Vizita lui Vladimir Putin la Beijing a fost incununata de reusite. Rusia si China au semnat un acord prin care vor construi doua mari conducte de gaze naturale, ce vor lega Siberia de China, cu o capacitate de 80 de miliarde de metri cubi anual, tran
Vizita lui Vladimir Putin la Beijing a fost incununata de reusite. Rusia si China au semnat un acord prin care vor construi doua mari conducte de gaze naturale, ce vor lega Siberia de China, cu o capacitate de 80 de miliarde de metri cubi anual, transmite Ria Novosti. Unul dintre gazoducte va avea o lungime de 3000 km si va intra in China prin partea de vest, iar celalalt va urma sa lege Siberia de China prin est.
Cu toate ca autoritatile chineze ar fi dorit mai mult solutionarea crizei petroliere si construirea unei conducte de petrol, autoritatile ruse nu au acceptat decat realizarea unui studiu de fezabilitate in acest sens, prioritatea reprezentand-o la acest capitol in continuare piata japoneza.
Principalul actor al acordurilor cu China va fi monopolul de stat rus Gazprom.
In afara de piata asiatica si din Orientul Mijlociu, Gazprom poarta negocieri cu mai multe companii americane, printre care Chevron, ConocoPhillips, Total, Statoil, Norsk Hydro, Sempra si Royal Dutch/Shell, pentru efectuarea unor schimburi de active, cumpararea de unitati de productie de gaz natural lichefiat si intrarea pe piata de regazificare din SUA, Mexic si Canada.
Principalul motiv pentru care rusii au refuzat semnarea unui acord petrolier ar fi acela ca nu vor sa fie tratati ca simpli furnizori. Ei vor ca Beijingul sa se lanseze in investitii pe teritoriul Rusiei, in special in sectorul noilor tehnologii, si sa semneze noi contracte in domeniul vanzarilor de armament.
De altfel, Putin s-a aratat ingrijorat de scaderea relatiilor economice cu China care s-au tradus in 2005 printr-o injumatatire a volumului schimburilor.
Potrivit analistilor, contractele economice realizate de catre cele doua mari puteri cu ocazia acestei vizite a presedintelui rus la Beijing, in special in domeniul energiei, au insa toate sansele de a modifica piata energetica mondiala si de a structura noi raporturi de forte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.