Daca in anul electoral 2004 ne-au fost puse in fata doua aliante, una politica - Alianta DA - si una electorala - Uniunea PSD+PUR -, acum, in 2006, nu putem sa nu ne uitam la felul in care au evoluat sau, altfel spus, ce s-a ales de ele.
Aliant
Daca in anul electoral 2004 ne-au fost puse in fata doua aliante, una politica - Alianta DA - si una electorala - Uniunea PSD+PUR -, acum, in 2006, nu putem sa nu ne uitam la felul in care au evoluat sau, altfel spus, ce s-a ales de ele.
Alianta DA, un brand politic nou, cel mai coerent construit si promovat din ultimii 16 ani in politica romaneasca, in acest moment isi pierde in mod indubitabil atat ratiunea de a exista, cat si optimismul portocaliu care o caracteriza. De la Calin Popescu Tariceanu aflam ca are relatii exclusiv institutionale cu Traian Basescu, iar, din spatele lor, nici membrii celor doua partide nu par sa aiba alt fel de sentimente unii fata de altii. Ratiunea pentru care acest construct politic nu este declarat oficial mort pare sa fie doar calendarul integrarii europene care impune un comportament public civilizat.
Pe de alta parte, PSD+PUR, o relatie care oficial a luat sfarsit odata cu alcatuirea Guvernului Tariceanu, par a fi legati de sentimente care nu tin cont de formalisme. Voturile exprimate de actualul PC in Parlament dovedesc fara dubiu ca sufletul lor nu poate fi intr-o dispozitie portocalie.
Intamplandu-se toate acestea sub ochii nostri, nu putem sa nu ne intrebam in ce anume consta acel "ceva" ce pot face doua partide sa nu se desparta practic niciodata sau sa nu fie niciodata, de fapt, impreuna. Speram ca in curand sa aflam raspunsuri edificatoare.
Ce a fost
* Aliatii, la razboi!
* Campanie preelectorala pe furis
* Nastase scapa, Macovei ameninta
* Termopanele si excluderea din PSD
De ce
Alianta DA a dat in clocot. Daca pana acum ghionturile intre partenerii portocalii au fost stinghere, ferite de ochii publicului si s-au petrecut mai ales in teritoriu sau la nivelul esalonului doi, saptamana trecuta corectiile s-au aplicat "pe fata", in esalonul unu, chiar sub ochii ziaristilor care le-au mediatizat pe larg si cu detalii picante.
Astfel, dupa ce presedintele Basescu "l-a urecheat" public pe premierul Tariceanu, acuzandu-l ca are ceva probleme de memorie in legatura cu discutiile din CSAT (cand s-a decis secretizarea legilor sigurantei nationale), in Parlament s-a trecut la "corectii" verbale si fizice intre PNL si PD. Protagonistii: nimeni altii decat doi politicieni cunoscuti ca oamenii de incredere ai premierului, respectiv presedintelui - ministrul Bogdan Olteanu si senatorul Marius Marinescu. Altercatia dintre cei doi seamana cu un strigat de razboi intre aliati.
Nervozitatea este uriasa, semn ca ea nu mai poate fi disimulata nici macar la nivel inalt, in nobilul scop al trecerii hopului european.
Dovada ca PD si PNL stiu bine pe ce picior joaca este faptul ca s-a intrat intr-un fel de precampanie electorala discreta, dar fiecare pe cont propriu. Calin Popescu-Tariceanu a facut din acordarea actiunilor la Fondul Proprietatea un eveniment "guvernamentalo-liberal", subliniind rolul important al PNL in retrocedarea proprietatilor. Tot Tariceanu si-a anuntat intentia de a tempera promovarea manelelor in mediul rural, scopul surprinzatorului anunt fiind evident unul de atragere a intelectualilor fini in tabara liberala, chiar daca Cartarescu a fost decorat de presedinte. De cealalta parte, Traian Basescu (apolitic prin Constitutie, dar a carui imagine ajuta PD) s-a declarat aparatorul oamenilor simpli ai acestei tari in fata proastei functionari a Justitiei si a numeroaselor abuzuri.
Momentul in care "pilonii DA" au ales sa-si delimiteze electorii in vederea posibilelor anticipate este bine ales, dintr-un ingust unghi de vedere, si foarte prost ales, din altul. Astfel, acest moment ar putea fi considerat potrivit de strategii in campanii, deoarece coincide cu o slabiciune accentuata a PSD, partidul care avea candva potentialul de a provoca rasturnari pe scena politica. Privind insa din celalalt unghi, o "ciufuleala" electorala in plin proces de aderare europeana nu suna deloc bine pentru satisfacerea visului romanilor de a intra in lumea civilizata la 1 ianuarie 2007. Cine va fi gasit responsabil pentru o eventuala ratare a acestui vis va plati politic costurile. Foarte scump si pe termen lung.
O alta dovada ca in tabara puterii lucrurile au inceput sa scartaie rau este faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a scapat de perchezitie, cu ajutorul unor asa-zisi adversari politici. Deja masina de vot romaneasca a provocat nemultumirea ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a amenintat cu demisia, din cauza zadarnicirii eforturilor anticoruptie de catre clasa politica. Macovei nu este insa singura nemultumita. Popularii europeni, critici inversunati ai Romaniei de ani buni, s-au autosesizat de cele intamplate la Bucuresti si deja au aratat clasei politice autohtone pisica amanarii aderarii, in cazul in care eforturile anticoruptie nu produc rezultate vizibile.
Nici PSD nu sta prea bine. De la Corina Cretu aflam ca vor exista evolutii spectaculoase in cazul Nastase. Se pare ca este un lucru pe care toti colegii lui il stiu. Si pentru a nu produce prea mare deranj in partid prin convocarea unui congres care sa-l revoce pe Nastase, unii i-au sugerat acestuia sa demisioneze din proprie initiativa.
Ce va fi
* Pe 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va pune la incercare autoritatile. Cu acest prilej se va vedea cat de mult au evaluat cetatenii romani, la mai bine de 16 ani de la regretabilele evenimente de la Targu Mures. Seful statului i-a avertizat deja pe toti participantii la manifestatiile de la Odorheiu Secuiesc sa nu incalce legea;
* Evaluatorii Bruxelles-ului continua sa analizeze, la Bucuresti, indeplinirea criteriilor de aderare la UE de catre Romania;
* Filiala PSD Bucuresti ar putea lua in discutie excluderea din partid a doi dintre cei mai importanti lideri ai partidului: Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.