Primele plati la fondurile de pensii administrate privat ar putea fi realizate la mijlocul anului 2007, a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan. "In prezent, proiectul de lege se afla in avi
Primele plati la fondurile de pensii administrate privat ar putea fi realizate la mijlocul anului 2007, a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan. "In prezent, proiectul de lege se afla in avizare la diferite ministere. Pana la sfarsitul lunii aprilie, documentul va trece de Guvern si va intra in procedura parlamentara pentru a fi aprobat", a afimat Seitan, prezent la un seminar privind pensiile private, organizat de Ziarul Financiar si ING Asigurari de Viata. El a mai spus ca proiectul de lege ar putea fi aprobat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Pensiile administrate privat sunt numite si Pilonul II al sistemului de pensii. Astfel, o parte din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale vor fi administrate de catre societati private. In ceea ce priveste proiectul de lege privind pensiile facultative - Pilonul III - acesta a fost aprobat de Senat si se afla in dezbatere la comisia de specialitate a Camerei Deputatilor.
Un sistem de pensii coerent va fi doar cand vor functiona, pe langa pensiile de stat, pensiile administrate privat (Pilonul II) si pensiile facultative (Pilonul III), a declarat ieri, Theodor Stolojan, subliniind ca, in fata imenselor presiuni de schimbare a sistemului de pensii, autoritatile romane au raspuns "inconsecvent, incoerent si cu intarziere". Trebuie sa precizam ca discutiile despre introducerea unor pensii facultative sau administrate privat au inceput in urma cu 10 ani, iar, presiunile la care a facut referire Stolojan sunt cele determinate de imbatranirea populatiei si numarul mare de tineri (circa 2 milioane) care lucreaza in strainatate. Stolojan a criticat de asemenea faptul ca Romania va introduce Pilonul III de pensii (facultative) inaintea Pilonului II. "Este o anomalie in Romania. Trebuie inceput, asa cum ar fi fost normal, cu Pilonul II si apoi cu III. Ca intotdeauna se manifesta incoerenta", a mai spus consilierul prezidential. De asemenea, intarzierile in introducerea pensiilor administrate privat si facultative vor afecta viitoarele generatii de pensionari, care "vor fi obligate sa isi duca traiul cu venituri foarte reduse", a declarat Theodor Stolojan. El a apreciat ca tinerii au pierdut multi ani in care ar fi putut sa-si asigure o pensie si un trai decent la batranete.
Anomaliile sistemului actual
Actualul sistem, cu existenta singurului Pilon - cel din sistemul de asigurari sociale - creeaza inegalitati deoarece, dupa cum afirma Theodor Stolojan, este absurd ca o persoana care a avut 15 ani un venit din salariu de patru ori mai mare decat salariul mediu pe economie, sa-l obligi sa intre in Pilonul I cu o pensie egala cu salariul mediu pe economie. "Astfel, baietii destepti se apara. Exista o presiune uriasa pentru a-si crea propriile legi de pensii. Exista pensii de 80% din salariu avut in ultima luna de activitate. Cine doreste o pensie speciala sa-si creeze propriul sistem de pensii si sa iasa din Pilonul I, care nu e facut sa dea pensii de 40 de milioane de lei. Fiecare grup social va lupta sa aiba propria reglementare pentru stabilirea pensiei si, e normal atat timp cat se tolereaza sistem diferentiat de calcul pentru pensionarii din Pilonul I", a mai spus consilierul prezidential. El a dat ca exemplu cererea parlamentarilor, care doresc o pensie suplimentara. "Si eu sunt agajatul Administratiei Prezidentiale si as putea sa ma consider indreptatit sa solicit o pensie suplimentara. Mergand pe acelasi rationament, si angajatii serviciilor de salubrizare din Capitala pot avea o asemenea solicitare. Ei pot spune ca sunt speciali si, daca nu primesc o pensie speciala, isi vor inceta activitatea si toti ne vom ineca in mizerie", a afirmat Stolojan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.