Gazul rusesc va ajunge in China fie din Siberia occidentala, fie din cea Orientala, a declarat, ieri, presedintele rus Vladimir Putin, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile la Beijing, in timpul careia a fost incheiat un acord in acest sens. Acor
Gazul rusesc va ajunge in China fie din Siberia occidentala, fie din cea Orientala, a declarat, ieri, presedintele rus Vladimir Putin, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile la Beijing, in timpul careia a fost incheiat un acord in acest sens. Acordul prevede construirea a doua mari conducte de gaze naturale, ce vor lega Siberia de China si vor avea o capacitate de 40 de miliarde de metri cubi de gaz anual, a informat BBC, care noteaza ca Beijingul ar fi preferat crearea unei conducte de petrol.
Presedintele rus a fost primit ieri de omologul sau chinez, Hu Jintao, prilej cu care cei doi sefi de stat-au reinnoit legaturile economico-politice, au stabilit o mai buna cooperare in domeniul telecomunicatiilor, al energiei, in sectorul transporturilor si in cel militar. De altfel, liderul de la Kremlin a venit in China insotit de o delegatie extrem de numeroasa compusa din 96 de persoane, atat reprezentanti ai sectorului petrolier si ai celui economic, cat si membri influenti ai executivului. Agentiile de presa noteaza ca, dupa decenii de ostilitate, Moscova si Beijingul descopera tot mai multe interese comune, cautand in acest context sa-si dezvolte relatiile in multiple domenii. Si Rusia si China doresc sa se impuna pe scena politica internationala pentru a reduce influenta Statelor Unite, dar, mai presus de orice, cele doua tari sunt unite din ratiuni comerciale, apreciaza BBC. Rusia beneficiaza de resurse naturale imense, in timp ce China are o economie in dezvoltare rapida care necesita energie, energie ce se gaseste din plin in Siberia. Motiv intemeiat pentru ca Putin si Hu Jintao sa se axeze pe proiectele de construire a unor noi conducte de petrol si gaze, dar si pe modul de furnizare a unor cantitati mai mari de carbune si electricitate, sau pe cooperarea nucleara. Totodata, cei doi urmau sa dezbata si aspecte ce tin de colaborarea militara, luand in calcul ca, in 2005, China si Rusia au efectuat primele exercitii militare comune in istoria lor si se asteapta ca anul acesta sa le reia. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.