Concurenta din ce in ce mai acerba determina bancile comerciale sa reduca dobanzile la credite pentru a atrage cat mai multi clienti. Insa, in paralel cu reducerea dobanzilor, bancile "inventeaza" noi comisioane pentru a-si mentine profitabilitatea.
Concurenta din ce in ce mai acerba determina bancile comerciale sa reduca dobanzile la credite pentru a atrage cat mai multi clienti. Insa, in paralel cu reducerea dobanzilor, bancile "inventeaza" noi comisioane pentru a-si mentine profitabilitatea. Astfel, a aparut pe piata comisionul lunar platibil la sold si comisionul pentru rezerva minima obligatorie pentru creditele in valuta. In ceea ce priveste creditele de consum, un astfel de comision este vizibil, avand in vedere ca bancile sunt obligate sa anunte dobanda anuala efectiva (DAE - include toate costurile aferente unui credit). Insa in cazul creditelor pentru locuinte, bancile nu sunt obligate sa calculeze si sa anunte DAE, astfel incat un astfel de comision ar putea sa ramana mai putin vizibil pana in momentul semnarii contractului de credit. Insa Legea creditului ipotecar, publicata recent in Monitorul Oficial, obliga institutiile de credit ipotecar ca, inainte de semnarea contractului de credit ipotecar, sa puna la dispozitia imprumutatului o oferta scrisa, "care va cuprinde toate conditiile contractului si termenul de valabilitate a acesteia, care nu va fi mai mic de 10 zile de la momentul primirii ofertei de catre potentialul debitor", se precizeaza in Legea privind creditul ipotecar. Creditul imobiliar nu este, insa, reglementat de aceasta lege.
HVB Bank Romania a anuntat ieri reduceri importante la dobanzile practicate pentru creditele acordate populatiei. Astfel, potrivit unui comunicat de presa, pentru creditul de nevoi personale in lei, dobanda a scazut de la 10,95% pe an la 7,95% pe an, insa clientul va plati un comision lunar aplicabil la sold de 0,5%. La creditul Personal plus in lei, dobanda a scazut de la 9,57% la 6,95%, la fel si la creditul auto in lei, creditul pentru studii si cereditul imobiliar. Insa in cazul tuturor acestor produse de creditare, clientul va plati comisionul de 0,5% lunar la sold. BRD - Groupe Societe Generale a lansat recent creditul Expresso Lejer in euro si in lei, cu dobanda nominala de 9,9% respectiv 10,9%. Insa dupa adaugarea unui comision platibil, de asemenea, lunar la sold si a altor costuri aferente, pentru un credit de 10.000 de euro, pe zece ani, DAE este de 13,69%, iar pentru un credit de 40.000 de lei, pe aceeasi perioada, DAE ajunge la 13,46% pe an. Comisionul de rezerva minima obligatorie a fost "lansat" pe piata de Volksbank, fiind valabil pentru creditele in valuta. Astfel, pentru un credit de nevoi personale in euro, clientul va plati un comision anual de 1,55% platibil lunar. Desi dobanda nominala este de 9,5%, pentru un credit de 10.000 de euro pe trei ani DAE este de 16,29% pe an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.