Cu ocazia marcarii anului francofoniei in Romania, Ambasada Frantei la Bucuresti, in colaborare cu autoritatile romane, organizeaza, saptamana aceasta, o serie de forumuri, reunite sub genericul "Etats Generaux de la Francophonie" (Starile general
Cu ocazia marcarii anului francofoniei in Romania, Ambasada Frantei la Bucuresti, in colaborare cu autoritatile romane, organizeaza, saptamana aceasta, o serie de forumuri, reunite sub genericul "Etats Generaux de la Francophonie" (Starile generale ale francofoniei). Debutul manifestarii a coincis, nu intamplator, cu aniversarea, pe 20 martie, a Zilei Internationale a Francofoniei, beneficiind de invitati de marca, in persoana ministrului delegat francez pentru Cooperare, Dezvoltare si Francofonie, Brigitte Girardin, secretarului general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Abdou Diouf, si, nu in ultimul rand, a ministrului canadian pentru Relatiile Internationale - Quebec, Monique Gagnon-Tremblay. Aflat pentru a doua oara in Romania, oaspetele canadian s-a declarat incantat de progresele inregistrate de tara noastra de la ultima sa vizita, apreciind initiativa autoritatilor romane de a aniversa, in septembrie, anul francofoniei. Redam, in continuare, interviul acordat in exclusivitate ZIUA de ministrul canadian pentru Relatiile Internationale - Quebec, Monique Gagnon-Tremblay.
Cu ce ocazie va aflati in Romania?
Am venit, bineinteles, in cadrul "Etats Generaux de la Francophonie". Dupa cum stiti, ieri (luni, n.red.) a avut loc un concert, care cred ca a fost o adevarata premiera, un concert care a permis descoperirea artistilor din tarile francofone. In acelasi timp, acest concert a fost o ocazie de a aduce un omagiu lui Leopold Senghor, fostul presedinte al Senegalului, un om al literelor, un politician, dar si de a aniversa 20 de ani de organizare a conferintelor francofoniei la nivel inalt. In acelasi timp, am venit in Romania pentru a discuta cu reprezentantii Guvernului asupra stadiului in care se afla organizarea summit-ului francofoniei din septembrie si pentru a vedea cu ce anume ar putea veni Quebec-ul in ajutorul Romaniei.
Referitor la aceasta, care va fi contributia Quebec-ului la manifestarea din septembrie?
Deja au fost delegate in Romania doua persoane, care se ocupa de formarea agentilor de legatura si, incepand cu luna aprilie, vom avea si un reprezentant care se va ocupa de protocol si va fi prezent in Romania pana la organizarea summit-ului. De asemenea, in aceasta dimineata (marti, n.red.) am semnat un acord cu Institutul National de Administratie care, in colaborare cu Scoala Nationala de Administratie din Quebec, va organiza cursuri de formare a functionarilor in domeniul managementului public. Quebec-ul doreste sa realizeze si o "infratire", pe cale informatica, intre doua scoli, iar maine (ieri, n.red.) voi vizita Liceul Mihai Viteazu din Bucuresti tocmai pentru a propune elevilor si profesorilor de acolo sa participe la acest demers. As mai adauga ca succesul summit-ului organizat in septembrie in Romania va fi si succesul nostru. Si Quebec-ul va gazdui un summit al francofoniei in 2008, celebrand, in acelasi timp, si aniversarea orasului Quebec, asadar ma aflu aici pentru un schimb de experienta in vederea organizarii evenimentelor din 2008.
Exista initiative speciale din partea Quebec-ului referitoare la Romania? Care sunt domeniile vizate?
Cred ca initiativele cele mai importante se situeaza in domeniul culturii si, discutand, zilele acestea, cu ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, am cautat modalitati prin care sa intensificam schimburile intre artistii romani si artistii din Quebec in domeniul teatrului, muzicii. Cred ca va trebui sa invatam sa ne cunoastem mai bine, sa intretinem legaturi cat mai solide astfel incat ambele tari sa profite de pe urma acestora.
Cum se vede evolutia post-decembrista a Romaniei din Quebec?
Trebuie sa va spun ca am venit in Romania in anii 90, in calitate de ministru al Emigrarii, imediat dupa inlaturarea lui Ceausescu, si pot sa va spun ca acum am regasit o Romanie complet schimbata, in sensul pozitiv. Am cunoscut un popor curajos si creativ si nu am nici o indoiala ca va reusi sa raspunda tuturor provocarilor. Sunt foarte impresionata de tinerii din Romania, de toti acesti tineri care colaboreaza cu autoritatile guvernamentale, care insotesc ministrii, care se implica in acest domeniu. Populatia din Quebec este afectata de un proces de imbatranire, asadar sunt incantata sa vad aici tineri si cred ca viitorul va apartine. De asemenea, consider ca integrarea in Uniunea Europeana va permite Romaniei sa se dezvolte si mai mult.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.