Proaspatul demisionar Adrian Nastase si-a atacat ieri colegii care l-au "lucrat" politic si a anuntat ca se va mai gandi daca ramane in PSD sau va alege o alta formula. Mircea Geoana a avut parte de o adevarata razmerita a deputatilor, care i-au ceru
Proaspatul demisionar Adrian Nastase si-a atacat ieri colegii care l-au "lucrat" politic si a anuntat ca se va mai gandi daca ramane in PSD sau va alege o alta formula. Mircea Geoana a avut parte de o adevarata razmerita a deputatilor, care i-au cerut socoteala pentru ca i-a catalogat "golani".
Adrian Nastase si-a anuntat oficial ieri demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, printr-o declaratie facuta in plenul acestui for legislativ, pesedistul preconizand ca "falsele probleme" si "scenarii" vor continua, iar scena politica va fi marcata de "conflicte". Daca declaratia sustinuta in plen a fost diplomatica, la iesirea din sala, Nastase nu a pregetat sa ii critice pe colegii din PSD care l-au lucrat si l-au lasat, in mod "nestatutar", fara functii. Ex-presedintele Camerei a acuzat jocurile de interese si intrigile din PSD si a spus, ironic, ca daca Puterea nu a reusit sa-i ia fotoliul, au reusit colegii din PSD. El a insistat pe faptul ca decizia conducerii PSD de a-l lasa fara functia de presedinte executiv al partidului si fara sustinere politica la sefia Camerei a fost regizata. "Intrebarea mea pentru toti cei care erau prezenti acolo si care, indiferent de persoana cu care au luat masa mai devreme sau cu care au baut cafelele la un moment dat sau au fumat pe culoare, a fost foarte directa: "Dragi colegi, credeti ca eu mai pot fi util in perioada urmatoare pentru PSD?>>. Iar raspunsul din punctul de vedere al votului, exprimat in conditiile in care s-a pus problema, a dus pana la urma la aceasta formula care nu era aceea de a cauta un pachet de masuri pentru ceea ce era scaderea de credibilitate a partidului si mai curand o miza pentru unii, o miza cu caracter personal", a spus pesedistul.
Vanghelie, Oprisan si Tudorache, "campionii loialitatii"
Nastase a nominalizat trei "campioni ai loialitatii" care au pus umarul la demiterea sa "nestatutara": Marian Vanghelie, Marian Oprisan si Dan Tudorache. "Acest moment inseamna o evaluare a relatiei mele cu unii din colegii de partid si, la limita, sa ma intreb daca pana la urma reforma partidului se va poate face si daca solutia la problemele partidului o reprezinta excluderea mea din partid printr-o varianta in care cei care au fost campionii onestitatii si ai moralitatii, asa cum s-au prezentat la intalnirea respectiva si apoi in plan public, au fost Marian Vanghelie, Marian Oprisan, Dan Tudorache si alti colegi pe care nu ii numesc", a spus Nastase. Referitor la Mircea Geoana si Miron Mitrea, Nastase a refuzat sa lanseze comentarii. El a spus ironic ca este curios daca PSD va "demara" in sondaje dupa excluderea sa din conducere. El a precizat ca ar fi putut sa fie "comod" si sa traga de sefia Camerei prin sustinerea a "multi colegi" din Parlament. Pe de alta parte, pesedistul a aratat cu degetul spre teritoriu.
"Cand eu munceam, altii faceau la Marriott aranjamente de culise"
El a afirmat ca nu s-a hotarat inca daca va ramane sau nu in structurile PSD. "Este o chestiune pe care o voi reflecta, pentru ca altfel va trebui sa merg zilele viitoare sa discut cu Dan Tudorache si Marian Vanghelie, sa ii rog, poate revin asupra unei evaluari de acolo. Trebuie sa reflectez, poate ca ar trebui sa imi fac curaj sa merg acolo sa discut cu ei", a conchis caustic Nastase. El a continuat sa ii critice, fara a face nominalizari, pe colegii care i-au luat functiile. "Cel mai mult imi reprosez ca in timp ce eu munceam aici, altii mergeau la Mariott si beau cafele rand pe rand cu unii si cu altii si facand aranjamente de culise. Asa cum s-a intamplat si in timpul campaniei electorale cand eu alergam de nebun prin tara, iar altii, pe la Mariott sau prin alte parti, eliminau listele suplimentare pentru al doilea tur de scrutin, pregateau Guvernul pentru orice situatie, indiferent cine castiga Presedintia. Cel mai tare imi reprosez ca nu mi-am facut timp sa merg sa beau cafele cu diferiti alti oameni politici la Hotel Mariott", a spus Nastase dezvaluind jocurile de culise din PSD.
Geoana: "Nu e de demnitatea nimanui sa gaseasca scuze minore"
In replica, Geoana a spus ca nu este de demnitatea nimanui sa inceapa sa gaseasca scuze minore. De altfel, liderul PSD a incercat ieri un ton mai impaciuitor vizavi de Nastase, spunand ca PSD "este locul natural" in care fostul presedinte executiv mai are o sansa sa se afirme in viitor. Mai mult chiar, Geoana a spus ca acesta "are un potential politic important". Presedintele PSD a dat de inteles ca "decapitarile" nu vor continua in partid, desi sunt multi lideri cu probleme de imagine. Cat despre functia de presedinte executiv, Geoana a spus ca aceasta nu va fi ocupata de nimeni, pentru ca in propunerile de modificare a Statutului postul nu exista. Actualul presedinte al partidului a recunoscut insa ca mai vrea un mandat in fruntea partidului.
In gura deputatilor
De altfel, Geoana a fost nevoit ieri sa calce pe "teritoriul" lui Nastase, la grupul PSD de la Camera, unde deputatii erau extrem de furiosi pe presedintele lor. Desi a venit pentru a detensiona spiritele, presedintele PSD a reusit prin interventiile sale mai mult sa agite apele. Deputatii asteptau scuzele lui Geoana pentru faptul ca au fost facuti "golani" deoarece au semnat lista de sprijin pentru Nastase in fruntea Camerei Deputatilor. Primul care a dat tonul a fost Dan Zamfirescu: "Vrem scuzele dumneavoastra. Daca primeam aceasta eticheta de la un artist, poate ca as fi acceptat. Dar din partea unui presedinte de partid....". "Noi de la Camera nu suntem functionari, suntem oameni politici", au sarit si alti deputati la Geoana. Vazand cat de tensionat este momentul, liderul PSD a dat inapoi. El a spus ca a facut remarca la nervi si la oboseala. Deputatii au continuat sa-si exprime nemultumirea si pe holuri, in fata ziaristilor: "E o virtute sa fii golan. Nu stiu insa daca Mircea Geoana poate sa fie presedintele golanilor", a comentat si Eugen Bejinariu, unul dintre initiatorii listei de semnaturi pentru Nastase.
Seful PSD s-a scuzat
Sedinta grupului PSD a fost una plina de reposuri. Deputatii s-au revoltat ca timp de un an de zile s-au luptat pentru a pastra presedintia Camerei, iar intr-o singura noapte s-a decis renuntarea la post, fara ca ei sa fie consultati. Si aici Geoana s-a scuzat, recunoscand ca a fost o lipsa de comunicare. Pesedistii au mai atins si subiectul jocurilor de culise si al luptelor din interior pentru putere. "Toti care au probleme de imagine sa se suspende, ne suspendam cu totii din conducere si alegeti niste oameni cu care sa relansati partidul", a spus vicepresedintele Titus Corlatean potrivit unor deputati care au fost prezenti la sedinta. Geoana a tacut, dar a incercat la un moment dat sa-l atace pe Nastase, sustinand ca a provocat suparare in trecut cand a dizolvat Delegatia Permanenta. "Delegatia s-a dizolvat printr-un vot dat tot de ea, nu printr-o decizie a unui singur om", a comentat Nastase. Pe parcurul discutiilor, Geoana s-a infierbantat si chiar a ridicat glasul la deputati. "Mai incet, sa nu repetam scena de la Otopeni", i-a taiat elanul Rovana Plumb. Miron Mitrea, prezent la sedinta, nu a sarit pe tot parcursul discutiilor in apararea presedintelui PSD, asa cum multa lume s-ar fi asteptat. Totusi, Dan Ioan Popescu l-ar fi intepat pe Mitrea, sustinand ca nu intelege de ce el s-a autosuspendat din functie, desi are doar dosar civil, iar altii cu dosar penal nu au facut acest pas. De altfel, Geoana a transmis pesedistilor o scrisoare in care indeamna la unitate si spune ca "Nastase a ramas colegul nostru, cu tot ceea ce presupune acest lucru". (Razvan GHEORGHE, Roxana ANDRONIC)
Privilegii reduse pentru demisionar
In clipa in care a renuntat la presedintia Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a pierdut si o parte dintre privilegii. Masina de serviciu marca Tuareg va ramane succesorului sau, acelasi lucru urmand sa se petreaca si cu confortabilul birou de sef al Camerei. In schimb, de paza si protectie va mai beneficia inca un an, conform legii privind protectia demnitarilor. Nastase nu va mai avea insa la dispozitie fonduri de protocol, secretara personala si nici nu va mai participa la luarea deciziior asa cum se intampla in trecut, cand activa ca membru al Biroului Permanent. Intrebat ieri daca intentioneaza sa-si pastreze toti consilierii personali desi, ca simplu deputat, nu i se permite, Nastase a spus ca va lucra in continuare cu ei, "intr-o forma sau alta". El a precizat ca urmeaza sa primeasca un nou birou parlamentar, si, ca simplu deputat PSD, urmeaza sa activeze intr-una din comisiile Camerei Deputatilor. Intrebat ce va face cu acvariul si cu tablourile din incaperea in care si-a desfasurat activitatea ca presedinte al Camerei, Nastase a raspuns : "Acvariul nu mai exista, dar m-am gandit initial sa le scot in curte si sa le dau foc, erau anumite practici, dar asta numai daca va deranjeaza. Daca nu, atunci am sa le iau si am sa le duc acolo unde voi avea noul birou". Intrebat cand anume va elibera biroul actual al presedintelui Camerei, el a raspuns : "Cred ca luni dimineata, pe la ora 11 si 32 de minute". (M.T.)
Tariceanu: "Debarcarea lui Nastase nu rezolva problemele PSD"
Problemele din PSD nu au fost rezolvate odata cu plecarea lui Adrian Nastase deoarece "garnitura" principalului partid de opozitie inca nu poate avea credibilitate in forma actuala, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o emisiune a postului Radio 21. El a aratat ca nu si-a imaginat ca Adrian Nastase va fi exclus din partid de catre membrii PSD, precum Vanghelie si Mihalache. "Este foarte simpatic ca pe Adrian Nastase sa-l dea afara Vanghelie, Mihalache si altii ca acestia. Nu-mi imaginam ca Nastase va fi dat afara din PSD de Vanghelie si altii ca el. Nastase a facut greseli, dar sa ajunga sa primeasca lectii de morala de la baietii aia...", a spus Tariceanu. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.