"Basescu este prizonierul serviciilor secrete! Trebuie sa-l scapam de acest prizonierat!", a fost apelul consilierului de stat de la Cancelaria primului ministru pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea. Acesta a fost unul dintre participant
"Basescu este prizonierul serviciilor secrete! Trebuie sa-l scapam de acest prizonierat!", a fost apelul consilierului de stat de la Cancelaria primului ministru pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea. Acesta a fost unul dintre participantii la dezbaterea organizata ieri de Fundatia "Horia Rusu", intitulata "Strategia de securiate nationala -intre securitatea statului si libertatea individului". La discutii au mai participat fostul presedinte Emil Constantinescu, deputatii PNL Crin Antonescu, Mona Musca, George Scutaru, liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban, senatorii liberali Radu Stroe, Norica Nicolai, Mircea Cinteza si Radu Campeanu. Pe fondul divergentelor intretinute cu PNL in privinta legilor securitatii nationale, democratii au preferat sa-l scoata la inaintare pe deputatul Cozmin Pop, "cel mai tanar deputat din istoria Parlamentului", dupa cum s-a prezentat. De altfel, argumentele democratului au fost imediat desfiintate de liberali. Desi initial temele dezbaterii vizau "lacunele legislatiei in vigoare cu privire la siguranta nationala si a serviciilor secrete, garantarea insuficienta a drepturilor si libertatilor individuale" sau "elemente divergente in dezbaterea publica cu privire la noile propuneri legislative", dialogul s-a transformat pe parcurs intr-o "discutie politica despre Traian Basescu", dupa cum a sintetizat liberalul Crin Antonescu.
Pericolul instalarii statului politienesc
Aproape toate interventiile din cadrul dezbaterii s-au axat pe criticarea sefului statului, care, in opinia lor, n-a gestionat corespunzator chestiunea pachetului de legi privind securitatea nationala. "Prefer sa cred ca Traian Basescu a fost tras pe sfoara de serviciile secrete", a comentat consilierul Marius Oprea, subliniind ca a recunoscut printre propunerile care se regasesc in cele sase proiecte, idei exprimate acum cativa ani de pesedistul Ion Stan, in prezent vicepresedinte al Comisiei SRI. "Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca am fi avut un premier obedient si daca Parlamentul nu ar fi comentat?", s-a intrebat Oprea. "Probabil legile ar fi intrat in vigoare si am fi fost la un pas de instalarea statului politienesc. Daca presedintele jucator si-ar fi impus vointa, am fi intrat intr-o Romanie de tip putinian", a avertizat consilierul primului-ministru. In ceea ce priveste strategia de securitate, pe care a calificat-o drept "o haina larga cu multe buzunare interne, in care cel mai important este ce se ascunde in ele", Marius Oprea a apreciat ca decizia de secretizare nu a fost deloc intamplatoare. Istoricul a explicat ca, daca legile ar fi fost dezbatute public, ar fi fost evident ca Basescu este prizonierul serviciilor secrete, prin atributiile pe care le atribuie acestora.
Presedintele, "postas" sau "curier"
Alt critic vehement al comportamentului presedintelui Basescu a fost Emil Constantinescu. Acesta a spus ca seful statului poate fi considerat ori un "postas", ori un "curier de tipul celor din serviciile secrete". Sustinand ca aceste propuneri i-au fost inaintate si lui, in vremea in care era presedinte, iar el le-a refuzat, Constantinescu a formulat doua ipoteze. Prima il imagineaza pe Basescu ca fiind "un postas nevinovat", care a primit o scrisoare de la servicii pe care a trimis-o apoi Parlamentului, pentru ca specialistii din comisii sa-si dea cu parerea. Cea de-a doua il prezinta pe Basescu ca un "curier", care a prezentat propria viziune prin intermediul legilor pe care a vrut "sa le strecoare astfel in Parlament, prin harmalaia societatii civile". Constantinescu a mai cerut si sa se verifice daca in CSAT a existat un vot pentru secretizarea pachetului respectiv, in caz contrar, Parchetului revenindu-i obligatia de a se autosesiza, pentru ca nu se poate pune problema unui "consens verbal".
Pe de alta parte, liberalul George Scutaru a spus ca, prin intermediul acestor legi, serviciile secrete, care "dau cu capul si centreaza in acelasi timp", au reusit sa-si impuna dorintele fara a intampina rezistenta din partea Presedintei. "N-au reusit cu Ion Iliescu, care geme de atata comunism si au reusit cu Traian Basecu", a mai comentat Scutaru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.