Romania este pe cale sa porneasca un scandal diplomatic international si ar putea sa faca obiectul unor sanctiuni din partea ONU. Motivul il constituie incalcarea mai multor tratate internationale si rezolutii ale Comitetului Consiliului de Securitat
Romania este pe cale sa porneasca un scandal diplomatic international si ar putea sa faca obiectul unor sanctiuni din partea ONU. Motivul il constituie incalcarea mai multor tratate internationale si rezolutii ale Comitetului Consiliului de Securitate. In martie 2004, ONU a pus in discutie o lista care contine nume ale indivizilor si companiilor carora le este interzisa calatoria si desfasurarea afacerilor datorita implicarii lor in razboiul civil din Liberia. Printre persoanele vizate se numara si renumitul traficant de armament Victor Bout, pe numele caruia exista un mandat international de arestare. De asemenea, Consiliul de Securitate a facut publica o lista cu persoane si firme ale caror bunuri trebuie confiscate imediat, ca urmare a Rezolutiei 1532 din 2004, adoptata ulterior Rezolutiei 1521. Lista contine si firma San Air General Trading care are legaturi cu Bout. In prezent, in Romania, pe Aeroportul Baneasa, se afla unul dintre avioanele firmei, fiind inchiriat de o alta societate. "Jetex Flight Support" este inregistrata in Guineea Ecuatoriala, dar, in principal, isi realizeaza afacerile in Sharjah, Emiratele Arabe Unite. In mod extrem de ciudat, aeronava se afla in Romania din septembrie 2004, iar autoritatile romane nu au luat nici o masura.
In schimb, pe Internet a fost publicata o scrisoare (in engleza si romana) adresata ministrului Gheorghe Dobre, in care i se semnala prezenta avionului si consecintele ce pot decurge din faptul ca Romania sta cu mainile in san.
Chichakli, mana dreapta a lui Bout
Richard Ammar Chichakli Potrivit listei alcatuite de Organizatia Natiunilor Unite, Richard Ammar Chichakli, cetatean american de origine siriana, a fost asociatul lui Victor Bout timp de aproape zece ani. S-a ocupat in special de partea financiara. In CV-ul sau, Chichakli a trecut ca a ocupat mai multe functii de conducere in cateva dintre firmele controlate de Bout. Contabil cu experienta si expert in depistarea fraudelor bancare (domeniu in care activat 12 ani), sirianul a jucat un rol important in infiintarea de firme prin intermediul carora erau plimbati banii lui Bout. In interviurile pe care le-a dat se prezenta drept purtator de cuvant al lui Victor Bout si al retelei sale de societati comerciale.
De asemenea, Chichakli are un rol important in firma "San Air General Trading". Platile pentru multe dintre transporturile de armament destinate alimentarii razboiului civil din Liberia au fost facute direct in conturile San Air. Avand in vedere toate aceste fapte, ONU a decis sa il acuze de afiliere la o entitate care a furnizat sprijin financiar si militar grupurilor rebele liberiene sau in tarile vecine. De asemenea, autoritatile din SUA au decis sa ii confiste bunurile. In prezent, Chichakli traieste in exil, cel mai probabil in Emiratele Arabe Unite. El neaga toate acuzatiile care i se aduc si considera ca este victima unei inscenari orchestrate de catre ONU si SUA.
Echipaj romanesc
Potrivit Amnesty International USA, in iulie 2004, grupul de experti ONU pentru Republica Democrata Congo "a primit informatii extrem de credibile, de la martori oculari, ca mari cantitati de arme si munitii au tranzitat aeroportul militar Lubumbashi. Zborurile au avut loc in lunile februarie si mai 2004, iar de incarcatura s-a ocupat generalul John Numbi, comandantul Fortelor Aeriene al RDC. Cele mai multe zboruri se desfasurau noaptea. Despre unul dintre avioane, BAC 111, cu numarul 3C-QRF, se stie ca era libian, inregistrat in Guineea Ecuatoriala, dar cu baza in Sharjah, Emiratele Arabe Unite, si avea echipaj romanesc".
La vremea respectiva, conducerea Romavia a dat publicitatii un comunicat in care explica faptul ca fusese incheiat un contract cu firma Jetline (cea care opera aeronava). Conform contractului, toate operatiunile de operare a aeronavei au fost in sarcina Jetline.
3C-QRF, in Romania din 2004
Potrivit Autoritatii Aeronautice Civile Romane, "aeronava 3C-QRF a intrat in Romania pe 29.09.2004 operand un zbor din categoria aviatiei generale (IG) venind din Alger (DAAG) si avand destinatia Bucuresti Otopeni (LROP). Planul de zbor a fost depus la Alger. Pe 13.12.2004, aeronava a fost planificata si a efectuat un zbor din categoria aviatiei generale (IG) pe ruta Bucuresti Otopeni (LROP) - Bucuresti Baneasa (LRBS), aeroport pe care nu l-a mai parasit pana in prezent. Planul de zbor a fost depus la Bucuresti Baneasa (LRBS). Aeronava, nefiind inmatriculata in Romania si deci neaflandu-se sub jurisdictia statului roman, nu dispunem informatii privind proprietarul acestei aeronave. In consecinta, ne vom adresa autoritatii aeronautice din Guineea Ecuatoriala pentru a obtine informatii oficiale despre aceasta aeronava. De asemenea, vom investiga daca asupra acestei aeronave se executa lucrari tehnice, inclusiv instalari de motoare la una dintre organizatiile de intretinere ce functioneaza in perimetrul Aeroportului Bucuresti Baneasa".
Scrisoarea adresata ministrului Gheorghe Dobre
"Va scriem pentru a va informa cu respect despre existenta aeronavei model BAC-111, cu numarul de inregistrare 3C-QRF, cu numarul de fabricatie 61, care in prezent este localizata pe aeroportul Baneasa in Bucuresti, Romania.
Aceasta aeronava este utilizata de compania "Jetex Flight Support", care este inregistrata in Guineea Ecuatoriala, dar in principal isi realizeaza afacerile in Sharjah, in Emiratele Arabe Unite.
Aceasta aeronava cu numarul de inregistrare 3C-QRF apartine companiei "San Air General Trading". In data de 16 martie 2004, Comitetul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a pus in discutie o lista care contine nume ale indivizilor si companiilor carora le este interzisa calatoria si desfasurarea afacerilor datorita implicarii lor in razboiul civil din Liberia. (http://
www.un.org/Docs/sc/committees/Liberia3/1521_list.htm)
Compania "San Air General Trading" se afla pe aceasta lista. Aeronava QC-3RF a fost, de asemenea, utilizata pentru a transporta arme catre Republica Democrata Congo in 2004, ceea ce reprezinta o violare a Hotararii Comitetului Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.
Desfasurand afaceri cu aceasta companie si aproband planurile sale privind operarea in Romania reprezinta o violare a Rezolutiei 1521 a Comitetului Consiliului de Securitate al ONU.
Cu respect va cerem luarea masurilor, de urgenta, necesare pentru interzicerea derularii afacerilor sau uzului personal pe aceasta aeronava. Avem informatii privind montarea unui alt motor pe aeronava, de asemenea, am dori confiscarea acestei aeronave de catre autoritati.
Va multumim pentru timpul acordat si pentru luarea in considerare a cererii noastre."
Victor Bout, "mina de aur" a organizatiilor criminale si teroriste
Victor Bout, "mina de aur", are aproximativ 40 de ani, s-a nascut in Tadjikistan, vorbeste fluent sase limbi straine si a absolvit Institutul Militar de Relatii Internationale din Moscova. Este poreclit "Lupul singuratic" pentru ca obisnuieste sa opereze fara complici. Investigatorii americani si britanici considera ca fostul pilot sovietic este unul dintre cei mai "abili jucatori" pe piata mondiala a afacerilor ilicite cu arme si "mina de aur" a organizatiilor criminale si teroriste. Fostul sef al Consiliului de Securitate Nationala din Administratia Clinton, Lee S. Wolosky, l-a descris plastic pe Bout ca fiind "un pirat de lux, de prima mana, care este lipsit de scrupule". "Sunt o multime de oameni care pot livra arme in Africa sau Afganistan, dar "maestrii" pot fi numarati pe degetele de la o mana.
Victor Bout este in capul acestei liste!", considera Wolosky.
Victor Bout (stanga) Furnizor pentru Al-Queda si talibani
In anul 2002, "Washington Post", citand ofiteri FBI specializati in lupta antiterorista, preciza ca Victor Bout, fost ofiter rus anchetat pentru trafic de armament in favoarea retelelor teroriste din Orientul Mijlociu si Africa, isi procura arme si munitii din tarile fostului bloc sovietic, cu precadere Romania si Bulgaria. "Reteaua lui Bout este unica - au declarat anchetatorii americani si britanici - din cauza abilitatii sale de a livra arme sofisticate oriunde in lume", scria "Washington Post", mentionand ca fostul pilot sovietic a facut nenumarate tranzactii cu talibanii si reteaua terorista Al-Queda. Sanjivan Ruprah, un veros afacerist kenyan si "mana dreapta" a traficantui de armament Victor Bout, a fost arestat in Belgia, in februarie 2002. Potrivit anchetatorilor, Ruprah a oferit informatii deosebit de valoroase, din interiorul cartelului mafiot, precum si modul de operare al ramificatiilor retelei.
Desi ii promisesera imunitate in schimbul informatiilor despre Bout, autoritatile americane l-au retinut pe Sanjivan Ruprah. In timpul anchetei, referindu-se la Romania, el a declarat: "Aceasta a fost alaturi de Bulgaria, una dintre tarile care il alimentau pe Bout". Kenyanul a dezvaluit ca, dupa ce primea armamentul solicitat, Bout il livra in special talibanilor si teroristilor din Al-Queda. De altfel, fostul ofiter sovietic facea afaceri si cu Emiratele Arabe Unite, Filipine si cu fortele rebele implicate in diferite conflicte de pe continentul african. Ruprah a marturisit ca s-a ocupat personal ca, in schimbul armelor, Bout sa primeasca diamante din Congo, Angola si Sierra Leone. Dupa acuzatiile aparute in presa americana, autoritatile romane s-au intrecut in a da dezmintiri peste dezmintiri. Astfel, potrivit ANCESIAC, "jurnalistii americani ar fi asociat in mod eronat Romania cu reteaua de trafic de arme a lui Victor Bout", precizand ca "nici un transfer n-a fost aprobat sau efectuat de autoritatile romane in legatura cu Victor Bout sau cu vreo tara sau destinatie supusa vreunui embargo international privind transferurile de arme".
Un raport al serviciului secret belgian arata ca Bout a vandut, numai in Afganistan, arme de calibru mare de peste 50.000.000 de dolari, pana in 1998, intr-o perioada relativ linistita. Armele au fost destinate atat talibanilor, cat si gruparilor ostile regimului de la Kabul.
SUA, acuzate ca-l protejeaza pe traficant
In 2004, Statele Unite ale Americii au fost acuzate ca il protejeaza pe Bout de eventuale sanctiuni ale Organizatiei Natiunilor Unite, pentru ca ar fi implicat in transportul de echipamente militare pentru trupele americane dislocate in Irak. Ajutate de Marea Britanie, SUA ar obstructiona eforturile depuse de Franta, in incercarea de blocare a conturilor lui Victor Bout, unul dintre cei mai importanti furnizori de tehnica de lupta ai rebelilor si ai fortelor guvernamentale din zonele de conflict din Africa. ONU tocmai incepuse elaborarea unei liste a persoanelor carora urma sa le fie blocate bunurile, pentru presupuse legaturi cu fostul lider liberian Charles Taylor, inlaturat de la putere in 2003. Potrivit mai multor diplomati occidentali, exista rapoarte care mentioneaza faptul ca o companie aeriana asociata lui Bout ar fi implicata in transportul de echipamente catre trupele americane din Irak. "Fortele de aparare americane utilizeaza avioanele lui Bout in operatiunile de logistica", afirma in 2004 un responsabil ONU. "Suntem dezgustati de faptul ca Bout nu va fi pe lista, desi el este principalul traficant de arme din regiune. Daca vrem sa fie pace in Africa de Vest, este evident ca ar trebui sa fie pe lista", a subliniat un fost diplomat occidental.
Pe lista traficantilor
O alta sursa diplomatica declara atunci ca Marea Britanie l-ar fi inclus pe Bout pe lista traficantilor de arme ale caror averi ar urma sa fie blocate, dar ca oficiali ai Statelor Unite le-au solicitat britanicilor excluderea acestuia de pe lista, deoarece "este folosit in Irak". Cu toate acestea, Statele Unite si Marea Britanie au negat ca ar avea cunostinta despre presupusele activitati ale lui Victor Bout in Irak. "Am sprijinit in trecut si continuam sa sprijinim eforturile internationale de a pune capat activitatilor ilegale ale lui Bout", pe numele caruia a fost emis un mandat international de arestare, a declarat un oficial britanic. Autoritatile americane sustineau ca activitatile lui Victor Bout ar trebui sa faca obiectul unor masuri separate decise de Natiunile Unite, referitoare la traficantii de arme. Guvernul britanic a fost aspru criticat si de parlamentari pentru lipsa de transparenta in ceea ce priveste exportul de armament, in conditiile in care exista suspiciuni ca tehnica de lupta de provenienta britanica ar fi fost folosita in zone in care s-a inregistrat incalcarea drepturilor omului. Acuzatiile au venit din partea unei comisii parlamentare din care au facut parte membri ai comisiilor pentru Aparare, Externe, Comert exterior si Comert si Industrie din cadrul Camerei Comunelor. In raportul sau, comisia recomanda un control mai strict al exporturilor de armament ce ar putea ajunge in mainile teroristilor sau ale combatantilor din tarile afectate de razboaie civile.
In timpul discursului tinut in Parlament, liberal-democratul Tom Brake a facut referire la dezvaluirile facute de Financial Times, exprimandu-si temerea ca Marea Britanie ar putea sprijini presupusele eforturi ale SUA de a-l proteja pe Victor Bout.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.