Adrian Nastase nu va mai demisiona din PSD, sustin surse apropiate fostului premier. Atuul sau, parlamentarii care ar fi trebuit sa-l urmeze la PC, s-a evaporat. El a pierdut zestrea politica formata din mai multi parlamentari si lideri ai organiz
Adrian Nastase nu va mai demisiona din PSD, sustin surse apropiate fostului premier. Atuul sau, parlamentarii care ar fi trebuit sa-l urmeze la PC, s-a evaporat. El a pierdut zestrea politica formata din mai multi parlamentari si lideri ai organizatiilor locale cu care s-a angajat ca merge la Dan Voiculescu dupa o presiune formidabila exercitata de intreaga conducere a PSD. Inca de luni, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea au luat om cu om, filiala cu filiala si la telefon sau in intalniri private le-au prezentat un viitor sumbru fara PSD. Mircea Geoana a venit cu viteza fulgerului direct de la Bruxelles si a pus si el umarul la bataie. Ion Iliescu a fost "bagat in sedinte" de consilierii personali care, ieri, timp de trei ore au incercat sa-l convinga sa se alature celor pe care ii detesta si sa dea un mesaj de unitate. Fostului presedinte i s-a prezentat o cercetare a sociologilor care preconiza o scindare a partidului daca acesta nu se va prinde in hora cu liderii partidului. In final, liderul spiritual al PSD a acceptat sa se alature lui Geoana si Grupului de la Cluj. Practic, Nastase a reusit in doua zile ce n-a reusit Geoana intr-un an: sa adune la un loc lideri ce nu pareau ca se vor impaca vreodata. Ieri dimineata, Iliescu s-a asezat la aceeasi masa cu cel pe care l-a facut "prostanac" (Mircea Geoana), cu reprezentantul "Coloanei a V-a" (Vasile Dancu) si langa lideri pe care i-a somat sa faca un pas inapoi (Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc). Nastase nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat demisia. El s-a inchis in biroul sau de la etajul patru al Palatului Parlamentului si a blocat orice contact cu conducerea PSD. Geoana si Iliescu s-au chinuit in zadar sa vorbeasca macar si la telefon cu Nastase. In final, i-au facut o invitatie publica sa vina la dialog. Dezorientarea si incertitudinea s-a facut resimtita si in randul apropiatilor lui Nastase care au luat cu asalt biroul fostului premier. In paralel, pesedistii au inceput sa stranga semnaturi pentru organizarea unui Congres extraordinar peste o luna. Cert este ca astazi Nastase se va prezenta cu o platforma social-democrata care se doreste un fel de motiune la un Congres ordinar sau extraordinar al PSD. Practic, fostul premier adopta modelul PD unde un candidat la sefia partidului propune in interiorul partidului, spre dezbatere, o motiune si isi prezinta propria echipa cu care va conduce.
Hrebenciuc si Mitrea au lucrat la greu
Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea au fost din nou vioara intai in partid. Cei doi au sunat in disperare si au avut discutii private cu liderii de filiale si parlamentari pentru a-i convinge sa nu plece din PSD. Hrebenciuc s-a aflat marti in mijlocul deputatimii nemultumite si dornice de plecare iar spre seara a sunat convocarea pentru 14 lideri de filiala, la restaurantul lui Mircea Sandau din zona Banu Manta. El a vrut sa le deschida ochii nemultumitilor din partid, prezentandu-le un viitor negru afara din PSD. Hrebenciuc s-a folosit de relatia tensionata a PC cu Traian Basescu si Alianta. "Nicaieri in afara PSD nu va este mai bine", a atacat "papusarul" problema demisiilor. El le-a spus ca langa Mircea Geoana nu li se va intampla nimic si ca echipa de conducere este dispusa sa scoata la inaintare alti vectori de imagine. "Mai devreme sau mai tarziu, PC va ajunge in Opozitie. Credeti ca daca veti merge acolo veti fi pe picior de egalitate cu conservatorii? Deja ei isi ascut cutitele", a continuat Hrebenciuc seria manipularilor. Teoria "papusarului" a dat roade si imediat oameni apropiati lui Nastase au iesit public sa spuna ca nu vor parasi PSD. Dan Nica, Ion Calin, Ion Stan (de la Dambovita), Gabi Oprea, Titus Corlatean si altii au spus nu-l vor urma pe fostul premier. Hrebenciuc si Mitrea au intentionat si ieri sa ia pulsul deputatilor si senatorilor, dar au fost avertizati ca nu este o idee buna. Ei erau pregatiti sa mearga la Camera Deputatilor ieri, la ora 13.00, pentru a avea o ultima discutie cu parlamentarii. Mitrea si Hrebenciuc au fost insa avertizati ca la Parlament s-a creat o masa critica si ca orice interventie a lor poate fi fatala. Celor doi lideri PSD li s-a spus ca situatia este si asa tensionata si ca inca un cuvant in plus poate produce o implozie in PSD. Cu alte cuvinte, era suficient ca un un singur lider al partidului sa spuna ca demisioneaza ca imediat exemplul sau ar fi fost urmat de alti colegi. In consecinta, Hrebenciuc si Mitrea au decis sa anuleze intalnirea de la Camera urmand sa o reprogrameze in functie de cursul evenimentelor.
Tratati cu indiferenta
Mircea Geoana si Ion Iliescu au incercat in toate aceste zile sa afle ce gandeste Adrian Nastase direct de la sursa. Ei l-au sunat in disperare pe fostul premier, dar de la celalalt capat al firului tacere totala. In final, cei doi lideri au lansat o invitatie publica la dialog. Iliescu nu si-a putut ascunde dezamagirea si a explodat in fata presei. "Am incercat, dar nu am reusit sa am o discutie cu dansul. Nu am apucat sa discut macar". Intrebat daca e mai bine pentru PSD ca Nastase sa plece, Iliescu a raspuns sec: "Se poate si asa, si asa". Si Viorel Hrebenciuc, dar si Mircea Geoana au recunoscut ca Nastase refuza orice contact cu ei. "Am incercat sa vorbesc cu el in aceste zile, dar se pare ca nu doreste sa vorbeasca cu niciunul dintre fostii lui colegi", a precizat Hrebenciuc, aratand ca si-ar dori ca Nastase sa ramana in partid.
Geoana: Demisiile din PSD, un fenomen limitat si marginal
Pe de alta parte, presedintele Mircea Geoana a declarat ca demisiile din PSD reprezinta un fenomen mult mai marginal si mai limitat decat incearca unii sa speculeze. El a precizat ca a avut o intalnire cu colegii din conducerea partidului si ca acestia vor sa dea un mesaj de calm. Sunt foarte multe speculatii despre unele plecari din partid. Sunt convins ca vor fi punctuale, foarte limitate", a precizat Geoana. El a precizat ca a fost convocat Biroul Permanent National (BPN) in cursul zilei de luni, unde se va propune organizarea, "in liniste si cu calm", a unui Consiliu National. "Am decis ca saptamana viitoare sa avem intalniri si cu organizatiile judetene. Vom face in fiecare saptamana cate o intalnire a conducerii partidului in locuri formale sau mai putin formale, pentru ca e normal sa cladim o atmosfera de incredere", a opinat Geoana, declarandu-se convins ca grupurile parlamentare vor reactiona pozitiv la aceste initiative.
Hrebenciuc: "O sa plece 10-15 colegi"
Hrebenciuc a avansat o cifra de 10-15 deputati care vor parasi partidul dar este convins ca PSD va creste in sondaje in perioada urmatoare. El a spus ca nu-si va da demisia din functia de lider al grupului de la Camera. "De unde sa-mi dau? Nu mai am functii. Sa ma sinucid poate". De dimineata, Hrebenciuc a spus ca daca vor pleca cinci-sase colegi nu inseamna ruperea partidului. "Adrian Nastase trebuie sa se gandeasca foarte bine, parerea mea este ca locul lui este in PSD, nu in alta parte. Dar fiecare isi decide propriul lui destin politic", a opinat Hrebenciuc. El a aratat ca intalnirea de marti seara de la un hotel din Bucuresti, la care au participat presedinti de Consilii Judetene care sunt si deputati, face parte din intalnirile saptamanale si a fost una normala, dar a avut o cu totul alta conotatie. Hrebenciuc a precizat ca nu s-a agitat deloc pe holurile Camerei Deputatilor. "Nu eram agitat deloc. Am discutat problemele care ne framanta. Ca sa stapanesti viitorul, trebuie sa cunosti foarte bine trecutul, ori eu sunt dintre cei din partid care cunosc foarte bine trecutul, dovada ca eu stapanesc si viitorul", a spus Hrebenciuc.
Mitrea:"E greu sa te desparti, ca om"
Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a apreciat ca, desi vor exista plecari din partid, PSD nu se va scinda. "Vor fi plecari, greu de apreciat cat de multe vor fi, dar de aici pana la a vorbi de scindarea partidului e mult", a precizat Mitrea. El a mai spus ca a vorbit in cursul zilei de marti cu Adrian Nastase. "Ne-am strans mainile si cam atat a fost discutia. Nu mi-a spus nimic. Nu am incercat sa-l conving, pentru ca este un politician cu suficienta experienta ca sa decida el si nu altcineva din grup", a precizat Mitrea. Secretarul general al PSD a adaugat ca un politician de talia lui Nastase decide singur pentru sine si a apreciat ca plecarea acestuia ar fi o pierdere pentru partid. "Ca si politician e o pierdere. E greu sa te desparti, ca om", a mai spus Mitrea, precizand ca, in opinia sa, plecarea lui Nastase nu va imbunatati sau inrautati imaginea PSD. "Este o decizie personala", a adaugat Mitrea. "Nu este o criza noua acum. Este o criza de credibilitate mai degraba decat de imagine, de cateva luni, din cauza a ceea ce s-a intamplat si a conjuncturii in care suntem in Romania de azi si cred ca putem trece doar uniti", a apreciat, de asemenea, Miron Mitrea. Intrebat daca in partid sunt "reglari de conturi", Mitrea a raspuns ca "se incearca cateodata". "Nu cred ca cineva regleaza conturile. Eu as traduce daca sunt oameni care ar incerca sa scoata pe altii vinovati pentru neputinta lor", a opinat secretarul general al PSD.
Motivul crizei
Mitrea a mai spus ca motivul crizei prelungite in care se afla partidul consta in modul in care au fost administrate organizatiile judetene. "Eu cred ca principala cauza este modul in care am administrat, mai ales, organizatiile judetene", a precizat Mitrea, subliniind ca nu se refera astfel la "criza Nastase". "Modul in care am reglat anumite conduceri de organizatii, altfel spus, am inlocuit fara sa tinem seama de vointa liderilor de organizatii, prin 2003-2004, dupa care am ajuns in situatia de astazi, in care colegi alesi pe listele de organizatii au relatii destul de slabe cu organizatiile", a spus Mitrea. El a aratat ca, ulterior, au venit congresele, s-au ales alte conduceri si astfel s-a creat o ruptura care trebuie "sudata". Mitrea a precizat ca in 2003 nu era Mircea Geoana la conducerea PSD, greseala mentionata fiind a celor care au condus partidul atunci si care au crezut ca un lider de organizatie judeteana poate fi schimbat de la Bucuresti. Mitrea a aratat ca in 2003 presedintele partidului era Adrian Nastase, care a "pus pe liste destul de multi oameni pe care i-a considerat el potriviti". "Aceasta chestiune cu plecatul primarilor, care banuiesc ca se va domoli, este un reflex a ceea ce am facut noi cand eram la guvernare si am strans primari de peste tot. Haideti sa fim cinstiti, am creat o moda si acum se foloseste, sigur, s-a perfectionat, nu mai sunt atat de naivi cum eram noi si reusesc sa fie mai eficienti", a spus Mitrea. El a aratat ca PSD a fost cel care a deschis acest mod de a lua primari de la alte partide si acum plateste.
"Ar fi o mare greseala pentru Nastase"
Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a fost de parere ca nu se pune problema scindarii PSD in acest moment, desi vor exista plecari din partid, si ca, in opinia sa, Adrian Nastase nu va parasi partidul. "In nci un caz nu e vorba de scindare. Vor fi oameni care pleaca. Scindare ar insemna sa plece un grup important, cu o logistica, sa plece organizatii de partid, dar daca pleaca cativa oameni, care e problema? Mai ales ca pleaca cei care, asa cum au venit in partid, asa pleaca", a precizat Sarbu. "Eu cred ca Adrian Nastase nu va pleca. Ar fi o mare greseala pentru Adrian Nastase, care a stat in partid atatia ani, a avut functiile pe care le-a avut, e un om inteligent, un politician rasat, poate cel mai mare politician dupa Ion Iliescu", a mentionat Sarbu. El s-a intrebat, retoric, cum ar fi calificat acest gest, daca, dupa atatia ani, in care Nastase a stat in partid, a avut atatea functii, cele mai importante functii pe care partidul le putea da unui om, si acum, fiindca nu mai are functie, pleaca? Sarbu a precizat, totodata, ca daca ar fi in locul lui Ion Iliescu, ar incerca sa-l convinga pe Nastase sa ramana in partid. "Dar nici sa se duca domnul Iliescu sa se puna in genunchi acuma, sa se roage de domnul Nastase, sau domnul Geoana. Nici asta! E incalificabila pozitia asta", a spus Sarbu. El a precizat ca s-a alaturat lui Dan Nica si altor colegi care, la Hotel Comfort, si-au prezentat verbal demisiile. "N-am facut-o in scris si acum ne pare rau", a spus Sarbu). "Si presedintele Geoana avea posibilitatea sa-si aleaga un grup cu care sa lucreze in continuare pana la Congres sau pana la ceea ce insemna o noua imagine a partidului", a adaugat Sarbu, precizand ca este pentru promovarea unei noi generatii de politicieni.
Negocieri cu apropiatii
In paralel, la Camera Deputatilor, apropiatii lui Nastase se sfatuiau cu fostul premier ce e de facut in continuare. Deputatii PSD Ioan Timis, Mugurel Sarb, Rovana Plumb, Monalisa Galateanu, Eugen Bejinariu si senatorul Petre Daea s-au reunit in jurul orei 14.00 la cabinetul lui Nastase de la etajul 4 al Palatului Parlamentului. Petre Daea si Eugen Bejinariu l-au vizitat pe fostul presedinte executiv al PSD si in cursul diminetii de cateva ori. De asemenea, senatorii Rodica Stanoiu si Elena Dumitru au trecut pentru scurt timp pe la biroul lui Nastase. Dintre cei care au trecut pe la Nastase, Eugen Bejinariu este singurul care a confirmat public ca va demisiona din PSD. Mugurel Sarb, Zamfir Dumitrescu, Monalisa Galateanu si Petre Daea, nominalizati si ei printre posibili demisionari din PSD, au refuzat sa comenteze.
PIN, optiunea nepatatilor
Pe de alta parte, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat ca are de mult timp discutii cu deputatul Victor Ponta, cu care este prieten si ca, atunci cand va exista un proiect politic comun cu tinerii deputati PSD, acesta va fi anuntat public. Intrebat despre posibila venire in PIN a lui Victor Ponta si a altor tineri deputati PSD, Gusa a spus ca este prieten cu Ponta si ceilalti tineri deputati si a vorbit si s-a intalnit cu acestia chiar si dupa ce a parasit PSD in 2003. "In momentul in care vom avea de anuntat un proiect politic comun o sa o facem in fata presei", a spus Gusa. El a adaugat ca, la ultimele discutii, Ponta i-a dat dreptate in legatura cu afirmatiile pe care le-a facut in 2003 potrivit carora PSD este imposibil de reformat. "Ce pot sa va spun este ca la discutiile recente Victor mi-a confirmat faptul ca atunci cand am spus in 2003 ca PSD este imposibil de reformat am avut dreptate, desi in acel moment ma infirmase, el incercand o reforma politica in interiorul partidului", a declarat Gusa. In replica, Ponta a spus ca sefii PSD, care sustin ca nu au nevoie de tineri, ar trebui sa spuna daca el si alti parlamentari tineri vor pleca din partid, fara a exclude aceasta posibilitate. Liderul TSD a tinut sa precizeze, insa, ca nu il intereseaza sa treaca la putere, adica la PC, PNL sau PD. El a refuzat sa precizeze daca intentioneaza sa treaca la PIN si cati dintre tinerii deputati PSD l-ar putea urma. (Roxana ANDRONIC, Mihai TOADER)
PC n-a primit nici o cerere de inscriere
Vicepresedintele Partidului Conservator, Nicolae Popa, a declarat ieri ca, pana la ora actuala, PC nu a primit nici o cerere oficiala de inscriere in partid din partea unor parlamentari PSD, insa a recunoscut ca exista anumite discutii in acest sens. Nicolae Popa a spus ca in zilele urmatoare ar putea avea loc un Birou Permanent al partidului in care sa se discute eventualele veniri spre Partidul Conservator. Popa a adaugat ca, pana cand nu vor exista documente clare privind optiunea acestor membri ai PSD, conducerea Partidului Conservator nu isi poate prezenta o pozitie. "Atunci cand vom avea cererile lor de inscriere in partid, vom lua in discutie pe fiecare in parte si ne vom pronunta la timpul respectiv", a spus liderul PC. Referindu-se la declaratiile din ultima vreme ale unor lideri ai coalitiei, Nicolae Popa a spus ca a ramas surprins si considera ca acestia "nu joaca cinstit". "S-au transformat intr-un fel de vatafi care tot ne arata cu degetul si ne spun sa facem tot felul de lucruri la loc comanda cand au ei chef si cand vor ei. Eu personal, ca vicepresedinte al Partidului Conservator, nu mai accept nici un fel de observatii din partea celor din coalitie (...) Cel care arunca cu piatra ar trebui sa vada mai intai daca nu e mai pacatos ca mine. Deocamdata, ei au adus in randurile lor deputati de la PRM, PSD, ba chiar si-au luat si intre ei, dar nimeni nu le-a zis nimic", a mai spus Popa. (Mediafax)
Se cere Congres extraordinar pentru stabilirea vinovatilor
Mai multi parlamentari PSD s-au intalnit, ieri, cu Adrian Nastase, in biroul acestuia de la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre eventualitatea convocarii unui Congres extraordinar. "Nu suntem un grup de pucisti, nu vrem capul nimanui. Vrem o dezbatere in cadrul partidului, un congres extraordinar, care sa stabileasca vinovatii, sa ceara socoteala pentru ceea ce se intamplat pana acum si se intampla in cadrul partidului. Chiar si executarea politica a lui Nastase s-a facut intr-o instanta nestatutara a partidului" , a declarat deputatul Ioan Timis. "Daca nu vom reusi sa gasim solutii, ori plecam, ori vom fi dati afara", a concluzionat Timis. La randul sau, deputatul Marin Diaconescu a subliniat faptul ca a muncit pentru PSD si nu are de gand sa plece. Mai multi participanti la intalnire au afirmat ca nu intentioneaza sa demisioneze din PSD, lucru valabil si pentru Adrian Nastase. Deputata Rovana Plumb, vicepresedinte al PSD, a declarat pentru Rompres ca singurul parlamentar care va iesi, totusi, din randurile partidului este Eugen Bejinariu. "Domnul Eugen Bejinariu a ramas ferm pe pozitie, in pofida insistentelor noastre. Chiar si domnul Adrian Nastase l-a rugat sa renunte la intentia de a demisiona, insa domnul Bejinariu a spus ca nu va da inapoi de la cele declarate anterior", a precizat Rovana Plumb. Ea a declarat ca nici Adrian Nastase si nici ceilalti 13 parlamentari nu vor demisiona din partid. "Deocamdata nu se pune problema ca vreunul din noi sa plecam din partid - si insist acum asupra cuvantului deocamdata", a spus Rovana Plumb. (R.A.)
Becali e gata sa absoarba PSD
Presedintele PSD Mircea Geoana a parasit, ieri, pe jos, sediul central al partidului, dupa o sedinta prelungita si a fost intampinat, in strada, de presedintele PNG, Gigi Becali, care l-a observat, a oprit masina si i-a propus, in gluma, ca formatiunea sa sa absoarba PSD. "Ai venit sa te inscrii in PSD?", l-a intampinat jovial si ganditor Mircea Geoana. "Nu! Ca sa absorb PSD in PNG!", i-a raspuns vesel Becali. Intrebat de presa de ce a oprit in fata sediului PSD, Becali a spus ca a oprit ca sa-i faca o propunere lui Geoana "sa aduca PSD in PNG". Ziaristii l-au intrebat pe Becali si daca vrea ca in PNG sa intre, odata cu PSD, si Adrian Nastase, dar acesta a raspuns ca nu are nevoie de Adrian Nastase. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.