Adrian Moraru, director de programe al IPP, considera ca o lege a lustratiei nu este potrivita pentru Romania, intrucat la noi nu se poate vorbi de o elita care este tinuta deoparte de o clica formata din fosti comunisti. In plus, legea este tardiva.
Adrian Moraru, director de programe al IPP, considera ca o lege a lustratiei nu este potrivita pentru Romania, intrucat la noi nu se poate vorbi de o elita care este tinuta deoparte de o clica formata din fosti comunisti. In plus, legea este tardiva. In opinia sa, problema esentiala este ca spre deosebire de alte tari, la noi nu a existat o dizidenta reala in perioada comunista. Si indiferent de perioada in care legea lustratiei va fi pusa in aplicare, se va constata ca nu exista oameni pentru functiile de conducere ramase vacante. Tocmai pentru ca nu am avut oameni in rezerva, a adaugat Moraru. O alta problema ar fi aceea ca functiile enumerate in articolul 1 din proiectul legislativ sunt prea numeroase. De exemplu, in categoria activistilor de partid sunt inclusi si cei care au detinut functii de conducere in UTC, in aceasta categorie intrand foarte multe persoane. Adrian Moraru considera ca o solutie legala in acest sens ar fi condensarea pozitiilor respective si restrangerea sanctiunilor la persoanele care au detinut posturi de conducere la nivel central. Insa acest demers ar putea duce la o alta problema. Anume aceea ca discutiile nu ar mai viza categorii largi de oameni, ci un numar foarte redus de persoane cunoscute. Ceea ce ar duce la interpretarea ca aplicarea legii lustratiei ar fi o rafuiala politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.