-Ogoranu, care, din memorie si din cercetarile de arhiva intreprinse, a reusit o reconstituire documentara in masura sa permita o veridica si deosebit de sugestiva ilustrare muzeistica. La aceasta se adauga deja foarte bogatul fond de inregistrari de istorie orala realizat in satele cercetate. Documentele de arhiva se completeaza fericit cu datele pastrate de memoria colectiva. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.