Tragerea la sorti pentru sferturile de finala ale Cupei UEFA de la finalul saptamanii trecute a reaprins in mintile unor fel de romani acea stramoseasca manie a persecutiei prin care de atata amar de ani ne justificam lenea si lipsa anumitor vocatii
Tragerea la sorti pentru sferturile de finala ale Cupei UEFA de la finalul saptamanii trecute a reaprins in mintile unor fel de romani acea stramoseasca manie a persecutiei prin care de atata amar de ani ne justificam lenea si lipsa anumitor vocatii prin impresia ca altii, cei mari, ne decid destinul ori ca ar exista un complot universal impotriva noastra. Cel mai penibil a fost ca de obicei Mircea Lucescu, tehnicianul de la Donetk fiind convins ca echipa lui fii-su a picat cu Steaua pentru ca parcursul excelent al celor doua formatii a iscat ingrijorare printre smardoii de la UEFA, care se temeau ca nu cumva cele doua grupari bucurestene sa joace impreuna finala. Cum se numeste boala asta, ca momentan ne scapa? Culmea e ca ala micu' a fost mult mai ponderat, exprimandu-si doar regretul ca cele doua formatii romanesti se intalnesc prematur in respectiva competitie si ca microbistii nu vor vedea decat doua meciuri in loc de patru. Nu prea credem ca exact asa a gandit si ca nu i-a trecut si lui prin devla aceeasi idee ca lui tatane-su, insa important e ca a avut simtul ridicolului si a fost diplomat.
Cat despre complot nu ne e prea dificil sa ne imaginam ce-or fi gandit oamenii de la celelalte echipe din faza grupelor, cei de la Sttutgart, PAOK Salonic ori Rennes, cand Rapidul lui Razvan a invins chiar Sahtiorul babacului sau. Cel mai ingrijorator este faptul ca astfel de idei, in astfel de situatii, pentru oameni apropiati de normalitate astfel de scenarii sunt absolut de neconceput. Sa ne amintim, de exemplu, de vizita in Romania a celebrului antrenor britanic Bobby Robson din toamna trecuta cand un neinspirat realizator de televiziune l-a intrebat daca e adevarat ca in 1985, pe cand antrena nationala Angliei, a cedat deliberat un punct Irlandei de Nord pentru a se califica impreuna, rezultat in urma caruia Romania n-a mai ajuns la "mondialele" din Mexic. Apropo, inclusiv aceasta suspiciune a fost lansata tot de Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al reprezentativei nationale. Revenind la Robson, acesta cand a auzit intrebarea cu pricina a afisat o mecla consternata, descumpanita, profund jignita, ingaimand apoi cateva cuvinte prin care spunea ca la ei e de neconceput asa ceva si ca este pentru prima oara cand aude vorbindu-se despre asa ceva in legatura cu acea remiza alba de la Londra.
Parca pentru prima oara in viata ne vine sa-i dam dreptate lui Cornel Dinu cand afirma ca "Mircea imbatraneste urat" si sa ne mai amintim ca actualul supraveghetor al lui Sapaliga afirma acum 16 ani intr-un ziar italian ca "Lucescu este marele manipulator al acestui fotbal murdar (...) a aranjat meciurile. Sa n-aveti incredere in el!" De acord ca Dinu e ranchiunos si invidios, insa acest lucru nu ne impiedica sa ne mai amintim ca 1998, cand Rapidul a pierdut campionatul in ultima etapa in urma acelui meci debil de la Craiova, Lucescu al batran i-a balacarit pe olteni pentru ca nu s-au lasat batuti, adaugand ca asa se obisnuieste si in Italia, exemplificand cu un meci dintre Brescia sa si AC Milan, cand cica Baresi ar fi venit la Hagi si i-ar fi spus sa nu se mai strofoace atat pentru ca partida trebuie sa se termine la egalitate, intrucat acesta este interesul ambelor echipe, intamplare a carei veridicitate a fost vehement negata de Hagi. Cum spuneam, cand s-a indignat in urma tragerii la sorti de saptamana trecuta, Lucescu n-a facut altceva decat sa-si deconspire adevaratul caracter, sa dezvaluie cum ar fi gandit si procedat el daca ar fi avut puterea necesara. Ce spunea Cornel Dinu despre el?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.