Parlamentul European va dezbate in plen, saptamana aceasta, un raport intocmit de Elmar Brok (PPE-DE). Documentul propune Comisiei Europene sa evalueze capacitatea de absorbtie a Uniunii Europene inainte de a proceda la noi extinderi, se arata intr-u
Parlamentul European va dezbate in plen, saptamana aceasta, un raport intocmit de Elmar Brok (PPE-DE). Documentul propune Comisiei Europene sa evalueze capacitatea de absorbtie a Uniunii Europene inainte de a proceda la noi extinderi, se arata intr-un comunicat al site-ului Legislativului comunitar, preluat de Mediafax.
Uniunea Europeana trebuie sa respecte promisiunile fata de tarile candidate si posibile candidate la aderare, insa, inaintea realizarii acestui pas va trebui sa cantareasca mai bine capacitatea sa de asimilare, afirma raportul Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
Faptul ca pana in prezent nu s-a reusit o ratificare a Tratatului constitutional poate constitui de asemenea o piedica in calea cresterii capacitatii de asimilare a organizatiei. In plus, specifica raportul, nici un nou stat nu ar trebui sa adere la UE inainte de a exista resursele bugetare necesare. Acesta mai reaminteste candidatilor la aderare si potentialilor candidati ca nu trebuie numai sa adopte legi pentru indeplinirea criteriilor UE, ci trebuie sa le si aplice riguros si sa le consolideze.
Daca va fi necesar, se mai stipuleaza aici, Comisia Europeana va trebui sa propuna o relatie multilaterala mai stransa cu toate statele europene care deocamdata nu au "perspectiva aderarii".
Statelor care au insa aceasta perspectiva ar trebui sa li se permita accesul la acest cadru multilateral, ca un pas intermediar catre aderare. Raportul eurodeputatului crestin-democrat german Elmar Brok constituie raspunsul la Strategia de Extindere a Comisiei Europene, stabilita in 2005.
Comitetul pentru Afaceri Externe cere Comisiei sa prezinte un raport pana la sfarsitul acestui an in care sa indice principiile ce definesc capacitatea de asimilare a UE si sa stabileasca o strategie de comunicare, "pentru a linisti temerile opiniei publice din UE fata de extinderea organizatiei si fata de integrare". Europarlamentarii din Comitetul pentru Afaceri Externe sustin decizia Comisiei in legatura cu impunerea unor "conditii corecte si riguroase", care sa insoteasca fiecare faza a negocierilor angajate cu tarile candidate si care sa permita suspendarea negocierilor de cate ori se constata neindeplinirea acestor solicitari.
In privinta Turciei, care este principalul candidat la integrare dupa Romania si Bulgaria, Comitetul este de parere ca ritmul reformelor a fost mai lent in 2005, dar si-a exprimat speranta ca deschiderea negocierilor va stimula eforturile. Ankarei i se cere din nou sa anuleze toate restrictiile in legatura cu accesul navelor si avioanelor cipriote in porturile si aeroporturile Turciei.
Decizia de deschidere a negocierilor cu Croatia a fost salutata, ca si cea de a se acorda Macedoniei statutul de tara candidata. In ceea ce priveste alte state din vestul Balcanilor, europarlamentarii din comitet au spus ca acestora li s-a oferit "o perspectiva europeana" cu ocazia summit-ului de la Salonic, din 2003. Eforturile depuse de Albania, care se afla aproape de finalizarea negocierilor pentru un Pact de Stabilizare si Asociere, precum si decizia inceperii unor astfel de negocieri cu Bosnia-Hertegovina, au fost salutate. Comitetul s-a declarat multumit si de "progresele semnificative" inregistrate de autoritatile de la Belgrad in privinta cooperarii cu TPI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.