Rusia a pus in balanta pentru Romania pretul la gaze si o posibila vizita la Bucuresti a presedintelui rus Vladimir Putin fata de chestiunile legate de Transnistria si Republica Moldova, reiese dintr-un material transmis in exclusivitate de Rompres.
Rusia a pus in balanta pentru Romania pretul la gaze si o posibila vizita la Bucuresti a presedintelui rus Vladimir Putin fata de chestiunile legate de Transnistria si Republica Moldova, reiese dintr-un material transmis in exclusivitate de Rompres. Consilierul economico-comercial al Rusiei in Romania, Igor Sidorov, a subliniat ca Rusia este dispusa sa colaboreze cu Romania, dar a lasat sa se inteleaga ca nu este de acord cu politicile duse de Romania in relatia cu Moldova si Transnistria. "Presedintele nostru a vizitat si Ungaria si Cehia. El poate vizita si Romania, astfel putand fi rezolvate si alte probleme", a precizat Sidorov.
Oficialul rus a mai precizat ca Rusia nu intentioneaza sa majoreze pretul gazelor naturale livrate Romaniei, iar acestea vor depinde de fluctuatiile pretului titeiului la nivel mondial. "In prezent pretul gazelor naturale depinde de pretul titeiului, iar daca pretul titeiului este mare, implicit si pretul gazelor naturale este mare. In alte conditii, Rusia nu va mari pretul gazelor naturale livrate Romaniei, iar tara dumneavoastra nu trebuie sa se teama de o eventuala criza a gazelor din partea Rusiei", a adaugat Sidorov.
Acesta considera ca existenta unei intreprinderi mixte romano- rusesti care sa transporte titeiul in Romania mai ieftin, cum fac alte tari precum Germania, ar fi fost un avantaj pentru tara noastra. Referitor la criza gazelor din lunile de iarna, acesta a subliniat ca Rusia nu a avut nici o vina, ci a fost provocata de Ucraina, in sensul ca a cumparat gazele rusesti, pe care nu le-a transmis mai departe. "Anii trecuti noi am vandut Ucrainei gaze cu pret mai mic decat pentru populatia ruseasca. Daca astazi Ucraina este tara independenta trebuie sa cumpere aceste gaze la acelasi pret cu cel de pe piata mondiala. Dupa semnarea contractului cu Ucraina, totul merge bine", a mentionat oficialul rus.
In prezent, pretul gazelor naturale pentru Europa este de 285 dolari pe mia de metri cubi, in timp ce Norvegia vinde gazele la circa 450 dolari, in conditiile in care produce de trei-patru ori mai putine gaze decat Rusia. Romania importa anual din Rusia cinci miliarde metri cubi de gaze naturale, cu un pret de 265- 285 dolari pe mia de metri cubi, in functie de taxele pentru gazoducte. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.