Nu stiu cum se face, dar suntem mereu preocupati de probleme grave, urgente, de preferinta cat mai teoretice si cat mai universale. Situatie in care, fireste, pot sa ne scape mici detalii, cum ar fi realitatea inconjuratoare. Atat privim la sensurile
Nu stiu cum se face, dar suntem mereu preocupati de probleme grave, urgente, de preferinta cat mai teoretice si cat mai universale. Situatie in care, fireste, pot sa ne scape mici detalii, cum ar fi realitatea inconjuratoare. Atat privim la sensurile globale ale moralitatii universale, incat smenurile mici din care se compune o buna parte a realitatii devin invizibile si neinteresante. Uite un exemplu, luat la intamplare dintre miile de argumente care coloreaza intr-un fel anume, decideti dumneavoastra cum, tabloul infatisand competenta administratiei noastre publice locale, aceea cu care urmeaza sa intram victorios si profesionist in UE.
Intr-o depesa a agentiei AMOS NEWS, colegul Vali Popovici scrie ca primul dintre cetatenii orasului Resita, primarul Liviu Spataru, afirma ca sprijina ideea ca Furnalul nr. II al Combinatului Siderurgic (definit ca "o monstruozitate construita pe timpul lui Ceausescu") sa fie taiat si dat la fiare vechi.
Problema este ca, in argumentatia domnului primar, mai exista o motivatie. Zice primarele ca "mie nu imi convine sa am o sursa de radioactivitate in oras, pentru ca este radioactiv, mai mult ca sigur... eu am vazut masuratorile din care reiese ca aceasta constructie este radioactiva si este foarte greu sa lucrezi in jurul ei. Vreau ca tot ce-i rau pentru populatie sa fie inlaturat si chiar am facut demersuri". Pai, daca este asa, apar niste intrebari foarte serioase si grave. In primul rand, la nivelul Uniunii Europene, al oricarui stat civilizat, o asemenea succesiune de anunturi ca: "o constructie este radioactiva", "exista intentia demolarii sau distrugerii constructiei respective", "exista intentia de a construi altceva in loc", ar declansa o stare de criza cu efecte dramatice.
Normele europene (dar si cele americane) sunt deosebit de clare si de dure. In cazul detectarii unei emisii radioactive, se prevad sisteme de alerta, carantina si monitorizare continua, cu indepartarea populatiei suspecte de contaminare si internarea in centre spitalicesti in regim de urgenta si inceperea instantanee de tratamente specifice. Domnul primar afirma insa ca "este foarte greu sa lucrezi" in jurul cladirii, ceea ce ne face sa presupunem ca: 1. a fost de mai mult timp in posesia masuratorilor demonstrand radioactivitatea in zona; 2. nu a anuntat prefectul, reprezentantul Guvernului in teritoriu si nu si-a folosit prerogativele legale pentru a inchide zona si declansa primele masuri pentru alerta in caz de contaminare radioactiva; 3. nu a comunicat celor care lucreaza in zona pericolul existent; 4. nu stie ce vorbeste si totul nu este decat o poveste de adormit copii. Punctul 4 l-am pomenit doar din obligatia de a enunta toate posibilitatile, dar sa fie limpede ca nu credem ca un primar ar putea sa se exprime in necunostintade cauza. Ceea ce face ca lucrurile sa fie intr-adevar serioase. Pentru ca, fiind tara membru NATO, avem obligatia de a anunta oficialii Aliantei asupra aparitiei unei zone contaminate radioactiv pe teritoriul national. Procedura identica si in cazul UE.
Apoi, daca ne luam dupa ce scrie in prevederile europene, domnul primar de la Resita ar fi trebuit sa stie bine ca o cladire sau instalatii radioactive nu pot fi date la fiare vechi dupa obiceiul pamantului nostru, cu succes aplicat la alte ramuri sau domenii ale economiei noastre nationale. Este considerata o crima trimiterea direct in topitorie a unor instalatii dovedite radioactive, caci asa se poate contamina absolut tot lantul ulterior, fara nici o posibilitate de control asupra efectelor asupra populatiei. Sa fi informat oare domnul primar autoritatile locale si nationale, civile si militare, asupra existentei unui site contaminat radioactiv in jurul caruia se desfasoara in continuare activitati productive? Cum de mai continua activitatea in zona? Pai, daca asa stau lucrurile, in Europa civilizata ar fi cazut pana si Guvernul!
Dar partea comica este ca furnalul II este declarat in mod oficial monument istoric! Vrei sa-i scrii primarului si sa-l intrebi ce se intampla? Alt anunt de senzatie. Pe 15 martie 2006, pe situl Primariei Resita, aparea textul semnat de insusi fruntasul local: "Primaria municipiului Resita cunoaste existenta site-ului <www.domnuleprimar.ro> si stie ca acolo sunt 11 intrebari adresate primarului, care le-a vazut, dar nu poate raspunde pana cand nu intra in posesia parolei acestui site." Aferim! Partea asta cu legile, stiutul de carte si bunastarea cetateanului nu sunt decat lucruri inutile bune sa incurce mintile, la fel ca parolele pentru situl pe Internet.
P.S. Domnule Prim Ministru, daca omul o sti ceva si da totusi furnalul la topit?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.