Bancile continua sa fie reticente in acordarea de imprumuturi pentru dezvoltarea companiilor, iar banca centrala este uneori "paralela" cu problemele de creditare pe care le intampina economia reala, apreciaza reprezentantii Asociatiei Oamenilor de A
Bancile continua sa fie reticente in acordarea de imprumuturi pentru dezvoltarea companiilor, iar banca centrala este uneori "paralela" cu problemele de creditare pe care le intampina economia reala, apreciaza reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Datele Asociatiei arata ca, in Romania, nivelul creditului neguvernamental, care reprezinta 17% din PIB, este semnificativ mai redus decat in tarile membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Bulgaria, procentul este de 36%, in Ungaria 45%, in Polonia 27%, iar in Cehia de 33%. "Sistemul bancar trebuie sa paraseasca pozitia de oligopol si sa gaseasca solutii pentru a oferi credite firmelor romanesti. Fara creditare nu se poate face dezvoltare si nu creste competitivitatea", a aratat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Pe de alta parte, reprezentantii AOAR au propus BNR sa analizeze posibilitatea ca rezervele minime obligatorii impuse bancilor sa fie invers proportionale cu creditele acordate, respectiv daca o banca acorda credite pentru firme, rezervele pe care trebuie sa le constituie la banca centrala sa fie mai mici. "BNR este uneori paralela cu economia in anumite probleme de creditare", a mentionat Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR. Potrivit lui Parvan, unul dintre motivele pentru care bancile refuza adesea creditarea firmelor si mai ales a celor mici este lipsa garantiilor. La randul sau, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aratat ca un sondaj efectuat de Agentia pentru IMM-uri arata ca peste 70% din firme investesc in dezvoltare din fondurile proprii ale actionarilor si din profiturile realizate. "Acest lucru inseamna ca bancile nu sunt chiar atat de deschise pe cat declara", a precizat Saramet. Mai mult, oficialul FNGCIMM a mentionat ca din statistica bancilor cu care lucreaza Fondul reiese ca 48% din creditele garantate au fost utilizate pentru investitii, iar 52% pentru activitati curente. Din creditele pentru activitati curente, 48% din finantari au ca scop mentinerea firmelor la un nivel minim de activitate. In aceste conditii, el a apreciat ca atat Guvernul, cat si Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale trebuie sa ia masuri pentru sporirea creditarii.
AOAR ar vrea o cota unica de 19%
In alta ordine de idei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sustine cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 19%, deoarece majorarea taxei pe valoarea adaugata ar avea efecte atat asupra firmelor, cat si asupra consumatorului final, a precizat secretarul general Cristian Parvan. "Cresterea cotei unice ar duce la un spor al colectarilor la bugetul de stat. In schimb, o majorare a TVA va duce, pe de o parte la o crestere a preturilor, si pe de alta parte la o scadere a profitului companiilor si a bazei de impozitare si implicit a incasarilor la buget", a explicat Parvan. El a precizat ca autoritatile ar trebui sa fie mai transparente si "sa spuna clar de cati bani mai este nevoie la buget". Expertii Fondului Monetar International si cei ai Uniunii Europene au recomandat autoritatilor fiscale din Romania majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare ca optiuni de crestere a veniturilor bugetare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.