Pe o piata a energiei electrice, aflata intr-o perpetua miscare, liberalizarea pietei a facut ca agentii economici sa aiba posibilitatea de a opta intre companiile distribuitoare. Din pacate, singurii ramasi pironiti in sistem, dependenti de ELECTRIC
Pe o piata a energiei electrice, aflata intr-o perpetua miscare, liberalizarea pietei a facut ca agentii economici sa aiba posibilitatea de a opta intre companiile distribuitoare. Din pacate, singurii ramasi pironiti in sistem, dependenti de ELECTRICA SA si preturile prohibitive pe care aceasta societate le impune, sunt consumatorii casnici. Anul 2006 pastreaza tendinta majorarii preturilor la utilititati, care a explodat in 2005. Scumpirea acuala a gazelor este de "numai" 11%. Acest fapt a facut ca majoritatea consumatorilor casnici, pentru a face fata cresterilor accentuate de tarif, sa renunte incetul cu incetul la sursele de consum din casa. Lumina a devenit astfel tot mai chioara, frigiderul sta scos din priza pe perioada de iarna, cand mancarea poate fi pusa in fereastra, iar televizorul sa fie pornit doar la emisiunile preferate. Asta in cazul fericit in care nu ai nevoie de vreo lucrare efectuata de ELECTRICA, prin firmele agreate si acreditate.
Consumatorii casnici platesc dublu fata de cei industriali
Numarul actual al consumatorilor de energie electrica in Romania este de aproximativ 8,5 milioane, din care circa 7,9 milioane sunt consumatori casnici. Si asta in conditiile in care consumul casnic se situeaza sub 10% din consumul total. In general, pretul pe care il plateste un consumator include taxe catre stat, dar si tarife reglementate deja de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), cum ar fi cel de transport si distributie. Aceste tarife reglementate se refera la serviciile de transport pe linile de inalta tensiune care apartin companiei TRANSELECTRICA - acestea facand parte din domeniul public al statului (reusita unei privatizari ridicand serioase semne de intrebare), precum si la transportul pe liniile de distributie - acelea care practic ne "aduc" curentul in casa.
Liberalizarea pietei pentru marii consumatori a facut sa existe situatii in care producatorii vand energia electrica la preturi mai mici decat cele reglementate pentru consumul casnic. Fiindca toti consumatorii, in afara populatiei, au posibilitatea de a incheia contracte cu ce furnizor doresc, putand negocia atat preturile, cat si conditiile de livrare. Cetateanul a ramas unicul prizonier al pretului si conditiilor stabilite de stat.
Jean Constantinescu, coordonatorul programului United States Agency for International Development (USAID), afirma ca detine informatii, la nivelul anului trecut, potrivit carora consumatorii casnici erau obligati sa plateasca 80 de euro/MWh, in timp ce pe piata libera se furnizeaza energie electrica la preturi mult mai mici, chiar si de 40 de euro/ MWh. Adica la dublu.
Chiar si bransatul este un calvar
Dar nu numai pretul mare la factura este de speriat, ci si cazul in care doresti incheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice. Costurile, alergatura si durata te-ar face sa renunti daca nu ar fi chiar o prima necesitate. Si iti dai din nou seama ca nu exista o alta optiune. Pe langa copii dupa diverse acte, autorizatii si dosarul instalatiei de alimentare, ai nevoie si de o multime de avize dupa care alergi saptamani intregi.
Astfel, iti trebuie un aviz de amplasament, in vederea obtinerii autorizatiei de construire, pentru care platesti aproximativ 600 mii lei vechi si inca 450 mii lei vechi dai pe un aviz tehnic de racordare. In final, ajungi la montaj si conectare. Daca ti-ai montat un contor monofazat, tariful pe care il platesti este de 11 milioane lei vechi, iar conectarea costa 440 mii lei vechi. Pentru un contor trifazat dai 27 milioane lei vechi, plus montajul - 520 mii lei vechi. Planurile costa si ele destul de mult, fiind executate numai de societatile comerciale impuse. Si, intr-un final, odata sosite la usa firmele agreate de ELECTRICA, iti mai cer pentru inchirierea utilajului, pentru ca s-au catarat pe scara etc., pentru ca in final sa mai scoti cateva milioane bune din buzunar. Cu alte cuvinte, bransamentele se efectueaza la costuri enorme - impuse, nu negociate -, in regim de monopol mascat. Daca doresti un transformator mai mare trebuie sa il platesti, desi acesta este proprietatea societatii de curent electric.
Nici viitorul nu suna bine pentru populatie
Fiindca consumul casnic este foarte mic comparativ cu cel industrial, normal ar fi fost ca populatia sa beneficieze de curentul electric produs de hidrocentrale, care este cel mai ieftin. Din pacate nu este asa, cetateanul fiind silit, intrucat nu are acces la piata libera, sa plateasca asa cum doreste monopolul de stat. Nici liberalizarea pietei, trambitata pentru anul 2007, nu va aduce vreo modificare semnificativa pentru consumatorii casnici. Este greu de presupus ca asociatiile de locatari, de strada, sau cum vor vrea sa se organizeze cetatenii, o sa aiba castig de cauza in lupta pentru achizitionarea celui mai ieftin curent electric. Lupta pentru energia provenita din sistemul hidro, de departe cea mai ieftina, este deja acerba in Romania, tara in care apa a inceput sa dea pe afara din matca. Drept dovada fiind inundatiile din ultimii ani. Actualmente pretul platit de populatie ramane la fel de mare, artificiile cu tarif social, monom, monom cu rezervare, monom cu rezerve diferentiat pe doua zone orare, trei zone orare, optional de tip monom si cu consum inclus, nu au facut decat sa complice lucrurile, in timp ce costurile sunt aproape identice. Nu in ultimul rand, politica de crestere a preturilor in perspectiva intrarii in UE nu este justificata, la capitolul Energie nefiind nici o reglementare expresa in acest sens. Ci doar de piata libera.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.