Doua formatiuni parlamentare sunt in dificultate, altele doua ies in castig, a cincea isi confirma angajamentele cand te-ai fi asteptat sa n-o mai faca, iar a sasea recurge la mutari misterioase.
In maxima dificultate - Partidul Social Democrat
Doua formatiuni parlamentare sunt in dificultate, altele doua ies in castig, a cincea isi confirma angajamentele cand te-ai fi asteptat sa n-o mai faca, iar a sasea recurge la mutari misterioase.
In maxima dificultate - Partidul Social Democrat. Despre criza din fostul partid de guvernamant se vorbeste de mai bine de un an, de la pierderea alegerilor. Nemultumirile, tensiunile, conflictele intre lideri si factiuni, un congres exploziv, incheiat cu alegeri care i-au nemultumit pe multi, centre divergente de putere, apoi avalansa de anchete declansate de Parchetul National Anticoruptie, acuzatiile la adresa fostului premier, Adrian Nastase, bataliile parlamentare pentru obstructionarea procurorilor, apoi retragerea sprijinului pentru Nastase, demisiile acestuia si ale altor alesi centrali si locali din PSD - toate acestea au adus cea mai mare formatiune politica din Romania ultimilor ani in pragul colapsului. Criza s-a agravat, inregistrand convulsii. Dezastrul iminent i-a facut pe marii "aranjori", pe liderii "informali", gen Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc, sa iasa la rampa. Sunt folosite toate mijloacele de stopare a hemoragiei. Se poarta discutii, au loc intalniri, se fac presiuni. Plecarile in valuri ar duce la surparea PSD. Pierderile cele mai mari n-ar fi cele politice - doar "nomenclatura" partidului e asigurata la acest capitol: atat timp cat configuratia actuala a Parlamentului se mentine, "alesii poporului" raman pe loc, fie si ca "fugari", "exclusi", "independenti". In schimb, pericolul cel mare, si anume tavalugul anchetelor PNA, creste, ultimul vizat fiind fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, ramificatiile dosarului ducand si catre alte personaje "grele". "Sprijinul politic" nu rezolva in sine problemele, dovada ca lui Nastase nu i-a fost de ajuns; dar poate fi folositor: ofera o baza de contestare, ajuta la amanari, la tergiversari. Ramasi de izbeliste, ai nimanui, urmaritii penal s-ar simti mai vulnerabili, victime sigure. Si cine poate spune cu precizie cati dintre demnitarii PSD dorm linistiti, stiind cu certitudine ca n-au facut nimic incriminabil, ca n-au intrat in nici o combinatie discutabila?
Celalalt partid in dificultate e cel Conservator. A facut o mutare gresita: desemnarea unui candidat propriu la sefia Camerei Deputatilor. In sine, gestul poate fi sustinut: regulile jocului democratic il permiteau. Dar fostii "umanisti" aveau deja un deficit de credibilitate in relatia cu partenerii de guvernare, care-i suspectau de joc dublu. Degeaba au anuntat conservatorii ca in turul al doilea il vor sustine pe candidatul Aliantei PNL-PD - fiindca n-a mai fost nici o runda secunda. Daca Bogdan Olteanu ar fi fost ales abia atunci, cu sprijinul suplimentar al parlamentarilor PC, situatia ar fi redevenit acceptabila in coalitie. Asa, partidul lui Dan Voiculescu pare obligat sa-si asume consecintele si sa iasa de la guvernare. Sansa de compensare ar putea veni dinspre PSD, conservatorii aratandu-se gata sa-i primeasca pe eventualii dezertori, in frunte cu Nastase. Daca hemoragia se va produce.
Castigatoarele sunt cele doua partide ale Aliantei. Pentru ele e un moment foarte bun, dupa atatea situatii in care au fost criticate pentru relatiile bilaterale dificile, pentru obstructiile reciproce, pentru conflictele mocnite dintre presedintele tarii, Traian Basescu, liderul de facto al PD, si premierul Calin Popescu Tariceanu. Acum, liberalii si democratii se simt mai puternici, dupa ce si-au intarit randurile cu cativa parlamentari si alesi locali "migratori", dupa ce au verificat sustinerea grupului minoritatilor, altele decat cea maghiara, si a sindicalistilor intrati in Legislativ pe listele PRM, dupa ce - in fine - au castigat Camera. Cu toate frictiunile de pe parcurs, reteta tandemului se vede confirmata si cresc sansele scenariului anticipatelor declansate dupa intrarea in Uniunea Europeana, cand Alianta ar putea obtine o majoritate pe cont propriu.
Formatiunea care si-a confirmat angajamentele cand te-ai fi asteptat sa n-o mai faca e UDMR. Uniunea Maghiara l-a sustinut pe candidatul liberal-democrat la sefia Deputatilor in ciuda conflictului in desfasurare cu PD pe tema Statutului minoritatilor. Marko Bela si colegii sai amenintasera ca nu vor mai vota alaturi de democrati daca opozitia acestora continua. In conditiile de mare responsabilitate ale scrutinului pentru conducerea Camerei Inferioare, UDMR a ales solutia inteleapta a fidelitatii fata de Coalitie. Politica adevarata, matura.
Intre formatiunile parlamentare, mai ramane de trecut in inventar Partidul Romania Mare. Mutarea sa misterioasa a fost sustinerea la vot a lui Bogdan Olteanu. Daca n-ar fi facut-o, poate ca ar fi fost nevoie de un al doilea tur de scrutin si conservatorii ar fi iesit cu fata curata. Incat ar fi cat se poate de interesant de stiut cine si de ce a hotarat ca PRM sa voteze de asta data - si doar acum, intr-un lung sir de vehemente pronuntari inverse! - tocmai in favoarea adversarilor politici traditionali...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.