Autoritatile centrale si locale ar putea sa "inchirieze" manageri de proiect pentru a asigura in mod corespunzator absorbtia fondurilor structurale alocate Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, a declarat, ieri, viceguvernatorul Bancii Nationa
Autoritatile centrale si locale ar putea sa "inchirieze" manageri de proiect pentru a asigura in mod corespunzator absorbtia fondurilor structurale alocate Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, a declarat, ieri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Eugen Dijmarescu. "Si asta in conditiile in care BNR a consemnat o crestere fantastica a costului pentru sterilizarea excesului de lichiditati de pe piata monetara. Este evident ca asistam la un decalaj intre proiecte si resurse", a adaugat Dijmarescu, prezent la un seminar pe teme financiar-bancare organizat de "Ziarul Financiar" si ING Bank. Dijmarescu a aratat ca valoarea depozitelor bancilor comerciale deschise la BNR pentru 30 de zile a crescut de la 14 miliarde de lei, in decembrie 2004, la 25 miliarde de lei, in prezent. "Acest cost are un impact direct asupra pierderilor BNR, al deficitului cvasifiscal si, implict, cel bugetar. Pe de alta parte, aceasta lichiditate excesiva arata lipsa proiectelor importante in diverse sectoare ale economiei nationale, care pot atrage pe termen lung resurse financiare importante", a afirmat oficialul BNR.
BNR - "pusculita" bancilor
Dijmarescu a mai spus ca BNR analizeaza modalitatile de reducere a costurilor cu sterilizarea excesului de lichiditati, fara a intra in detalii. "Pentru bancile comerciale, BNR este o pusculita buna pentru depozitele deschise pentru 30 de zile", a mai spus viceguvernatorul BNR. El a afirmat chiar ca BNR ar vrea sa reduca sterilizarea. Moneda nationala a evitat, luni, o noua depreciere in raport cu euro, sustinuta de operatiunile bancii centrale pe piata monetara, unde au fost acceptate in totalitate subscrierile bancilor la depozitul cu scadenta la o luna, respectiv 9,47 miliarde lei (2,7 miliarde euro). BNR a oferit o dobanda de 8,5% pe an.
Pe de alta parte, Eugen Dijmarescu a anuntat ca, la prima sedinta a Comitetului de Supraveghere va atrage atentia asupra modului in care bancile respecta reglementarile BNR. "In urma semnalelor din presa privind faptul ca bancile comerciale nu mai afiseaza dobanda efectiva, voi cere verificarea acestor informatii", a mai spus Dijmarescu.
Gradul de intermediere financiara se situeaza la un nivel relativ redus, unul din motive fiind faptul ca banii circula in afara bancilor si au loc plati in natura, a declarat vicepresedintele ING Bank, Misu Negritoiu. Potrivit lui Eugen Dijmarescu gradul de intermediere financiara a atins circa 21,6% din PIB la finele anului 2005, in timp ce pe piata de capital a atins 23%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.