"Gazul din productia interna nu se va scumpi de la 1 aprilie", a anuntat ministrul Economiei, Codrut Seres, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca, intr-un acord mai vechi cu Fondul Monetar International se prevedea ca, in al doilea trime
"Gazul din productia interna nu se va scumpi de la 1 aprilie", a anuntat ministrul Economiei, Codrut Seres, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca, intr-un acord mai vechi cu Fondul Monetar International se prevedea ca, in al doilea trimestru al anului, pretul gazului din productia interna sa se majoreze de la 110 dolari/1000 mc la 120 dolari/1000 mc, pe intregul an 2006 majorarea urmand sa fie de 25 dolari/1000 mc. "In capitolul de negociere cu UE nu se stabliesc date si cifre exacte, ci se stipuleaza ca, la data aderarii, Romania trebuie sa-si alinieze pretul intern de productie al gazelor cu cel de import. Banca Mondiala, FMI si UE sunt de acord ca nu ne putem alinia preturile pana la 31 decembrie 2006. De altfel, inca de la sfarsitul anului trecut, Ministerul Economiei si ANRGN au transmis la Bruxelles cererea de prelungire cu 2 ani a termenului de aliniere a preturilor si cred ca acceptul UE va fi inclus in raportul de tara. Totusi, pretul pe care consumatorii finali il vor plati pentru gaze se ma majora, cu 3 pana la 5 procente (fata de circa 10% anuntat initial), pentru a acoperi costurile de transport, distributie si inmagazinare. In ceea ce priveste Romgaz, inca din septembrie anul trecut am clarificat acest subiect, am declarat ca privatizarea acestei companii nu va decurge ca aceea de la Petrom, cu un investitor strategic. De altfel, si Guvernul a aprobat renuntarea la investitorul strategic. O solutie o reprezinta privatizarea pe piata de capital interna si internationala, dar sunt necesari circa doi ani, avand in vedere ca pregatirea pentru listarea pe o bursa externa dureaza aproape un an. Cred ca celor din PSD le-a venit mintea la cap si au descoperit ceea ce stabilisem inca din septembrie 2005, ca Romgaz nu se privatizeaza cu investitor strategic", a mai spus Seres. Cu ocazia aceleiasi conferinte, ministrul Seres a tinut sa precizeze ca ideea unei conducte de gaze care sa urmeze traseul conductei de petrol Constanta-Trieste a aparut in urma cu doua sau trei saptamani, din partea Italiei, dar studiul de fezabilitate pentru conducta de petrol nu va fi extins deocamdata si asupra acesteia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.