Negocierile pentru extinderea Acordului Central European de Liber Schimb (CEFTA) vor incepe la 6 aprilie, la Bucuresti, cu prilejul unei reuniuni la care va participa si comisarul european pentru Extindere. Intentia este ca aceste negocieri sa fie in
Negocierile pentru extinderea Acordului Central European de Liber Schimb (CEFTA) vor incepe la 6 aprilie, la Bucuresti, cu prilejul unei reuniuni la care va participa si comisarul european pentru Extindere. Intentia este ca aceste negocieri sa fie incheiate pana la finele anului.
Anuntul a fost facut sambata, la Zagreb, de premierul Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul discutiei cu omologul sau croat, Ivo Sanader. El a apreciat ca extinderea Acordului va facilita operatiunile de comert si va favoriza deschiderea de noi piete pentru produsele din regiune.
"Vrem ca la acest acord de liber schimb sa existe o participare regionala cat mai mare, care sa contribuie la crearea unei zone de stabilitate si prosperitate", a afirmat Tariceanu.
El a precizat ca doreste ca negocierile de largire a CEFTA sa fie incheiate in cursul acestui an, pe perioada presedintiei detinuta de Romania, pana la momentul aderarii la UE. Premierul croat Ivo Sanader a afirmat ca va sustine aceasta initiativa.
La reuniunea CEFTA de la Bucuresti, care va incepe la 6 aprilie, vor fi prezenti Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, si Erhard Busek, coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
In prezent, CEFTA reuneste Romania, Croatia, Bulgaria si Macedonia. La intalnirea de la Bucuresti au fost invitate sa participe, pe langa statele membre, si alte tari din regiune, precum Albania, Republica Serbia-Muntenegru, Republica Moldova, Bosnia-Hertegovina.
CEFTA este cel mai important acord multilateral de liber schimb din Europa Centrala si de Sud-Est, fiind prima formula economica regionala de asociere creata dupa caderea comunismului.
Acordul a fost semnat la 21 decembrie 1992 la Cracovia (Polonia) si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1993, avand ca membri fondatori: Cehoslovacia (ulterior, Cehia si Slovacia), Polonia si Ungaria. Acestora li s-au alaturat dupa aceea Slovenia (de la 1 ianuarie 1996), Romania (1 iulie 1997), Bulgaria (1 ianuarie 1999) si Croatia (1 martie 2003). La data de 27 februarie 2006 a fost semnat, la Skopje, Acordul de aderare a Macedoniei la CEFTA.
Principalul obiectiv urmarit de Acord este de creare a unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduala a comertului intre statele membre cu produse industriale si agricole, si prin eliminarea barierelor tarifare si netarifare din calea comertului in perioada de tranzitie.
Presedintia acestui organism se asigura prin rotatie, anul acesta fiind preluata de Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.