Pozitia oficiala a Ministerului Integrarii Europene (MIE) este ca pretentiile UDMR de infiintare a controversatelor Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale sub forma unor autoritati publice mascheaza proiectele unui "grup de interese". Aceasta
Pozitia oficiala a Ministerului Integrarii Europene (MIE) este ca pretentiile UDMR de infiintare a controversatelor Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale sub forma unor autoritati publice mascheaza proiectele unui "grup de interese". Aceasta concluzie se desprinde dintr-o analiza emisa recent de juristii MIE care au facut praf Statutul Uniunii solicitand eliminarea integrala, fara drept de apel, a intregului capitol V - "Autonomia culturala". Ministerul a trimis solicitarile grupului PD din Camera Deputatilor in urma cu trei luni, documentul fiind tainuit in vederea disputelor cu udemeristii, pe marginea Statutului. "Consiliile Nationale ale Autonomiei Culturale au statutul de autoritati administrative autonome cu personalitate juridica (autoritati publice). Reamintim ca, potrivit Constitutiei, sunt autoritati publice numai: Presedintia, Parlamentul, Guvernul, institutiile administratiei publice si locale, autoritatea judecatoreasca, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii (...) Alte entitati decat acestea, constituite avand la baza criterii exclusiv etnice si reprezentand numai un grup de interese, nu pot avea aceasta calitate si nici competentele decizionale cu valoare normativa si administrativa aferente", se arata negru pe alb in analiza ministerului, care poarta antetul MIE.
Sistem institutional paralel
Argumentele prezentate de MIE arata ca infiintarea controversatului Consiliu National al Autonomiei Culturale incalca in mod flagrant atat Constitutia Romaniei cat si prevederile Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, adoptata la Strasbourg si ratificata de tara noastra. Verdictul juristilor MIE a fost transant: "nu identificam ratiunea existentei acestor consilii, care nu fac altceva decat sa creeze un sistem institutional paralel cu cel deja reglementat". Ministerul face trimitere explicita la Conventia-cadru care prevede ca "sunt excluse orice categorii de drepturi de natura colectiva ale minoritatilor nationale" si avertizeaza ca Statutul UDMR lezeaza Constitutia Romaniei care face referire numai la drepturile individuale ale persoanelor apartinand minoritatilor. De altfel, MIE face harcea-parcea intregul Statut al Uniunii dand gir tuturor schimbarilor operate de democratii lui Emil Boc. Ministerul solicita ca intreaga problematica a invatamantului in limba materna sa cada sub jurisdictia Legii invatamantului, nominalizata ca "lege speciala" in domeniu, si rapeste eventualului Consiliu National al Autonomiei Culurale orice decizie. "Nu identificam ratiunea introducerii, pe langa consultarea reprezentantilor cetatenilor apartinand minoritatii nationale in cauza, a obligativitatii acordului Consiliului National al Autonomiei Culturale", se arata in analiza. Juristii mai invoca o multitudine de paralelisme legislative identificate in documentul sustinut frenetic de Uniune si pledeaza pentru clarificarea acestora. De asemenea, MIE amendeaza si exprimarile "vagi" cuprinse in Statut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.