"O logodna foarte lunga" ("Un long dimanche de fiancailles") o are ca eroina pe Mathilde, o tanara bretana, schioapa din cauza unei poliomielite din copilarie, ceea ce n-o impiedica sa porneasca o campanie nationala in cautarea iubitului ei Manech, c
"O logodna foarte lunga" ("Un long dimanche de fiancailles") o are ca eroina pe Mathilde, o tanara bretana, schioapa din cauza unei poliomielite din copilarie, ceea ce n-o impiedica sa porneasca o campanie nationala in cautarea iubitului ei Manech, condamnat la moarte pentru automutilare, dar care, ii spun inima ei si bizarele semne ale universului, inca traieste. De aici, piste, false sau adevarate, drama unei crunte razbunari din dragoste corsicana, tradari si lasitati, cantecul tubei (care suna la fel ca valurile marii), si o incredere supraumana in glasul iubirii.
Filmul - ecranizare a unui roman - il are ca regizor pe autorul lui "Amelie", Jean-Paul Jeunet, iar in rolul lui Mathilde, pe Andrey Tautou. Distribuit anul trecut pe marile ecrane din Romania, "O logodna..." a iesit de curand si pe DVD, intr-o formula ce cuprinde in plus, pe cele doua discuri, comentariul regizorului, un documentar "making of", "trailer"-ul si "teaser"-ul originale, scene taiate la montaj etc.
Ce-a cazut, de pilda, la editare, intr-un film care, oricum, bate binisor doua ore? Alte semne din seria tandrelor superstitii ale lui Mathilde, numele celor sase pisici ale ei, scena mortii tatalui lui Manech (si un moment prea "a la Amelie", spune regizorul) sau cea a ciudatelor reactii in fata mortii a celor de la Bingo Crepuscule (unde ar fi trebuit sa moara Manech).
Comentariul lui Jeunet la "O logodna foarte lunga" e inteligent, viu, chiar daca nu aduce prea mult in intelegerea filmului, dar documentarul despre turnari face, cum s-ar zice, toti banii (e dinamic, plin de umor, interesant, ba chiar cu situatii suprinzatoare), chit ca e aproape la fel de lung ca filmul insusi. Care, el, face parte din rara specie a cinematografiei care indeamna la re-vedere.
Cele mai multe dintre filmele aduse in varianta DVD in Romania sunt pelicule comerciale, iar exceptiile, remarcabile ("Kill Bill", 1 si 2, desi si acesta e un succes de masa, iar materialele suplimentare, in cazul productiei Tarantino, n-au fost cine stie ce). Din fericire, si "O lodogna foarte lunga" face parte din aceasta serie de exceptii: e un film de colectie, pentru spectatori nu doar de "entertainment".
Materialele suplimentare nu au subtitrare in romaneste (filmul are, desi cu mici greseli de traducere) si nici dublaj in alta limba decat originalul francez. Versiunea pe DVD a filmului "O logodna foarte lunga" e distribuita in Romania de ProVideo, distribuitorul international fiind Warner Independent Pictures.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.