O pandemie de gripa aviara ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale, ar perturba activitatile companiilor, comertul si sistemele de plata si ar duce la o crestere accentuata a cererilor de finantare, a avertizat, luni, Fondul Monetar
O pandemie de gripa aviara ar avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale, ar perturba activitatile companiilor, comertul si sistemele de plata si ar duce la o crestere accentuata a cererilor de finantare, a avertizat, luni, Fondul Monetar International. "Impactul economic ar fi semnificativ, desi estimarile sunt supuse unui grad ridicat de incertitudini", potrivit unei analize preliminare realizate de FMI asupra pericolului indus de producerea unei epidemii de gripa aviara. "Nu stim daca virusul va suferi mutatii astfel incat sa devina transmisibil de la om la om, nu stim cat de mare este riscul de deces in cazul in care aceste mutatii se vor produce si nu putem specifica care ar putea fi impactul financiar", a aratat un oficial al FMI, citat de pagina de Internet a institutiei.
Potrivit analizei, cel mai mare impact asupra activitatilor economice si financiare va proveni din partea absenteismului ridicat, oamenii preferand sa stea acasa pentru a se trata sau a evita imbolnavirea.
FMI avertizeaza, de asemenea, ca vor fi afectate si comertul si transporturile, in conditiile in care statele ar restrictiona exporturile pentru a preveni raspandirea virusului, iar fluxurile de capital catre tarile emergente s-ar reduce drastic.
Pacostea da din colt in colt
Focarul de gripa aviara din comuna Cetate din judetul Dolj a fost inchis, dar testele rapide au indicat prezenta virusului gripei aviare in localitatile Valea Nucarilor din judetul Tulcea si Dunarea din judetul Constanta, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In urma actiunilor de monitorizare si supraveghere a pasarilor, au fost inregistrate rezultate pozitive la testele rapide efectuate la probe de la pasari din Valea Nucarilor si Dunarea, precizeaza comunicatul. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut autoritatilor implicate in aplicarea masurilor de combatere a gripei aviare sa intensifice actiunile de control in ceea ce priveste respectarea deciziilor Comandamentului Central Antiepizootic. Comunicatul precizeaza ca nerespectarea masurilor de prevenire sau combatere a bolilor molipsitoare la animale sau plante ori a daunatorilor, daca a avut loc ca urmare a raspandirii unei asemenea boli ori a daunatorilor sau cu alte urmari grave, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda. De asemenea, se sanctioneaza cu aceeasi amenda ascunderea, cu intentie, a aparitiei unei boli molipsitoare la animale sau plante, precum si opunerea la aplicarea masurilor de combatere a formelor de boala si de prevenire a raspandirii bolilor, se stipuleaza in Codul Penal.
De altfel, si premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa verifice daca sunt aplicate cu strictete masurile dispuse pentru prevenirea extinderii virusului gripei aviare, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Primul-ministru a spus ca in urma controalelor efectuate s-a constatat ca cetatenii si autoritatile locale din zonele afectate de gripa aviara nu respecta intocmai masurile de prevenire a extinderii virusului: dezinfectarea mijloacelor de transport, restrictionarea circulatiei pasarilor si pastrarea lor in spatii inchise. "Gripa este <<purtata pe picioare>> dintr-o localitate in alta deoarece nu se aplica masurile asupra carora s-a decis" a spus premierul. (L.M., A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.