Domnule academician Sylvester Vizi ati participat la inaugurarea "Saptamanii francofoniei la Budapesta", initiata de Ambasada Romaniei. Care sunt impresiile Dvs.?
A fost o manifestare de prestigiu, care a ilustrat influenta culturii franceze as
Domnule academician Sylvester Vizi ati participat la inaugurarea "Saptamanii francofoniei la Budapesta", initiata de Ambasada Romaniei. Care sunt impresiile Dvs.?
A fost o manifestare de prestigiu, care a ilustrat influenta culturii franceze asupra diferitelor tari, desigur, si asupra Romaniei, unde foarte multi oameni vorbesc limba franceza. Nu mai putin importanta este si influenta culturii romane asupra Frantei si este suficient sa amintesc ca scriitori, dramaturgi, pictori, sculptori si multi alti oameni de cultura si arta exceptionali romani traiesc la Paris si si-au pastrat romanitatea lor. Din acest punct de vedere, manifestarile de astazi pot fi considerate un adevarat model.
V-ati reintalnit cu acad. Eugen Simion.
Se stie ca relatiile personale au un rol deosebit in colaborarea dintre institutiile noastre si vreau sa va spun ca Dl. presedinte este prietenul meu bun. Faptul ca acum ne-am reintalnit la Budapesta contribuie la consolidarea relatiilor de colaborare dintre Academiile din Romania si Ungaria. De fapt, cand am fost la Bucuresti, am decis sa stimulam relatiile de colaborare intre academiile noastre in diferite domenii de cercetare, sa apropiem mai mult institutele academice si cercetatorii din tarile noastre, ceea ce este favorabil ambelor tari. Am avut, totodata, prilejul sa cunosc domeniul dumnealui de activitate, in care este recunoscut ca un om de stiinta de renume mondial. Cred ca este important ca oamenii de stiinta sa vorbeasca o aceeasi limba si sa se inteleaga intre ei. Sub acest aspect, pot spune ca prietenia mea cu domnul presedinte Eugen Simion este un elocvent exemplu. Ne intelegem bine discutand probleme in care politicienii inca nu se inteleg.
Cum comentati faptul ca Academia Romana v-a ales intre membrii ei de onoare?
Pentru mine este foarte onorant sa fiu membru al Academiei Romane. Dupa ce am devenit membru al altor Academii, cum sunt Academia Regala din Belgia, Academia stiintifica Europeana s.a., a fi membru de onoare al Academiei Romane are pentru mine o importanta aparte. Stim ca intre Ungaria si Romania relatiile nu au fost intotdeauna de intelegere si consider ca a fost o greseala. Or, faptul ca noi, oamenii de stiinta, ne putem intelege in probleme in care politicienii nu reusesc are o valoare exemplara. As putea da ca exemplu problema minoritatii maghiare din Romania. Pe viitor, cred ca este foarte important ca Ungaria sa sprijine Romania in pregatirea pentru integrarea in Uniunea Europeana. Este si interesul nostru ca Romania sa devina membra UE. Dorim sa sprijinim oamenii de stiinta din Romania in participarea la concursuri pentru obtinerea finantarii unor proiecte, in care noi am obtinut deja rezultate bune. Impreuna cu domnul presedinte Eugen Simion vom incerca sa elaboram propuneri concrete pana la reuniunea mixta a guvernelor noastre de la Budapesta, din care sa reiasa intentia oamenilor de stiinta din cele doua tari de a participa cu proiecte comune la Bruxelles.
Cum se contureaza colaborarea bilaterala dintre cele doua Academii in viitorul apropiat?
In luna aprilie, voi face o vizita la Bucuresti si atunci vom discuta concret domeniile si posibilitatile de colaborare. Pot sa va spun insa de pe acum ca este vorba de domeniile stiintelor biologice, lingvistice, filologice, istorice si nanotehnologie. Sunt domenii ca stiintele medicale in care colaboram deja, insa aceasta colaborare poate fi aprofundata si cu rezultate mai bune.
Ce ganduri doriti sa transmiteti colegilor din Academia Romana?
Le doresc sa obtina rezultate cat mai bune si sa nu uite ca astazi lumea merge inainte mai mult pe baza intereselor. Chiar si prieteniile se nasc din interese. Adevaratele valori umane trec, din pacate, intr-un fel de penumbra. Noi, oamenii de stiinta trebuie sa accentuam tocmai importanta valorilor umane reale. Le-as mai spune ca maghiarii din Transilvania constituie o punte de legatura intre cele doua tari, fapt ce nu trebuie ignorat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.