Personalitatea lui Theodor Pallady (1871-1956) a dominat mai mult de o jumatate de veac scena valorilor artistice romanesti. Intrarea pictorului in lumea artelor a coincis pe plan european cu o perioada de mare efervescenta creatoare, de tatonari, da
Personalitatea lui Theodor Pallady (1871-1956) a dominat mai mult de o jumatate de veac scena valorilor artistice romanesti. Intrarea pictorului in lumea artelor a coincis pe plan european cu o perioada de mare efervescenta creatoare, de tatonari, dar si de mutatii stilistice si ideologice semnificative. In 1889, Pallady a plecat la Paris si, incepand din 1892, a lucrat in atelierul lui Gustave Moreau, unde i-a avut colegi pe Matisse, Manguin, Jean Puy si Camoin. S-a intors in tara in 1904, dar a continuat sa expuna la Paris pana in 1940. Creatiile lui Theodor Pallady, spre deosebire de cele ale artistilor francezi cu care impartasise atat formarea artistica, cat si o durabila prietenie, sunt expresia unei cautari perpetue a clasicului si a echilibrului. Fascinat de aceste coordonate, Pallady se distinge de explozia afectiva a fovismului, dand totodata si o nota autohtona lucrarilor sale.
Incepand de azi (22 martie), Muzeul Theodor Pallady gazduieste - pana pe 24 septembrie - expozitia "Valente stilistice in creatia lui Theodor Pallady", organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei, prin Muzeul Colectiilor de Arta. Expozitia face parte dintr-un ciclu initiat in anul 2003 cu scopul de a pune in valoare creatia grafica a lui Pallady provenind din fondul generos al colectiei Serafina si Gheorghe Raut. Expozitia din acest an marcheaza 135 de ani de la nasterea artistului si 50 de ani de la moarte, reunind 26 de lucrari de grafica, patru gravuri si o pictura in ulei pe panza. Selectia lucrarilor ilustreaza fenomenul subtil si continuu al trecerii de la pictor la desenator si de la desenator la pictor. Aceasta trecere se poate observa si la nivel tematic: nudul, autoportetul sau peisajul citadin cu particularitatile sale pariziene sunt schitate in desen, fiind reluate apoi in picturi in diverse variante interpretative.
Muzeul Theodor Pallady are sediul in Casa Melik, considerata de specialisti a fi cea mai veche constructie civila din Bucuresti. In incinta, sa vizitatorii pot descoperi colectia Serafina si Gheorghe Raut, care cuprinde opere semnate de Pallady, lucrari de arta europeana si orientala si piese de mobilier. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.