Uniunea Crescatorilor de Pasare din Romania trage un nou semnal de alarma cu privire la calitatea carnii de pasare ajunsa pe mesele romanilor. UCPR subliniaza ca autoritatile privind siguranta alimentelor din tara noastra ignora in continuare masuril

Uniunea Crescatorilor de Pasare din Romania trage un nou semnal de alarma cu privire la calitatea carnii de pasare ajunsa pe mesele romanilor. UCPR subliniaza ca autoritatile privind siguranta alimentelor din tara noastra ignora in continuare masurile propuse cu privire la asigurarea consumului de carne de pasare sanatoasa de catre populatia Romaniei.
In lunile ianuarie si februarie 2006, importurile de carne de pasare au reprezentat aproximativ 40% din totalul consumului de carne de pasare, principalele tari exportatoare de carne de pasare fiind SUA (51%), Brazilia (27,1%) si UE (18%). UCPR avertizeaza ca aceasta cantitate nu respecta normele europene privind siguranta alimentelor. Astfel, carnea de pasare importata este produsa cu fainuri proteice de origine animala, biostimulatori, promotori de crestere, antibiotice ca factori de crestere; nivelul de contaminanti si reziduuri nu este verificat conform actelor normative in vigoare; certificarea sanitar-veterinara la import, nu se face conform normelor europene, existand derogari prin legislatie cu privire la importul de carne de pasare din anumite tari.

Producatorii autohtoni, in pericol de faliment

Totodata, potrivit UCPR, comercializarea carnii de pasare din import nu respecta normele interne privind ambalarea, etichetarea si locul de comercializare. "Prin nerespectarea normele UE privind producerea, igiena, ambalarea si etichetarea produselor, autoritatile sanitar-veterinare si de siguranta alimentelor, continua sa ofere romanilor carne de pasare de calitate mult inferioara celei romanesti", se arata intr-un comunicat al Uniunii. UCPR semnaleaza, de asemenea, ca producatorii avicoli autohtoni sunt in pericol de faliment. Importurile facute la preturi de dumping (400 - 500 dolari per tona) si care nu respecta normele europene, privind siguranta alimentelor fac ca producatorii autohtoni sa inregistreze costuri din ce in ce mai mari si sa nu poata face fata concurentei neloiale.
Obligatia legala a producatorilor interni, de a produce la nivelul tehnologiilor europene de crestere a pasarilor atrag cheltuieli suplimentare privind eliminarea din furajare a fainurilor proteice de origine animala, distrugerea deseurilor de origine animala, etichetarea, ambalarea si trasabilitatea.
Astfel, producatorii de profil se plang ca sunt inregistrate pierderi zilnice de 400 pana la 500 de mii euro, pierderi datorate restrictiilor in miscarea efectivelor de pasari, reducerea preturilor de vanzare la poarta abatorului si a cheltuielilor suplimentare cu stocurile si cu dezinfectia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.