Liliana Ghervasuc (foto medalion stanga), presedintele Agentiei Nationale de Control a Exporturilor, este noul presedinte al Loteriei Romane, inlocuindu-l in functie pe Nicolae Cristea (foto medalion dreapta). Ghervasuc, liderul femeilor din Partidul
Liliana Ghervasuc (foto medalion stanga), presedintele Agentiei Nationale de Control a Exporturilor, este noul presedinte al Loteriei Romane, inlocuindu-l in functie pe Nicolae Cristea (foto medalion dreapta). Ghervasuc, liderul femeilor din Partidul Conservator, are 37 de ani si este absolventa a Facultatii de Management Financiar Contabil, Universitatea Spiru Haret si a Colegiului National de Aparare. Ghervasuc a fost candidata Partidului Conservator la Primaria Sectorului 3 la alegerile din 2004. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, Adunarea Generala a Actionarilor desfasurata ieri a adoptat propunerea ministrului Sebastian Vladescu de revocare din functie a sefului Loteriei, Nicolae Cristea, si a tuturor membrilor din Consiliul de Administratie al companiei. Astfel, reprezentantii Ministerului Finantelor in CA, Cornelia Nagy si Nicolae Rotileanu, au fost inlocuiti, ieri, de Horia Dumitrescu, consilier in cadrul Ministerului Apararii Nationale si Roxana Batar, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF). Ceilalti membrii din Consiliul de Administratie al Loteriei sunt Ion Cucurencu, desemnat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Gavrila Alexe, desemnat de Autoritatea Nationala pentru Sport. Ministerul Finantelor a solicitat Ministerului Integrarii Europene si Ministerului Justitiei nominalizarea cate unui reprezentant care sa faca parte din conducerea institutiei.
Conducerea a fost schimbata pentru a inlatura "emotiile"
Dupa o serie de afirmatii contradictorii, Vladescu a declarat recent ca a decis schimbarea intregii conduceri a Loteriei pentru a nu mai "plana nici o emotie" asupra componentei structurii de conducere. "Am hotarat sa-l schimb pe seful Loteriei pentru ca nivelul public al discutiilor incepe sa afecteze credibilitatea institutiei. Avem nevoie de o institutie de genul Loteriei care sa fie credibila", a afirmat Vladescu. Potrivit ministrului Finantelor, Cristea a solicitat sa fie suspendat si din functia de director general al societatii pana la momentul in care Justitia va da o decizie definitiva in cazul sau. Pana atunci, potrivit sefului Finantelor, Nicolae Cristea va ramane consilier in cadrul Loteriei, iar salariul ii va fi scazut in mod cert. In urma cu doua saptamani, ministrul Vladescu a cerut Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sa inceapa un control financiar-fiscal de fond pentru perioada 2003-2005 la Loterie. De asemenea, Consiliul Concurentei a demarat o ancheta in ceea ce priveste facilitatile de care beneficiaza Loteria, pe care le considera ajutor de stat. Institutia a solicitat eliminarea acestor inlesniri pe motiv ca distorsioneaza piata. Compania beneficiaza de scutirea de la plata taxei de licenta si exceptarea de la plata taxei de "timbru social", incepand din anul 2002, inclusiv pentru jocurile de noroc pentru care nu detine drepturi exclusive, precum si de scutirea de la plata impozitelor, taxelor si altor contributii aferente sumelor percepute pentru participarea la jocurile de noroc.
Veniturile incasate de Cristea pentru functia de la Loterie au generat un adevarat scandal mediatic. In 2004, acesta a obtinut venituri impozabile de 5,2 miliarde de lei vechi, cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv peste 3,2 miliarde de lei vechi, reprezentand participarea la profitul companiei pentru 2003. Anul trecut, veniturile directorului general Nicolae Cristea au fost de 1,17 miliarde de lei vechi, dupa plata impozitelor. Ministrul Finantelor acuza, la vremea respectiva, pozitiile populiste referitoare la nivelul de salarizare a lui Cristea si afirma ca nu il poate suspenda pe Cristea din functie pana cand Justitia nu se propunta in ceea ce il priveste.
Conducerea Loteriei este vizata deja de o alta ancheta, declansata de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA). Seful Loteriei, Nicolae Cristea, director din anul 1993, este acuzat de complicitate la evaziune fiscala, impotriva sa fiind inceputa urmarirea penala. In acelasi dosar, au mai fost pusi sub invinuire vicepremierul conservator George Copos, precum si administratorul de la "Ana Group" Roza Gilio Giuzepe, cei doi fiind acuzati de evaziune fiscala. ZIUA a dezvaluit in premiera afacerile dubioase comise de invinuitul din fruntea Loteriei impreuna cu vicepremierul utecist si subalternul acestuia, prin care au reusit sa prejudicieze statul roman cu zeci de miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.