Eliberarea medicamentelor cu reteta se face pe baza unui nomenclator, declara farmacista Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului. Un nomenclator care pana acum nu a fost respectat. Pentru ca pana acum nu au fost controal
Eliberarea medicamentelor cu reteta se face pe baza unui nomenclator, declara farmacista Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului. Un nomenclator care pana acum nu a fost respectat. Pentru ca pana acum nu au fost controale, afirma la randul sau, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, farmacist Clara Popescu. Insa in ultima vreme farmacistii sunt speriati sa nu fie sanctionati si sa li se suspende autorizatia de functionare. Si au trecut in extrema cealalta si nu mai elibereaza nici un medicament fara reteta, indiferent de urgenta. Sau chiar daca acel medicament, in mod normal, se poate elibera si fara reteta - spre exemplu algocalmin tablete. Si nu vorbim aici de hipnotice sau sedative, care sub nici o forma nu se elibereaza fara reteta.
Pentru dureri obisnuite de cap, masele, oase se pot lua, cu reteta sau fara, analgezice sau antireumatice. Fara reteta se pot elibera nurofen 200 mg, paduden, algocalmin tablete, antinevralgic, saridon, panadol, iar in cazuri urgente se pot elibera, si fara reteta, doze pentru 24 de ore de algocalmin fiola (3-4), aulin (2 tablete sau 2 pliculete), ketonal (2 tablete), diclofenac (3 pastile). Pentru dureri de gat, fara reteta, bolnavii pot intra intr-o farmacie si cumpara strepsils, homeovox, hexoraletten, homeogene sau, in caz urgen, 4-5 tablete de oropivalone - chiar daca pentru acesta este nevoie de reteta. Pentru frecventele dureri de stomac, fara reteta, farmaciile pot elibera dicarbocalm, rennie, smecta, saprosan sau maalox. Daca insa stim ca starea de rau ne trecea de obicei cu ranitidina sau imodium si nu avem de unde sa-l luam la miezul noptii pe medicul de familie pentru a ne da reteta, farmacistul poate sa acorde o doza de urgenta, pentru 24 de ore, de maxim 2 tablete.
Dintr-o extrema in alta
Farmacistii continua sa faca abuzuri, singurii care au de suferit in urma "excesului de zel" al acestora fiind bolnavii. Eliberarea unor medicamente doar pe baza de reteta nu reprezinta o noutate, insa in extrem de multe farmacii este ignorat cu desavarsire faptul ca, in unele situatii de urgenta, pacientului poate sa i se dea totusi un medicament, conditia fiind ca in 24 de ore sa aduca reteta. Aceste lucruri nu s-au respectat pana acum. Unele medicamente s-au eliberat fara reteta (si dam aici exemple banale - anticonceptionalele, algocalmin fiole, aulin, ketonal etc.), chiar daca acest lucru era interzis. Acum, farmacistii respecta legislatia in domeniu, iar bolnavii care pana ieri puteau sa cumpere algocalmin fiola fara reteta, astazi sunt revoltati cand nu mai pot face acest lucru. Si au dreptate, pentru ca, in situatii de urgenta, pe care farmacistul trebuie sa le aprecieze, se poate elibera o doza pentru 24 de ore. Spre exemplu, pentru o durere cumplita de cap, sau de masele se pot da, de urgenta, 3-4 fiole de algocalmin, 2 tablete sau 2 pliculete de aulin. Farmacistii au cazut intr-o alta extrema si nu fac acest lucru, de teama ca-si vor pierde autorizatia daca vor fi prinsi eliberand algocalmin fiola fara reteta. Pentru ca aprecierea urgentei poate fi extrem de subiectiva de la caz la caz, de la farmacist, la farmacist. Nemaivorbind ca, in multe cazuri de urgenta, cei bolnavi nu pot sa ajunga la farmacie si trimit pe cineva, iar farmacistul nu are de unde sa stie ca este un caz cu adevarat urgent, situatie in care poate elibera o doza pentru 24 de ore.
Politia si SRI sesizate
Data fiind criza aparuta, Ministerul Sanatatii a tinut sa precizeze ca nu a emis recent, nici un ordin sau dispozitie privind regimul de eliberare al medicamentelor. "De la nerespectarea totala a legii s-a ajuns chiar la nerespectarea Codului deontologic care prevede ca pentru cazurile de urgenta farmacistii pot elibera dozele necesare", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. MS nu a declansat nici o campanie de controale in farmacii, chiar daca au aparut persoane care se legitimeaza cu documente ale Oficiului pentru Protectia Consumatorului, desi acest organism nu are atributii in acest sens. De altfel, OPC a confirmat ca institutia sa nu a delegat echipe de control in farmacii. MS considera ca aceasta actiune este o campanie de compromitere a actiunilor sale privind reforma in sistemul sanitar. "Cei care se afla in spatele acestei situatii incearca sa organizeze crize artificiale, crize care ar justifica incompetenta celor care au condus sistemul inainte. Regretam ca astfel de manevre sunt folosite fara a se tine seama de faptul ca ele afecteaza cetateanul si starea sa de sanatate. MS a sesizat Politia si SRI sa ancheteze cine sta in spatele acestei campanii", a completat Eugen Nicolaescu.
Educarea farmacistilor
Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor vor elabora, cel tarziu pana in 25 martie, un Protocol pentru eliberarea medicamentelor in farmacii, document cu caracter de act normativ, ale carui prevederi vor fi aplicate, din luna urmatoare, in toate farmaciile. Pana pe 14 martie, expertii vor defini situatiile de urgenta in care farmacistii au competenta sa elibereze medicamente, fara prezentarea retetei, desi acestea se elibereaza in mod normal numai pe baza de prescriptie medicala, in conformitate cu prevederile Codului Deontologic publicat in Monitorul Oficial. Pe 17 martie va avea loc o intalnire intre Comisia de Medicina de Urgenta a Ministerului Sanatatii si reprezentantii farmacistilor. Partile vor defini situatiile in care farmacistul poate acorda masuri de prim ajutor, din punct de vedere al administrarii de medicamente. Trei zile mai tarziu va avea loc intalnirea dintre reprezentantii farmacistilor si cei ai ministerului pentru definitivarea Protocolului, astfel ca, pe 25 martie, documentul sa fie finalizat si semnat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.