Federatia Sindicatelor Libere din Chimie, respectiv Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, si-au exprimat, in paralel, nemultumirea fata de faptul ca Guvernul nu duce o politica coerenta fata de preturile gazelor naturale. Astfel, CNS Cartel Alf

Federatia Sindicatelor Libere din Chimie, respectiv Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, si-au exprimat, in paralel, nemultumirea fata de faptul ca Guvernul nu duce o politica coerenta fata de preturile gazelor naturale. Astfel, CNS Cartel Alfa protesteaza vizavi de cresterea "aberanta si nejustificata a preturilor la gazele naturale provenite din productia interna". Reprezentantii din industria chimica si petrochimica sustin ca aceasta crestere a preturilor afecteaza in mod esential industria de profil, la un pret mediu de achizitie de 204 dolari pe mia de metri cubi de gaz, combinatele din ramura riscand falimentul iminent.

Industria chimica, in pericol de faliment

In acelasi timp, AOAR sustine anuntul facut de Romania catre Comisia Europeana de revedere a programului de crestere a pretului gazelor din productia interna, in conditiile in care costurile de productie au un pret de livrare de 110 dolari/1.000 metri cubi si ca este necesara fixarea, anuntarea publica si respectarea unui grafic de evolutie a pretului gazelor naturale pe urmatorii trei ani ani. Pentru consumatorii industriali autohtoni, pretul gazelor naturale s-a calculat ca pret de cos intre gazele din productia interna (60%) si cel din import (40%) la care s-a adaugat pretul transportului si impozitul. Pretul mediu al gazelor naturale prevazut pentru anul 2006 de catre ANRGN, de 122 dolari/mia de metri cubi, productie interna, si avand in vedere pretul la import de 280 de dolari, rezulta un pret de achizitie al gazelor naturale de circa 204 dolari. In aceste conditii, "toti producatorii de ingrasaminte chimice din Romania se vor afla in imposibilitatea de a mai functiona, deci vor da faliment", a declarat Achille Costin Dutu, presedintele FSLCP. Totodata, membrii AOAR spun ca nu sunt de acord cu anuntarea "birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si SUA au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015".

Sindicalistii vor pret la gaze de 160 de dolari la mia de metri cubi

Concret, reprezentantii sindicatelor din chimie si petrochimie cer Guvernului sa duca o politica a preturilor la gazele naturale in asa fel incat acestea din urma sa ajunga la o valoare medie de 160 de dolari pentru mia de metri cubi. "Pentru ca aceste combinate sa dea randamentul minim, avem nevoie de acest pret la gaze. Nu s-a luat in calcul faptul ca in industria chimica exista intreprinderi care nu ard gazul metan, ci il transforma in alte produse, dandu-i o valoare suplimentara. Netinand cont de acest lucru, riscam ca o intreaga subramura sa dispara cu consecinte nefaste asupra industriei si agriculturii fara a mai tine seama de impactul social in localitatile in care functioneaza acestea, provocat de pierderea masiva a locurilor de munca. Guvernul arde gazul aiurea", a mai spus Dutu.

Pichete

Urmare a acestei situatii, petrochimistii deruleaza pichete in perioada 15-17 martie la prefecturile din sase judete, cerand stoparea cresterii pretului la gaz metan, scumpire care, potrivit liderilor sindicali din domeniu, pune in pericol locurile de munca a peste 40.000 de lucratori din industria chimica si petrochimica. Astfel, vor fi pichetate prefecturile din Brasov, Ialomita, Teleorman, Neamt, Mures si Bacau. Dutu spune ca, prin aceste actiuni, sindicalistii vor sa urgenteze finalizarea masurilor cuprinse in protocolul semnat, in noiembrie anul trecut, cu patronatele din domeniu si Guvernul si prin care incearca solutii de evitare a falimentului intreprinderilor petrochimice. Sindicalistii vor decide in 23 martie, in cadrul Consiliului General al federatiei, care vor fi actiunile urmatoare, in cazul in care Guvernul nu va tine cont de solicitarile lor.

Tranzitie mai lenta

La negocierile de preaderare la UE a fost stabilita o rata de majorare a pretului cu 25 de dolari pe 1.000 de metri cubi pe an. Cotatiile petrolului si ale produselor petroliere au crescut insa semnificativ in ultimii doi ani, ceea ce a atras dupa sine si o o majorare a preturilor internationale la gaze naturale, importurile de gaze ale Romaniei fiind, in prezent, la un nivel de circa 280 de dolari pe mia de metri cubi. In aceste conditii, este necesara o marire a perioadei de aliniere la preturile din import, pentru a realiza o tranzitie mai lenta. ANRGN a prezentat, la inceputul lunii februarie, un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import, conform careia a fost estimata o majorare de 7% a tarifelor finale la consumatori de la 1 aprilie. Potrivit proiectiei ANRGN, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa creasca pana la sfarsitul acestui an la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar in trimestrul patru al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari.

Reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice

Potrivit unui comunicat, AOAR isi reafirma cererea realizarii cu maxima urgenta a unei strategii vizand reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice in perspectiva anului 2015. "Nu suntem de acord cu anuntarea birocratica si fatalista a cresterii dependentei Romaniei de importul de resurse energetice de la 30 la 40 la suta, in contextul in care tarile europene si Statele Unite ale Americii au facut publice programele lor nationale vizand reducerea dependentei acestor tari de importul de resurse energetice in perspectiva anului 2015", se arata in comunicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.