Proiectul de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta, de pe Coridorul IV paneuropean, presupune investitii de 665 milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrarilor este anul 2009, a declarat ieri, ministrul Transporturilor, Co
Proiectul de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta, de pe Coridorul IV paneuropean, presupune investitii de 665 milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrarilor este anul 2009, a declarat ieri, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre. Linia Bucuresti-Constanta, cu o lungime de 225 km, va fi impartita in doua sectiuni. Lucrarile la primul segment, Bucuresti Nord-Baneasa si Fetesti-Constanta, vor costa 356,3 milioane de euro, din care 183 milioane de euro provin de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC), iar 173,3 milioane de euro reprezinta fonduri alocate de Guvern. Al doilea tronson, Baneasa-Fundulea-Fetesti, presupune investitii de aproape 309 milioane de euro, din care 231,7 milioane de euro sunt fonduri acordate prin Programul ISPA si 77,3 milioane euro fonduri guvernamentale. Infrastructura feroviara si ramele permit in prezent viteze de cel mult 140 km la ora. Dupa reabilitare, trenurile vor putea circula pe relatia Bucuresti-Constanta cu viteze de 160 km la ora si, pe unele sectiuni, cu 200 km la ora. Pentru derularea proiectului va fi necesara exproprierea a 500.000 de metri patrati de teren. "Este nevoie de exproprieri de terenuri (ca si in cazul dezvoltarii aeroportului "Henri Coanda" - n.n.) pentru dezvoltarea unui asemenea proiect, in special pentru definitivarea elementelor geometrice ale curbelor, dar si in zona drumurilor care permit accesul la lucrare. Pentru realizarea unor linii de mare viteza este nevoie, de asemenea, sa fie crescuta distanta dintre linii. In plus, este necesar sa fie asigurata o zona de siguranta de 20 metri de linie, unde nu trebuie sa existe constructii, si o zona de protectie de 100 metri, unde vor fi autorizate doar constructii provizorii", a explicat Dobre. Ministrul a mai precizat ca va fi constituita o comisie care sa negocieze cu proprietarii de terenuri. "Am facut demersuri ca aceste terenuri sa fie declarate de utilitate publica. Urmeaza ca o comisie sa identifice proprietarii, sa stabileasca valoarea despagubirilor si sa inceapa negocierile cu acestia. In cazul in care comisia nu va ajunge la un acord cu proprietarii, se va ajunge in instanta, care va face o contraexpertiza si va stabili valoarea terenului", a continuat Dobre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.