Ultimul raport publicat de Eurostat (institutia privind statistica din Uniunea Europeana), referitor la preturile energiei practicate in Europa, contine informatii referitoare la data de 1 iulie 2005, precizeaza Autoritatea de Reglementare in domeniu
Ultimul raport publicat de Eurostat (institutia privind statistica din Uniunea Europeana), referitor la preturile energiei practicate in Europa, contine informatii referitoare la data de 1 iulie 2005, precizeaza Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Conform acestui raport, pretul energiei electrice pentru consumul casnic in Romania, exprimat in indicatorul puterii de cumparare (PPS) la 100 kWh, este aproape dublu fata de cel platit de britanici, finlandezi, francezi, maltezi sau norvegieni. ANRE precizeaza ca circa 21% din consumatorii casnici din Romania reprezinta categoria careia i se aplica tarif social. Astfel, pretul mediu platit de consumatorii casnici din Romania este mult mai mic decat pretul corespunzator categoriei de consum de 3500 kWh/an, cum apare in statistica Eurostat. In ceea ce priveste preturile pentru consumatorii industriali, Eurostat afirma ca Romania se afla pe primul loc, avand preturi de patru ori mai mari decat Norvegia, Franta, Finlanda si mai mult decat duble fata de Danemarca, Marea Britanie, Austria, Lituania, Belgia, Olanda, Croatia sau Portugalia. ANRE subliniaza ca la consumatorii industriali preturile comunicate de Eurostat reflecta doar tarifele reglementate aplicate consumatorilor captivi si nu valorile medii ce ar fi obtinute luand in calcul si vanzarile la consumatorii eligibili. In prezent, 522 mari consumatori, reprezentand circa 40% din consumul total al tarii, cumpara energie electrica prin negociere directa cu furnizorii, la preturi inferioare celor reglementate. Aprecierea leului fata de euro, de la 4,1 RON/Euro la 3,5 RON/Euro in perioada iulie 2004 - iulie 2005, s-a reflectat defavorabil asupra pretului mediu la energia electrica in Romania in raport cu media europeana pentru anumite categorii de consumatori, mai explica ANRE. Autoritatea analizeaza si introducerea unor masuri de sprijin pentru consumatori. Astfel, urmeaza a fi reanalizata structura orelor de varf la tarifele reglementate pentru consumatorii industriali. Optand pentru eligibilitate, consumatorii pot obtine preturi si conditii de livrare mai avantajoase. Prin masuri de eficientizare a activitatii din sectorul energiei electrice, cresterea de pret din ianuarie 2006 a fost de numai 1,85%, in conditiile in care preturile la combustibili au cunoscut cresteri superioare acestei valori. Pentru iulie 2006, se estimeaza o ajustare de circa 2% a preturilor la energia electrica. ANRE subliniaza ca valoarea facturii la energia electrica si implicit, pretul mediu de revenire obtinut, depinde in principal de ponderea consumului in timpul zilei si al celui din timpul noptii, uniformitatea consumului, alegerea tarifului adecvat modului de consum si mentinerea unui mod de consum adecvat tarifului ales. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.