Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca, dupa ce a convenit cu omologii sai ungari producerea in comun a vaccinului impotriva virusului H5N1, s-ar putea fabrica, de anul viitor, la Ins
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca, dupa ce a convenit cu omologii sai ungari producerea in comun a vaccinului impotriva virusului H5N1, s-ar putea fabrica, de anul viitor, la Institutul Cantacuzino, circa 4-5 milioane de doze. "Daca ne apucam de lucru foarte repede, in trei - sase luni am putea fi apti de producerea vaccinului pandemic. Cantitatea va trebui sa tina seama de indicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit carora 20% din populatia unei tari ar trebui sa beneficieze. In cazul nostru, ar fi vorba de 4-5 milioane de doze de vaccin anual. Institutul Cantacuzino va intra intr-un program de reabilitare si i se vor aloca fonduri de dezvoltare si speram ca la sfarsitul anului sa indeplineasca toate normele, iar de la anul sa poata produce vaccin antigripal si vaccin pandemic la nivel de 4-5 milioane de doze", a spus ministrul, citat de Mediafax. Nicolaescu a precizat ca a convenit cu Guvernul ungar sa se realizeze productia de vaccin in cooperare, iar desfacerea sa se faca in comun. Potrivit acestuia, in prezent se intocmeste un studiu de fezabilitate pentru acest spital, care sa stabileasca de ce fonduri este nevoie pentru reabilitare. "Este vorba de o suma probabil intre 4 si 8 milioane de euro", a spus ministrul. Producatorul ungar al vaccinului impotriva actualei forme a gripei aviare H5N1 ar putea colabora cu expertii Institutului Cantacuzino din Capitala, in vederea realizarii acestui produs, dar autoritatile romane sunt hotarate sa ceara avizul Agentiei Europene a Medicamentului pentru noua tehnologie.
Ministerul Sanatatii a anuntat, de asemenea, ieri, refacerea stocului de urgenta cu medicamente si vaccinuri impotriva gripei. MS va achizitiona, in perioada urmatoare, medicamente antivirale (circa un milion de doze), vaccinuri antigripale (circa patru milioane de doze), masti si materiale dezinfectate, pentru a reface stocul de urgenta, in eventualitatea unei pandemii. De asemenea, numarul rezidentilor epidemiologi va fi mai mare in acest an, potrivit aceleiasi surse. MS va declansa si o campanie de educare, constientizare si informare a populatiei in ce priveste gripa aviara, iar Planul National de masuri pentru gripa aviara va fi revizuit periodic. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.