Matematicianul John D. Barrow a castigat Premiul Templeton 2006. Barrow este un cunoscut cosmolog, ale carui cercetari se refera la relatia dintre viata si univers si la natura intelegerii umane. Prestigiosul premiu in valoare de 795.000 lire sterlin
Matematicianul John D. Barrow a castigat Premiul Templeton 2006. Barrow este un cunoscut cosmolog, ale carui cercetari se refera la relatia dintre viata si univers si la natura intelegerii umane. Prestigiosul premiu in valoare de 795.000 lire sterline (1.4 milioane $) a fost anuntat ieri la sediul Natiunilor Unite din New York, in cadrul unei conferinte de presa. In varsta de 53 de ani, Barrow, Profesor de Stiinte Matematice la Universitatea din Cambridge, a utilizat cunostinte de matematica, fizica si astronomie pentru a elabora o viziune larga, care sa-i provoace pe oamenii de stiinta si pe teologi sa treaca dincolo de frontierele disciplinelor lor, pentru a cuprinde dimensiunea inteligibilului si a neinteligibilului - cum au luat fiinta timpul, spatiul si materia, cum evolueaza universul, incotro se indreapta si daca are intr-adevar o directie. Opera sa - 17 carti traduse in 27 de limbi si mai mult de 400 de lucrari stiintifice - a pus in lumina intelegerea universului si a aratat limitarile intrinseci ale interogarii stiintifice in domenii abrupte. Thomas Torrance, laureatul premiului Templeton din 1978, a comentat despre Barrow: "Paradigma operei sale rezida in studierea profunda a acelor aspecte ale structurii universului si ale legilor sale care fac posibila viata. Dezvoltarea pe scara larga a acestei idei simple a dus la o expansiune uriasa a intinderii si profunzimii dialogului dintre stiinta si religie". Premiul Templeton pentru Progres pe calea Cercetarii si a Descoperirilor privind Realitatile Spirituale a fost creat in 1972 de catre investitorul si filantropul Sir John Templeton. El este acordat anual unei personalitati in viata care contribuie substantial la progresul cunoasterii asupra problemelor spirituale. Este cel mai cunoscut premiu religios din lume si cel mai mare premiu anual in bani, a carui valoare depaseste intotdeauna valoarea premiului Nobel. Ducele de Edinburgh ii va inmana premiul lui Borrow in cadrul unei ceremonii private la Palatul Buckingham pe 3 mai. In primul sau comentariu dupa primirea acestei distinctii, Barrow a declarat: "Astronomia a transformat intelegerea asupra universului, indepartandu-se de conceptul simplist si fara finalitate al universului, schitat de filosofii sceptici.
Multe dintre cele mai profunde si mai angajante intrebari pe care ni le punem si astazi despre natura universului isi au originea in cautarea noastra pur religioasa a sensului. Conceptul unui univers legiferat, cu o ordine care poate fi inteleasa si pe care sa te poti baza, a izvorat in mare parte din credintele noastre religioase cu privire la natura lui Dumnezeu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.