Guvernul cauta solutii pentru majorarea veniturilor publice nefiscale si nu pentru majorarea taxelor principale, a declarat, ieri, vicepremierul Gheorghe Pogea, citat de Rompres. "Nu doresc sa fac nici o afirmatie legata de ce taxa se va mari, deci T
Guvernul cauta solutii pentru majorarea veniturilor publice nefiscale si nu pentru majorarea taxelor principale, a declarat, ieri, vicepremierul Gheorghe Pogea, citat de Rompres. "Nu doresc sa fac nici o afirmatie legata de ce taxa se va mari, deci TVA pe 2006 ramane aceeasi ca si taxele principale. Noi ne gandim la veniturile publice de natura nefiscala. Guvernul evalueaza acum de unde vin ele, valoarea lor si ce impact ar putea avea asupra veniturilor globale si urmeaza sa vedem de unde acoperim diferenta de venituri publice necesare", a explicat vicepremierul. Afirmatiile sale contrazic declaratiile recente ale ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit carora autoritatile iau in considerare o posibila majorare a unei taxe principale incepand cu 1 ianuarie 2007, in contextul in care aderarea la Uniunea europeana va necesita fonduri suplimentare atat pentru plata contributiei cat si pentru cofinantarea proiectelor. Taxe principale sunt impozitul pe profit si pe venit, TVA si accizele. Pogea a aratat, insa, ca, in acest moment, TVA este la nivelul multor tari din Occident, volumul investitiilor straine depaseste 5,2 miliarde de euro, veniturile publice au aceeasi proportie din PIB ca inainte de introducerea cotei unice. Mai mult, cota unica a scos la suprafata 169.000 locuri de munca. "Introducerea cotei unice la nivelul anului 2005 a produs in termeni nominali o crestere a veniturilor publice de 17%. Raportat la PIB ele sunt la 29 - 30%, ca si in cazul impozitului progresiv pe venit introdus de fosta guvernare", a explicat Pogea. Pe de alta parte, el a aratat ca veniturile bugetare trebuie sa creasca pentru a acoperi cheltuieli publice mai mari, unele obligatorii incepand din 2007, precum contributiile la bugetul comunitar, cofinantarile pentru absorbtia fondurilor structurale si cheltuielile stabilite in programul de guvernare - sanatate, educatie, sistemul de pensii. Gheorghe Pogea a explicat, in acest context, ca veniturile nefiscale ar putea proveni din impozite pe proprietate, redevente, taxe geologice, taxe de mediu si alte zone de taxare care nu privesc contribuabilul comun. De asemenea, Executivul va elabora un nou cod fiscal care trebuie sa aiba in vedere si cresterea veniturilor cu trei - patru puncte procentuale din PIB in urmatorii trei ani. Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia, a declarat in luna februarie, la Bucuresti, ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna si are efecte negative. El a firmat ca Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.