Fostul secretar general al Guvernului Adrian Nastase, Serban Mihailescu, a fost pus sub invinuire de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie, intr-un dosar care are la baza un denunt al ex-consilierului guvernamental Fanel Pavalache
Fostul secretar general al Guvernului Adrian Nastase, Serban Mihailescu, a fost pus sub invinuire de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie, intr-un dosar care are la baza un denunt al ex-consilierului guvernamental Fanel Pavalache. Alaturi de Serban Mihailescu a mai fost invinuit si presedintele Asociatiei de Vanatoare "Cerbul Bucuresti", Marin Bucur.
DNA a anuntat ca anchetatorii au dispus "inceperea urmaririi penale fata de Petru Serban Mihailescu, senator, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului si fost vicepresedinte al PSD pentru savarsirea infractiunii asimilata infractiunilor de coruptie, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 si care se refera la fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat, ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".
Ajutat de Marin Bucur
Concret, anchetatorii sustin ca "din probatoriul administrat pana in prezent, s-a retinut ca, in primavara anului 2002 acesta si-a folosit influenta si autoritatea ce decurgeau din functia de vicepresedinte PSD pentru a obtine 11 arme de vanatoare in valoare de peste 250 de milioane de lei vechi de la fostul sau consilier personal, Fanel Pavalache. La comiterea acestei infractiuni, Petru Serban Mihailescu a fost ajutat de Marin Bucur, presedintele Asociatiei de Vanatoare "Cerbul Bucuresti". DNA a mai precizat "impotriva acestuia din urma procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala pentru complicitate la infractiunea de coruptie retinuta in sarcina lui Petru Serban Mihailescu".
Facturi pentru arme
Ancheta in acest caz a inceput in urma cu mai multi ani, mai exact imediat dupa arestarea fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache. Cu acea ocazie, procurorii anticoruptie au gasit in geanta acestuia mai multe facturi care demonstrau ca ex-consilierul lui "Micky Spaga" cumparase pe numele sau mai multe arme de vanatoare. Arme despre care anchetatorii sustin ca au ajuns la fostul secretar general al Guvernului Adrian Nastase. Procurorii au audiat pana in prezent mai multe persoane printre care "Micky Spaga" si Fanel Pavalache.
De asemenea, anchetatorii l-au audiat si pe soferul lui Pavalache, Cristian Zamfir. Acesta a declarat ca, in luna octombrie a anului 2002, a fost de mai multe ori la vila din Snagov a lui Serban Mihailescu pentru a-i duce diverse obiecte sau bunuri alimentare. Totodata, in fata procurorilor anticoruptie, Zamfir a precizat ca i-a dus lui "Micky Spaga", la aceeasi vila din Snagov, cinci sau sase arme de vanatoare. Soferul a mai precizat ca seful sau, Fanel Pavalache, i-ar fi transmis sa aiba grija ca acestea sa ajunga neaparat la Serban Mihailescu.
Patronul de la "Casa Capsa", apropiat de-al lui Nastase
Pe de alta parte, Marin Bucur este patronul hotelului si restaurantului "Casa Capsa", dar si, potrivit unor surse ZIUA, un apropiat al fostului prim-ministru Adrian Nastase, cu care este consatean. Numele lui Marin Bucur a aparut in mai multe scandaluri legate de achizitionarea unor terenuri agricole. Mai mult, acesta a fost acuzat ca a fost folosit de catre Adrian Nastase pe post de paravan in momentul in care a achzitionat "Casa Capsa" si ca adevaratul proprietar al hotelului ar fi de fapt chiar fostul presedinte al Camerei Deputatilor.
Ana Mihailescu, actionar la Scandia
Legaturile dintre Serban Mihailescu si Fanel Pavalache se pare ca nu au fost numai de ordin politic. Presa a scris despre posibile relatii de afaceri dintre cei doi prin intermediul fiicei fostului secretar general al Guvernului Adrian Nastase, lucruri respinse insa de catre "Miky Spaga". In 2002, la Registrul Comertului, fiica lui Serban Mihailescu, Livia Ana Mihailescu, figura ca actionar si administrator la compania Scandia. In actionariatul Scandia figura o companie de off-shore infiintata in Statele Unite, Eastern Capital Corporation Inc, care avea aceeasi adresa cu firma lui Adrian Tarau, Intersis Corporation. Referindu-se la acest lucru, in 2003, Mihailescu a declara ca intre fiica sa si Fanel Pavalache nu exista nici o legatura. "Fiica mea nu a fost niciodata actionar cu dl. Pavalache. La 30 de ani a putut sa fie actionar pana ce eu am devenit ministru, dupa care a iesit din absolut toate activitatile".
Trafic de influenta
Cazul fostului consilier al Secretariatului General al Guvernului Fanel Pavalache a fost printre primele dosare cu greutate instrumentate de PNA. Acesta a fost condamnat la sase ani de detentie pentru ca i-a cerut unei persoane suma de patru milioane de dolari lasand sa se inteleaga faptul ca ar avea influenta asupra unor magistrati pentru obtinerea unor hotarari judecatoresti favorabile intr-un proces civil de lichidare judiciara, ce privea Banca Internationala a Religiilor (BIR).
Fostul consilier al secretarului general al Guvernului Nastase, Fanel Pavalache, a fost prins in flagrant, in luna martie a anului 2002, in momentul in care avea asupra sa 20.000 de dolari. Expertul guvernamental a fost retinut si ulterior arestat pentru 30 de zile, sub acuzatia de trafic de influenta. La acea data, anchetatorii au stabilit ca Pavalache a pretins si incasat suma de 20.000 dolari de la Octavian Popescu, caruia i-a promis ca, prin relatiile pe care le are prin functia sa, ii va aranja un verdict favorabil intr-un dosar aflat pe rolul instantei de judecata. In momentul in care a fost arestat, anchetatorii au sustinut ca cei 20.000 de dolari destinati mitei erau doar o parte mica din totalul unei spagi de patru milioane de dolari. Totusi, surse ale ZIUA precizau, la acea data, ca valoarea totala a "comisionului" facea parte dintr-o afacere de aproximativ o suta de milioane de dolari, fapt care confirma astfel valoarea spagii, de aproximativ 4%.
Dosar disjuns
Fostul consilier guvernamental a fost acuzat ca a primit cei 20.000 de dolari de la fostul presedinte al BIR, Ion Popescu, prin intermediul lui Gema Bobarnea, pentru a interveni pe langa judecatorii Tribunalului Bucuresti pentru ca acestia sa ia decizii favorabile in dosarele BIR. Astfel, procurorii au dispus disjungerea in aceasta cauza si formarea a doua dosare in care, alaturi de Pavalache, au mai fost cercetate judecatoarele de la Tribunalul Bucuresti, Maria Navala si Cristina Negru, in legatura cu acte de urmarire penala pentru dare si luare de mita, spalare de bani. Cea de-a doua disjungere se referea la abuz in serviciu si fals intelectual, in legatura cu declararea procedurii de faliment a BIR si activitatii lichidatorului judiciar.
Dupa extinderea cercetarilor, Pavalache a fost acuzat si de dare de mita si spalare de bani, infractiuni comise in activitatea lui de lichidator judiciar si administrator al unor societati aflate in lichidare juridica. In timpul anchetei lui Pavalache, PNA arata ca in instrumentarea cauzei sunt vizate si alte persoane, din conducerea firmelor SC IANCIN SA Tulcea si SC CONSULTING SRL Bucuresti. In cazul acestora, Parchetul a dispus efectuarea unor expertize pentru a se stabili cuantumul total al prejudiciilor.
Sase ani de detentie
In cele din urma fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache a fost condamnat, pentru acte de coruptie, la sase ani de inchisoare printr-o sentinta definitiva a magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Initial, Pavalache fusese condamnat doar la patru ani de detentie de catre judecatorii Tribunalului Bucuresti. Atat avocatii ex-consilierului guvernamental, cat si procurorii fostului Parchet National Anticoruptie au atacat aceasta sentinta la Curtea de Apel Bucuresti. Aici insa, magistratii au decis ca cele doua actiuni sunt nefondate, astfel ca le-au respins, mentinand astfel sentinta Tribunalului Bucuresti. Totusi, hotararea a fost atacata din nou de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie, care au considerat ca pedeapsa este prea mica in raport cu faptele comise de Fanel Pavalache. Astfel, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis recursul anchetatorilor si au hotarat condamnarea fostului consilier guvernamental la sase ani de detentie.
Sechestru pe casele fostului deputat Vasile Savu
Procurorii anticoruptie au pus sechestru pe doua apartamente si pe o casa a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Vasile Ioan Savu, fost deputat in perioada 2000-2004. Potrivit Liviei Saplacan, purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie, procurorii anticoruptie l-au pus sub invinuire pe fostul deputat Vasile Ioan Savu pentru modul in care acesta a gestionat banii minerilor din Valea Jiului. "S-a pus sechestru pe doua apartamente ale lui Vasile Ioan Savu din Petrosani si pe o casa din Timisoara. De asemenea, el are interdictie de a parasi tara", a declarat Livia Saplacan. Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lakatos, a declarat, ieri, ca procurorii DNA au ridicat de la liga mai multe documente privind activitatea fostului lider al minerilor, Vasile Ioan Savu. "Este adevarat ca s-au ridicat de la LSMVJ foarte multe documente privind activitatea fostului lider sindical si deputat, Vasile Savu, din perioada 2000-2004. Ni s-au lasat procese-verbale cum ca s-au luat aceste documente si am fost informati de catre cei de la DNA ca va fi intocmit un raport pe care il vom primi si noi", a declarat, citat de Mediafax, Zoltan Lakatos. Vasile Ioan Savu a fost deputat pe listele Asociatiei Macedonenilor Slavi din Romania, in perioada 2000-2004. El a preluat conducerea LSMVJ dupa arestarea lui Miron Cozma, in anul 1999. (G.T.)
Cercetari extinse in cazul Oprisan
Procurorii anticoruptie au extins cercetarile in dosarul in care Marian Oprisan este acuzat de abuz in serviciu si asupra a cinci persoane din Consiliul Judetean Vrancea. Potrivit unor surse judiciare, citate de Rompres, este vorba despre: Mircea Diaconu, Ion Costeanu, Valeria Teodorescu, Liviu Rusu si Valeriu Iacob, acuzati de abuz in serviciu, fals si uz de fals. De asemenea, s-a pus sechestru pe imobilele pe care le detineau Mircea Diaconu, Ion Costeanu, Valeria Teodorescu si Valeriu Iacob. Anchetatorii cerceteaza in acest dosar imprejurarile in care au fost atribuite si executate lucrari de pietruire a unor drumuri comunale din judetul Vrancea in 2004. Conform surselor citate, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala a lui Marian Oprisan in aceasta cauza in octombrie 2005. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.