Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva va demara, in aceasta primavara, "impaduririle fortate" pe terenurile defrisate ce apartin altor detinatori, a declarat Gheroghe Dima, director in cadrul RNP, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat
Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva va demara, in aceasta primavara, "impaduririle fortate" pe terenurile defrisate ce apartin altor detinatori, a declarat Gheroghe Dima, director in cadrul RNP, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa promoveze astfel de actiuni. Potrivit Codului silvic, adoptat in 1996, terenurile defrisate trebuie sa fie reimpadurite aceste suprafete in termen de 2 ani de la taiere. Impadurirea fortata se refera la aceste terenuri, care nu au fost replantate in termenul legal de catre proprietari. In aceste conditii, RNP este mandatata sa faca impaduririle pe terenurile defrisate pe cheltuiala proprie, urmand ca proprietarii sa achite nota de plata. Dima a spus ca, pana acum, au fost trimise somatii pentru aproximativ 1000 ha de terenuri defrisate, somatii insotite de devizele pentru lucrari. "Proprietarii pot accepta aceste devize, le pot contesta in Justitie sau pot sa nu dea nici un raspuns. In acest din urma caz, vom proceda la impadurire fortata", a completat Dima. Pentru recuperarea fondurilor RNP utilizate pentru impaduriri fortate, Gheorghe Dima a spus ca se pregateste un act normativ prin care statul va fi cel care va trebui sa recupereze banii.
De altfel, pentru acest an, RNP are planificat sa impadureasca 21.500 ha, din care 11.085 in primavara, pentru care sunt alocate 100 milioane de lei. Campania de impaduriri din aceasta primavara trebuia sa inceapa ieri, 15 martie, odata cu evenimentul deja traditional "Luna Padurii", care se desfasoara anual in perioada 15 martie -15 aprilie. Vremea nefavorabila nu a permis insa inceperea lucrarilor pe nici unul dintre santiere.
Exploatare oprita la tribunal
Romsilva asteapta, in aceasta saptamana, decizia instantei cu privire la deblocarea activitatilor de explotare a masei lemnoase din padurile solicitate pentru retrocedare de catre Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina. Fondul a solicitat retrocedarea a 192.000 ha de padure, cererea de restituire a proprietatii nefiind inca validata. Intre timp, Biserica a obtinut in Justitie o decizie prin care sunt suspendate activitatile de exploatare a masei lemnoase din padurea revendicata. "Suprafata revendicata reprezinta aproximativ jumatate din padurile administrate acum de Directia Silvica Suceava", a precizat Dima. El a spus ca, prin prima decizie a instantei, a fost blocata activitatea multor firme. "Legea prevede ca, pana la validarea cererii, RNP sa poata exploata masa lemnoasa din padurea ce urmeaza sa fie retrocedata. Profitul obtinut din exploatare in intervalul scurs de la validare si pana la punere in posesie va fi dat proprietarului", a completat Dima. Oficialul RNP a precizat ca o situatie similara se inregistreaza si in cadrul Directiei Silvice Targu Jiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.