Iarna tot mai lunga ne strica acest inceput de primavara si mareste factura la utilitati platita de contribuabilul roman. Pentru tot mai multi oameni confruntarea cu preturile devine o corvoada cotidiana. Rezultatul politicilor dezechilibrate si al p
Iarna tot mai lunga ne strica acest inceput de primavara si mareste factura la utilitati platita de contribuabilul roman. Pentru tot mai multi oameni confruntarea cu preturile devine o corvoada cotidiana. Rezultatul politicilor dezechilibrate si al performantelor macroeconomice inregistrate in 2005 loveste acum in buzunarele romanilor. Pentru unii romani confruntarea este complet disproportionata. Disperarea a impins sute de pensionari in strada, la Galati, pentru a protesta fata de incapacitatea guvernantilor de a le asigura un nivel decent de trai. Guvernul nu are insa ochi si nici intelegere pentru pensionari. Ministrul Muncii a anuntat ca, in acest an, Guvernul nu ia in calcul o majorare a pensiilor. In ciuda protestelor exprimate, la nivel national, de Alianta Pensionarilor din Romania, Executivul condus de premierul Tariceanu refuza orice concesie fata de cea mai defavorizata categorie sociala.
Saracia ii impinge pe oameni in strada. Saracia se extinde in Romania, pe masura ce nivelul de trai al tot mai multor oameni se deterioreaza in continuare. Din nefericire, programele economice si sociale ale anului 2005 nu au continuat tendinta inregistrata in anii anteriori, de diminuare a decalajului urias care separa nivelul de trai din tara noastra de cel din tarile membre ale UE. In perioada 2000-2004 programele dedicate combaterii saraciei incepusera sa dea rezultate, fiind alocate in acest sens sume considerabile. Din acest punct de vedere, politica sociala de astazi este mult mai putin eficienta. Combaterea saraciei nu este un proces simplu; necesita timp si perseverenta. Acest proces trebuie consolidat si, in special, continuat.
Manifestarile disperate din ultima perioada au provocat ingrijorarea guvernantilor. Ingrijorarile politicienilor au, in general, legatura cu capitalul politic sau electoral, iar astfel de proteste pot avea un efect neplacut asupra sondajelor de opinie. In consecinta, vicepremierul Gheorghe Pogea a solicitat UE prelungirea cu doi ani a perioadei de aliniere, pana la sfarsitul anului 2008, a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul costului gazelor din import. In plus, domnul Pogea arata cu degetul spre fosta guvernare si arunca pisica in tabara Opozitiei. In viziunea actualilor guvernanti, "fostii" sunt responsabili pentru esecul politicilor publice inregistrat de Puterea portocalie. Pentru ca fosta guvernare a negociat, in 2004, anumite criterii si etape pentru aderarea la UE.
Intr-adevar, guvernul anterior a negociat calendarul alinierii pretului gazelor naturale la standardele europene, dar negocierea a fost realizata in baza unui program de guvernare coerent, eficient, care prevedea masuri compensatorii care sa atenueze socul social anticipat in perspectiva evolutiei post-aderare. Partenerii de guvernare ai domnului Pogea au considerat ca tot ceea ce s-a realizat inainte de revolutia portocalie este nefast si inutil pentru evolutia Romaniei. In consecinta au distrus tot ceea ce s-a realizat bun in ultimii 4 ani, iar in loc au pus haos si incompetenta.
Guvernantii descopera, dupa un an de dezastre, ca nu mai pot indeplini criteriile asumate de statul roman in procesul de negociere cu UE. Executivul Tariceanu a ignorat pana acum problemele reale ale societatii romanesti. Acum acestea l-au lovit in plin. Politicienii Puterii cauta diverse subterfugii pentru a pasa responsabilitatea pentru esecul macroeconomic si pentru disperarea cotidiana a tot mai multor oameni.
Guvernul condus de premierul Tariceanu isi recunoaste astfel incapacitatea de a guverna in functie de criterii prestabilite, categorice si imperative. Politicile guvernamentale au esuat in 2005 si singura solutie gasita de actuala Putere pentru a mai atenua presiunea exercitata asupra populatiei, este schimbarea regulilor. Problematica energiei reprezinta o tema de siguranta nationala, pe care Guvernul Romaniei a hotarat sa o trateze in functie de interesele politice ale Coalitiei majoritare. Executivul trebuie sa prezinte o strategie pentru integrarea europeana, coerenta si capabila sa protejeze interesele cetateanului, si nu sa le prejudicieze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.